Течение в периода на бременност – 1 част

3
220
Добави коментар
biomall
biomall

Много бъдещи майки обръщат внимание на промените в качеството и количеството на влагалищното течение в периода на своята бременност. Затова в тази статия ще разгледаме кое е нормално и кое е повод за притеснение и за незабавно търсене на лекарска помощ.

Течение през бременността, което не е опасно

Бременните жени трябва да знаят, че малко количество светли секрети без миризма са резултат от работата на жлезите, които се намират във влагалището, на маточната шийка и в шийния канал. Всяка жена има течение (независимо дали е бременна тя, или не е). Вероятно сте забелязали, че в зависимост от фазата на менструалния Ви цикъл качеството и количеството на секретите се променя.

Веднага след менструация течението е малко, почти не се забелязва. Към средата на цикъла обемът му се увеличава значително, става лепкаво, „теглещо се“ и по принцип оставя следи по бельото. Това течение е необходимо, за да „групира“ сперматозоидите и да увеличи шанса за забременяване.

След овулация (във втората фаза на цикъла) влагалищните секрети стават непрозрачно-бели, губят вискозитета си. При това не би трябвало да предизвикват дискомфорт (тоест не трябва да Ви сърби, кожата да е раздразнена, да има мирис и т.н.).

При настъпване на бременността естествените секрети започват да се отделят в малко по-големи количества. Това се провокира от отделянето на прогестерон – основният хормон, който поддържа нормалното развитие на бременността Ви. Колкото повече напредва Вашата бременност, толкова повече се увеличава и течението Ви, докато родите. Повечето количество смазка е необходимо, за да може бебето да се „проплъзне“ по родовите пътища. Обикновено това течение е белезникаво или прозрачно.

Естественото влагалищно течение не трябва да пречи по никакъв начин на живота на жената. Трябва да потърсите помощ от лекаря си, ако сте забелязали:

Че се е появила специфична миризма; Че цветът на течението се е променил (станал е жълтеникав, зеленикав или сивкав); Ако се е променил характерът на секретите: пенести, прекалено течни, или обратното – прекалено гъсти; При оток на половите органи, сърбеж, дискомфорт, зачервяване лигавицата на половите органи. Течение, което изисква незабавна лекарска помощ

Него бихте го забелязали със сигурност, защото то причинява дискомфорт. Течението е с консистенция като на изварата и/или е с киселееща миризма. Оставя своеобразен белезникав „полип“ по срамните устни. Те отичат, уголемяват се, появява се неприятно усещане след баня, след полов акт, през нощта, докато спите. Може да има парене и сърбеж в областта на половите органи, които се усилват с времето и са по-изразени във вечерните часове.

Най-често това са симптоми на кандидоза или, казано по-просто, „млечница“. Бъдещите майки често се сблъскват с нея, тъй като промените в хормоналния фон и потискането на имунната система при бременните подпомагат възникването на това състояние. Гъбичките от рода Candida са постоянни и абсолютно естествени обитатели на лигавиците на женските полови органи, но количеството им трябва да е малко. В този случай жената не изпитва никакви неприятни усещания.

Ако гъбичките започнат да растат активно и да се размножават, общото им количество се увеличава рязко – възниква заболяване. Млечницата е с ярко изразени симптоми и бременната, разбира се, иска по-скоро да се избави от тях. Преди да идете в аптеката за „вълшебните“ свещички, споделете за проблема с лекаря си.

В някои случаи под маската на гъбичките се крие по-сериозна инфекция. От друга страна, не забравяйте, че не всички лечебни средства срещу кандидоза са безопасни в периода на бременността. И не забравяйте, че партньорът Ви също трябва да се изследва. Проблемът може да засяга и двама Ви!

При мъжете гъбичките се изразяват под формата на полипи по главата на члена, които предизвикват силен сърбеж, но в много случаи болестта протича безсимптомно. Има случаи, в които млечницата трябва да се лекува и при двамата партньори едновременно. В този период трябва да се въздържате от секс.

Защо гъбичките задължително трябва да се лекуват преди раждането?

Това заболяване предизвиква възпаление на лигавиците на половите органи, те стават по-чувствителни и лесно раними. Вероятността от травмирането им по време на раждане се увеличава значително при наличие на възпалителен процес. Освен това има риск от инфектиране на бебето, което, разбира се, не е желателно.

Течение с жълт или зеленикав цвят с неприятна миризма – характерно е за много инфекции. Промяната в цвета и появата на специфична миризма са показател, че във влагалището се развива патогенна микрофлора. Тези прояви могат да говорят за вероятно заразяване с инфекции, които се предават по полов път. Става дума за микоплазмоза, уреаплазмоза, трихомониаза, хламидиоза и други.

В тази ситуация трябва да си направите изследване за установяване на възбудителя. Това е необходимо, за да се избере най-ефективният препарат за лечение.

Обърнете внимание! Рядко се случва заразяване по време на бременност. По-скоро, болестта е присъствала по-отрано, преди забременяването, а с настъпването на бременността се е променил хормоналният фон, работата на имунната система е отслабнала и в следствие на това инфекциозният процес се е обострил. Точно затова е важно да се подготвите за бременността, да си направите пълни изследвания заедно с партньора Ви, преди да заченете.

Особено опасни са възпалителните процеси, възникнали или обострили се в периода на ранна бременност. Ако инфекцията е проникнала в лигавицата на матката, е трудно оплодената яйцеклетка да се закрепи надеждно към възпалената тъкан, рискът от спонтанно прекъсване на бременността е по-голям. Освен това може плодното яйце да се зарази в утробата, което също е опасно за здравето на бъдещото бебе.

Ако се подозира, че има наличие на възпалителен процес, трябва да се назначи лечение незабавно, дори и бременността да е в самото начало. Днес вече има много лекарствени препарати, които могат да се използват през ранната бременност, но все пак е по-добре да се подготвите за бременността предварително.

Обилни, прозрачни, слузести или воднисти секрети с изразен дискомфорт в областта на половите органи – това може да е алергична реакция към средствата за хигиена, които използвате, към синтетичната материя на бельото Ви или към нови средства за грижа за тялото Ви. тези секрети обикновено възникват или се усилват след използването на нови средства за поддържане на хигиената, например ежедневни превръзки, душ-гел или гел за интимна хигиена, пяна за вана и т.н.

Организмът на бъдещата майка става по-чувствителен към външни въздействия и по-уязвим от гледна точка на възникването на алергии. Дори и използваните преди бременността средства в периода на износване на дете могат да се проявят като алергени. Може да се промени възприемането на организма към химичните вещества, затова дори и обичайните ароматни добавки или оцветители, които присъстват в повечето хигиенни средства, могат да предизвикат дразнение на лигавиците на бъдещата майка.

Приемете бременността като време да обичате себе си и да полагате специални грижи за самите Вас. Използвайте, ако е възможно, само натурални продукти, носете дрехи и бельо от естествени тъкани, възложете домашната работа с битовата химия на близките си, използвайте само най-необходимото и най-безопасното (без аромати, оцветители, с неутрално pH и т.н.).

Ако все пак възникне алергична реакция, кажете на лекаря си и никога повече не използвайте отново продукта, който предполагате, че е предизвикал алергия. Повторният контакт с алергена по принцип се изразява с по-ярки клинични прояви, които е много по-трудно да се елиминират, отколкото при първия път.

Други видове течение, опасни за нормалното протичане на бременността, сме описали във >>ВТОРА ЧАСТ<< на тази статия.