Замъкът Самецано – цветно бижу оставено на произвола на природата!

18
314
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

На по-малко от 30 километра югоизточно от Флоренция се намира древният замък Самецано. Той дължи настоящия си вид на флорентинския благородник Фердинандо Панчиатики Хименес д’Арагона (1813-1897 година). В периода 1843-1889 година той трансформира и разширява съществуващата тогава сграда в истински шедьовър, в който се преплитат мавритански и ориенталски стил, изпълнени с цветове и екзотичен символизъм.

Снимка: www.theflorentine.net

Но историята на замъка Самецано ни връща много по-назад във времето от 19-ти век. Най-ранните исторически сведения за сградата датират още от римско време. В ‘История на Флоренция’, историкът и журналист Робърт Дейвидсън (1853-1937 година) отбелязва, че през 780 година в нея отсяда самият Карл Велики*. През следващите векове на няколко пъти тя сменя собственика си, като една от най-известните фамилии, които я притежава е Медичи*. В началото на 19-ти век Фердинандо д’Арагона наследява въпросната сграда.

Карл Велики* – известен още като ‘Бащата на Европа’. Той е първият император на Свещената Римска империя. Живее в периода 742-814 година.

Медичи* – древна италианска фамилия, която управлява Флоренция между 13-ти и 18-ти век.

Интересно е, че замъкът Самецано разполага с цели 365 стаи, като броят им не е случаен – по една за всеки ден от годината. Всяка стая в замъка е различна и богато декорирана с орнаменти, вдъхновени от екзотичните земи на Изтока.

Снимка: www.theflorentine.net

Замъкът разполага с парк с площ от 650 декара, което от своя страна го нарежда сред едни от най-големите в целия регион Тоскана. Първоначално на негово място имало малка горичка и земеделски култури, но д’Арагона създал истински рай от над 140 вида екзотични дървета и растения невиждани дотогава в Италия. За съжаление около 50 години след създаването на парка растителното разнообразие в него е почти наполовина. Днес там могат да се видят предимно палми, кленове, дъбове, хвойни и повече от 50 секвои*, внесени в миналото от Северна Америка. От средата на миналия век ботаници полагат интензивни усилия, за да възстановят предишната му красота. На територията на парка има мост и изкуствено създадена пещера.

секвоя* – вечнозелено иглолистно дърво. Максималната височина, която може да достигне е около 110 метра, което понастоящем я нарежда сред едни от най-високите дървета в света. Но освен необичайно големите си размери, това дърво е и същински дълголетник, тъй като живее повече от 2000 години.

Снимка: www.thevintagenews.com

Какво се случва със замъка Самецано след смъртта на д’Арагона?

Благородникът почива през 1897 година, а древният замък се наследява от неговата дъщеря Мариана, след което следите на следващите собственици се губят. С цел опазване на замъка и парка, през 1927 година те получават статута на ‘комплекс с особен обществен интерес’. По време на Втората световна война е плячкосан, а в периода 1970-1972 година функционира като хотел и ресторант, след което е изоставен. През 1999 година сградата е продадена на англо-италианска компания, която извършва мащабни реставрационни дейности, но въпреки това замъкът остава затворен за обществеността.

Снимка: www.theflorentine.net

Снимка: i.imgur.com

През 2013 година местните жители създават комитет, с помощта на който целят да информират колкото се може повече хора за древния и понастоящем рушащ се замък. Въпреки че комитетът не е негов собственик всяка година в рамките на 4 месеца (май, юни, септември и октомври) се осъществяват туристически обиколки, като събраните средства се използват за възстановяването и опазването му.