Дяволска торта (Devil’s Food Cake)

1
154
Добави коментар
stupid
stupid

Необходими продукти

За блата:
90 г неподсладено какао
210 г брашно
150 г безсолно масло на стайна температура
300 г захар
3 яйца на стайна температура
1 ч.л сода бикарбонат
1/4 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. силно кафе
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. екстракт от ванилия
2 с.л. сладко от череши (по желание)

За шоколадовия крем
100 г натурален шоколад (70% какао)
100 г млечен шоколад
300 мл сметана
250 г масло

За декорация:
150 г черен шоколад

Начин на приготвяне

Брашното, какаото, солта, содата и бакпулвера. за блата се смесват в купа. В друга купа се разбива мекото масло със захарта, след това се добавят яйцата едно по едно. Разбиват се на гладък крем. Към сместа се наливат прясното мляко кафето и пак се бърка. Накрая се добавя ванилията и по малко от сухите съставки, като се бъркат до хомогенност. 

Готовата смес се разделя в двете форми за торта с махащо се дъно, като се намасляват дъното и стените. Блатовете се пекат в загрята на 180 градуса фурна 30 минути. Готовността на блата се проверява като се пробожда с клечка и тя трябва да остане чиста. След като се изпекат се изваждат и се охлаждат върху скара.

За направата на шоколадовия крем се разтопяват двата вида шоколад и сметаната на водна баня. Смесват се с маслото и с миксер се разбива до пухкава смес. 

Единият блат се слага във форма за торта с махащо се дъно и се намазва със сладко от череши (ако е необходимо блатовете се изрязват с нож, за да се изравнят). Върху него се нанася половината от шоколадовия крем, поставя се вторият блат и се маже с останалата част от шоколадовия крем. 

Шоколадът за декорация се разтопява на водна баня и след това се разстила върху хартия за печене и се оставя да се охлади и да стегне. След това шоколадът се натрошава на парчета. Тортата се изважда от формата и отстрани и отгоре се залепват шоколадовите парчета. 
Тортата се оставя да се охлади най-малко 2 часа в хладилни преди да се сервира.