Лошите навици, които съсипват бъбреците – не правете тези 4 неща

1
200
Добави коментар
slavchev
slavchev

Специалистите посочват, че има няколко вредни навика, които се отразяват пагубно върху бъбреците.

Добре е да не забравяте, че тези органи играят огромна роля в човешкия организъм. Те не само филтрират кръвта и я избавят от отпадните продукти, а и балансират нивата на електролитите в организма.

До голяма степен от бъбреците зависи и контролът на кръвното налягане, както и производството на червени кръвни клетки, разбра Ко4.

Бъбреците имат невероятната способност да проследяват нивото на телесните течности, концентрацията на натрий, електролити, калий и киселинно-алкалния баланс в тялото. Именно те са тези, които филтрират отпадните продукти от метаболизма, като пикочната киселина от ДНК разпада и карбамида от протеиновия метаболизъм.

Медиците са изготвили списък, в който са посочили най-опасните навици, нанасящи безвъзвратни поражения върху бъбреците ви.

Ето кои са факторите, включени в списъка на водещите провокатори на бъбречни заболявания:

1. Сол

Все повече българи приемат доста над необходимото за организма количество сол. Няма да сгрешите, ако се опитате да намалите драстично приема на сол.

Имайте предвид, че изобилието на сол в храната води до значително повишаване на нивата на кръвното налягане. Това е доста сериозен удар за бъбреците.

2. Обезболяващи медикаменти

Мнозина намират спасение от силната болка в нестероидните противовъзпалителни средства. Трябва обаче да знаете, че честият прием на тези медикаменти нанася сериозни поражения на бъбреците.

Този филтър на тялото не успява да се справи изцяло с пълното прочистване на организма от компонентите, съдържащи се в обезболяващите медикаменти.

3. Месо

Прекомерният прием на месо също се отразява пагубно на организма. Ако често си позволявате да злоупотребявате с животински протеини, то трябва да знаете, че увеличавате значително киселинността на кръвта.

Това съответно води до значително увеличаване на риска от появата на ацидоза. Това е процес, при който бъбреците не успяват да се справят с навременната екскреция на киселината.

За да избегнете всички тези проблеми, специалистите съветват месото да не е повече от една четвърт от храната в чинията ви. Наблягайте повече на приема на плодове, зеленчуци и зърнени храни.

4. Вода

За приема на вода е изписано много. Едва ли обаче си давате сметка, че недостатъчният прием на вода може да нанесе сериозни увреждания на бъбреците ви. Става въпрос за приема на вода в чистата й форма, а не като добавка към сокове и други коктейли.

Твоята оценка

Общо гласували

loading…