Как да си направим омбре стена у дома – Stroitelstvo.eu – портал за строителство, новини, инвестиции, архитектура

1
236
Добави коментар
seoslav
seoslav

Свежа идея за интериора на съвременните жилища

Мнозина от вас вероятно са запознати, че омбре е техника за боядисване на косата в преливащи тонове. Тя се използва като тенденция при дамските прически, но от известно време трайно навлиза и в интериора на съвременните жилища. По този начин се формира атрактивен акцент в помещението и обстановката е по-динамична.

Обикновено гамата се движи от тъмно към светло, но при създаването на такава стена у дома, се предпочита обратният вариант. Най-светлият се поставя като основа, а най-тъмният завършва концепцията близо до пода. Целта е преминаването през цветовете да бъде плавно и елегантно, за да не изглежда крещящо нито особено натрапчиво.

Съвети от майстори при омбре стените

Практиката на майсторите в София е доказала, че резултатът е най-естествен, ако се използват три контраста на определен цвят, с който искате да преобразите стаята. Забележителната визия се постига, ако те са възможно най-близки като тонове. Прекалената разлика между тях не е желателна, тъй като контрастът ще бие много на очи.

Препоръчва се употребата на боя, която съхне бавно. Преливането между отделните нюанси трябва да се случва, докато тя още е влажна.

Самата концентрация се добива с работа върху по-малки като площ участъци, за да се изпълни качествено целта на заниманието.

Най-добре е с тази задача да се заемат професионални майстори, защото е пипкава и изисква внимание към детайлите.

Нужните консумативи

Подгответе се предварително с материалите за вашия идеен проект за освежаване. Ще са нужни стълба, рулетка за измерване, молив за чертане, нивелир, валяк и четки, фолио за предпазване на контактите и елементите наоколо, както и тиксо в прозрачен цвят. Към тях добавете също гъби и кърпи за забърсване.

Подготовка и същинска работа

Стените трябва да са идеално почистени от прах и достатъчно заравнени, за да не възникват пречки по време на нанасянето на боята. Идеални са белите или бежовите стени, за да получим планирания цвят, който тепърва ще полагаме.

Разместете мебелите в близост и облепете със защитно фолио останалото, което би могло да се изцапа при същинската работа.

Обсъдете с изпълнителя зоните, в които ще се преливат различните нюанси на цветовете. Те ще бъдат маркирани с молив. Хубаво е, ако те са три, да бъдат разпределени в едно и също съотношение, но ако имате други виждания по въпроса – нямате забрана в случая.

Самата техника е прецизна, но протича съвсем стандартно, както и при типичното боядисване на стените у дома. По-трудоемък и претенциозен е моментът с осъществяването на плавния преход между тоновете.