Магнитни бури – как да се спасим?

3
216
Добави коментар
biomall
biomall

Народни методи за борба с въздействието на магнитните бури Привет от космоса

Магнитната буря е „разтърсване“ на магнитното поле на Земята, което предизвиква повишена слънчева активност. Слънцето „изхвърля“ поток от къси електромагнитни вълни, космически лъчи и слънчев вятър. Те достигат до планетата ни за 8 минути, за няколко часа и съответно за две денонощия. Първите два типа въздействия ги поглъща атмосферата, третия го спира магнитосферата, която започва да се колебае от този удар. Точно на тази „дреболия“ ние реагираме.

Всички го усещат

Цялото човечество получава тези слънчеви „колети“, но само при 10-15% от населението на Земята състоянието им се влошава. Затова за много хора, особено за младите и здравите такива, това е нещо нереално. Да, самовнушението също има роля, но статистиката сочи, че в дните на магнитни бури бърза помощ се вика с 20% повече от другите дни. В рискова група са хората, които имат проблеми със сърцето: исхемия, стенокардия, прекарани инфаркт и инсулт. Атеросклерозата също е фактор в това отношение. Сред провокиращите фактори са травмите на ставите, инфекциозните заболявания, психичните особености. При продължително въздействие на бурите дори и най-уравновесените и стабилни хора могат да усетят умора и сънливост.

В тези условия се понижава производството на хормона мелатонин, който регулира биоритмите, имунитета и адаптивните възможности на организма ни. В отговор към стреса надбъбречните жлези продуцират хормоните кортизол и адреналин. На фона на хормоналния дисбаланс от строя излиза и вегетативната нервна система, която отговаря за стабилното състояние на организма при всякакви условия: тя регулира дейността на вътрешните органи, жлезите на вътрешна и външна секреция, кръвоносните и лимфните съдове. Резултатът е това е кислородният глад на тъканите и всички последващи от това ефекти.

Максималните отклонения във физическото състояние настъпват 1-2 денонощия след магнитна буря. Жителите на големите градове са по-склонни към метеочувствителност. А най-зле се понасят слабите и средните колебания.

Съвсем не е шега работа

Най-разпространените симптоми на магнитна метеочувствителност са:

Промени в артериалното налягане; Промяна в сърдечния ритъм; Повишаване вискозитета на кръвта; Главоболия; Болки в ставите; Слабост, вялост; Промяна в апетита (най-често понижаване); Повишена тревожност; Безсъние или повишена сънливост; Понижаване на работоспособността и концентрацията; Обостряне на хроничните заболявания, включително на депресията, апатията и други.

Най-опасни са последиците от състояния като сърдечни кризи, инфаркти, инсулти, суицидни проблеми. Дори и Вие самите да не страдате заради магнитните бури, следете човека до себе си.

Какво да правите?

Преди да започне магнитната буря, трябва да проверите дали имате в аптечката си вкъщи ацетилсалицилова киселина (ако не Ви е противопоказна). Този препарат разрежда кръвта и намалява много от неприятните усещания. Добре ще е да имате и успокоителни, поне на билкова основа, или глицин.

Трябва да сте особено внимателни ако сте хипертоник или страдате от сърдечни проблеми: не просто трябва да се запасите с предписаните Ви лекарства, но и да се посъветвате с лекуващия лекар за дозите и допълнителните мерки за безопасност.

На хипотониците им помагат препарати от женшен, родиола, китайски лимонник. Но превъзбуждането на нервната система също е опасно – следете настроението си.

Ако имате хронични заболявания е полезно да установите в кой период се обострят и какъв е ефектът от лекарствата, които приемате.

При главоболие, което е най-разпространеният симптом – не взимайте веднага обезболяващо. Най-добре е да започнете с билкови чайове, медитация, отпускащ масаж и т.н. Що се отнася до „външните“ средства, може да си нанесете ментолов балсам по слепоочията, ноздрите, тила или да си сложите на главата с топъл или студен компрес.

При болки в ставите ще помогнат топлият душ или вана – 15-20 минути релакс, но не да е гореща и не да разтривате. Препоръчват се сухи компреси и парафинови апликации (не по-топли от 40 градуса). За в бъдеще е добре да се заемете с плуване, ако Ви е възможно.

Да тичате или да лежите?

Най-добре е да се движите спокойно и равномерно. Сутрин станете от леглото без резки движения, за да не започне да Ви се върти главата или да не припаднете. Направете си физзарядка в щадящ режим и да не е веднага след като се събудите. Контрастният душ трябва да е с умерен контраст, а баните и сауните са противопоказни.

През деня и вечер е добре да се разходите на свеж въздух – това е полезно за тонуса на съдовете и за насищането на кръвта с кислород, за преработването на стресовите хормони.

Ако сте разсеяни, избягвайте да шофирате. В „бурните“ дни се откажете от пътувания със самолет – нависоко се усеща повече магнитната нестабилност. А освен това не се препоръчва и да возите в метрото – там така или иначе има прекалено много нискочестотно електромагнитно въздействие.

И разбира се, за да нормализирате състоянието си, трябва да спите достатъчно спрямо собствените Ви нужди.

Кое е полезно при магнитни бури?

За да не натоварите храносмилателната си система, е добре да промените хранителния си режим, да намалите порциите и да се храните с по-леки храни. Но не пренебрегвайте закуската.

Яжте по-малко сладка, солена и мазна храна – тя задържа течностите в организма, което влияе негативно върху кръвното. Както и алкохолът!

Добър избор биха били пшеничните и овесените каши с вода, обезмасленото мляко, варената риба, изварата, морското зеле, плодовете и зеленчуците. Допуска се консумацията на картофи, моркови, фасул. Те са източници на необходимите на организма калий, магнезий, мед и йод.

За укрепването на съдовите стени и микроциркулацията на кръвта ще помогнат продукти, които съдържат витамините С, А, Р: облепиха, морков, лапад, яйца, малко краве масло и черен дроб.

Бананите, ябълките, черният касис, вишните, всички видове боровинки, сухите и цитрусовите плодове намаляват въздействието на адреналина върху нервната система. Същия ефект имат и чайовете от успокояващите билки лайка, маточина, градински чай, мента.

За активиране на мозъка сутрин помагат подправките джинджифил, кардамон, индийско орехче, кимион. Карамфилът пък снема спазмите на съдовете и главоболието. Може да ги варите на чай, може да ги използвате и за ароматерапия.