Грип – интересни факти, които трябва да знаете!

1
214
Добави коментар
biomall
biomall

Всичко за грипа

Вече сме в сезона на грипа. Ето няколко интересни неща, свързани с тази болест.

1. Няма грип без висока температура

Отличителният признак на грипа е температура 38,5-39 градуса в първите часове на заболяването. Ако при Вас не е така, по-скоро става дума за инфекция, предизвикана от друг вирус.

2. При грип няма хрема

През първите дни от болестта често носът се запушва, което е свързано с интоксикацията на организма и отока на заразените тъкани, но няма хрема. Едва на 3-4 ден може да се появи класическа хрема, причината за която е не вирус, а бактерии, които са се възползвали от временното отслабване на имунитета Ви.

3. При кихане и кашляне частичките слюнка с вируса на грип летят със скорост 16 км/час

Митът, че инфекцията се разпространява по-бързо – със 180 км/час, не е научно потвърден.

4. Вирусът на грип не се страхува от студа

При температура около нулата вирусът се запазва около месец. Точно затова пикът на заболеваемост е при затопляне. Но пък обикновеният сапун убива вируса, по същия начин действа върху грипа изсушаването и температурата над 70 градуса.

5. Можете да се заразите с грип дори когато теглите пари от банкомат

Учените са доказали, че хартиените пари са отличен развъдник на инфекции. Вирусът на грип се запазва по тях до две седмици. Затова в някои страни парите се печатат върху хартия с антисептични свойства. В Япония парите се перат при 200 градуса в специални перални машини.

6. Най-добрия лек срещу грип за бебето е млякото на майка му

Ако кърмачката се е разболяла от грип, не трябва да отбива бебето си. При кърмене от майчината кърма се предават антитела на бебето. Затова малкото не се заразява с грип при кърменето.

7. Средствата за понижаване на температурата помагат на грипа да се разпространява по организма

Нормалната или леко повишената телесна температура е рай за вируса. При удовлетворително здраве при възрастните се препоръчва температуропонижаващи да се използват само при температура над 39°С, при децата – 38,5°С.

8. Аспирин при грип може да доведе до смърт, особено при децата

При съчетанието на вирусна инфекция и ацетилсалицилова киселина, която се съдържа в аспирина и някои други препарати, може да се развие тежко състояние – синдром на Рей.

9. Най-добрият инкубатор за „бактериологичното оръжие“ е домашното прасе

Това животно боледува както от свински, така и от птичи грип, а също и от всички видове „човешки“ грип. Няколко различни вируса, попадайки в този „инкубатор“, могат да обменят признаци, да мутират. В крайна сметка, птичият грип може да стане заразен при предаването му от човек на човек.

10. „Грипната епидемия“ се прогнозира от интернет

В последните години интернет е толкова здраво стъпил в ежедневието ни, че учените-биолози са започнали да предсказват настъпващата епидемия и скоростта и на разпространение в света по броя търсения по отношение на грипа от ползвателите на световната мрежа.

11. Няма смисъл да лекувам грип: болестта не е опасна и ще мине от само себе си???

Грипът е много опасен. Заболяването от грип може да приключи със смърт, особено при малките деца и възрастните хора. Освен това болестта може да предизвика различни усложнения. Най-често грипът действа пагубно върху сърдечно-съдовата система, като намалява с няколко години продължителността на живота.

Ироничното изказва „без лечение грипът продължава седмица, а с лечение – седем дни“ донякъде е правилно. Но не и в случай че лечението е започнато навреме. Своевременното лечение не само съкращава срока на болестта, но и намалява вероятността от развитие на усложнения.

12. Може ли да лекуваме грип с антибиотици?

Антибиотиците действат само върху бактериите. Вирусите нямат нищо общо с бактериите, следователно е безполезно да лекуваме вирусните заболявания с антибиотици, включително и грипа. Понякога на фона на отслабения имунитет към вирусната инфекция може да се присъедини вторична бактериална инфекция. И само в този случай лекарят (и само лекарят!) може да изпише антибиотичен курс.

13. За да не се разболеем от грип, е достатъчно да приемаме витамини и да ядете повече лук, чесън, кисело зеле и лимони???

Витаминната профилактика има общо укрепващ характер и не действа непосредствено върху вируса. Оптималното решение е комплексната профилактика, която се изразява в каляване, имуностимулиращи препарати, ваксинация и, разбира се, витамини.

14. Противогрипната ваксина не дава 100% гаранция

Рискът от заразяване с грип след ваксинация остава, но намалява съществено. Средно ваксината защитава на 80-90%.

15. Може ли ваксината срещу грип да предизвика заболяване?

Нито една ваксина не предизвиква типично заболяване. В процеса на ваксинация в организма се въвеждат или отслабен вирус, или негови части. Вирусът, който се съдържа във ваксината, не може да предизвика заболяване, но може да стимулира организма да произвежда антитела. Затова, когато в организма попада „дивият“ вирус, не е необходимо време за изработването на антитела – тях вече ги има след ваксината. Антителата се свързват с вируса и така предотвратяват инфектирането на клетките и размножаването на вируса. Благодарение на това болестта се предотвратява още в самото и начало.

Съвременните ваксини се понасят леко и след ваксинация няма никакви симптоми. Само при някои хора може да се появи зачервяване на мястото на ваксината или незначително повишаване на температурата. Това са най-неприятните последици от ваксината.

16. Вирусите на грипа мутират постоянно. Това значи, че няма как да се предвиди кой от тях ще е „на мода“ и да се направи ваксина, която да защитава точно от него???

Световната Организация по Здравеопазване постоянно изследва разпространението на вирусите по целия свят и на основата на тези изследвания дава предложение на разработчиците на ваксините. Дори и прогнозата да не е оправдана на 100%, ваксината все пак действа, тъй като повечето вируси на грип са с общи антитела.

17. След началото на епидемията е късно да се ваксинираме???

Оптималното време за провеждането на ваксинация срещу грип е есенният период – от септември до ноември месец. Най-добре е да се ваксинирате 2-3 седмици преди началото на епидемията. Ако по някакви причини не сте се ваксинирали навреме, може да го направите и след началото и, при това може да използвате ваксини само с неживи вируси. Но ако ваксината е направена, когато човекът вече е бил инфектиран с вируса на грипа, а клиничните прояви още не са започнали, ваксинацията може да се окаже неефективна.