Ръчни инструменти – качествените инструемнти!|E-shop-BG.eu

5
285
Добави коментар
Eshopbg
Eshopbg

Ръчни инструменти за специалисти, иноватори и експериментатори

Инструментите са средства, които се използват при мануални дейности и дават възможност за разширяване и подобряване на работите извършвани с ръка. Инструментът служи за преобразуване на материали и предмети и създаване на нещо ново. Ръчни инструменти се използват от хилядолетия и с настъпване на индустриализацията постоянно се развиват и специализират.

Думата „инструмент“ датира от 12-тивек. В някои контексти, инструментите означават често от инструментариум, напр. хирургически и зъболекарски инструменти или инструменти за наблюдение. За оборудването, необходимо за решаване на дадена задача, се използва изразът набор от инструменти, а също и инструментариум, или английското наименование екипировка. По-рядко се използва застарелия термин снаряжение.

Инструментите, за разлика от уредите и апаратите са прости приспособления или устройства, които се основават на основните принципи на науката за силата. Типичните форми на механично действие включват задържане, преместване или формоване, рязане, разделяне, свързване и други процеси, които са обобщени в термина „производствен процес“.

Друг обхват на дефиницията за ръчни инструменти включва помощни средства от всякакъв вид, както и средства за измерване, но също и набор от математически формули или цифров модел или способност. В този смисъл инструментът може да се тълкува като подобрение или разширение на съществуваща или като заместител на липсваща физическа или умствена функция. Например, чукът е удължението на юмрука, пинсетите са с разширен палец и показалец, един кран извършва повече от ръката, а медията съхранение на данни допълва паметта. В най-общ смисъл, инструментът означават „средство за постигане на цел“, а след това и за лица и процеси в абстрактния смисъл.

Като работни ръчни инструменти се означават средства задвижвани мануално, независимо, че могат да бъдат задвижвани и електрически(бормашина, шлайф, трион) или пневматически със сгъстен въздух (перфоратор, ъглошлайф). От древността се използват обикновени ръчни инструменти, чиято форма, дизайн или предназначение се променят с времето.

Според други източници инструментите обикновено се считат за неща, които са важни или дори съществено необходими за създаването на нещо друго.

Според повечето специалисти от областта на механиката и антрополози от цял свят, инструментите са важна част от човешката еволюция от самото начало до модерната епоха. Успоредно с нарастването на интелигентността на хората, необходимостта от все по-усъвършенствани инструменти нараства, а с нея също и потребността в трансформирането им в технологични машини.

Инструментът е бил важна част от развитието на човечеството през вековете, когато е прераснал в абсолютно необходимо нещо, без което едва ли можем да си представим сегашния си живот. Разглеждайки нещата подробно, всички ние можем да сме благодарни на нашите предци и съвременници за тяхната интелигентност, въображение и изобретателност, без което бихме имали само шепа от съвременния списък с инструменти.

От гледна точка на основното разделение на инструмента има две основни групи: инструменти със собствено задвижване и инструменти задвижвани от човешката сила (общо наричани ръчни инструменти). Инструменти могат да се разделени на няколко подгрупи:

Със собствено задвижване

моторни

бензинови

електрически

– захранвани от мрежата

– със собствен източник (т.нар. акумулаторни инструменти)

пневматични

захранвани от човешка сила (т.нар. ръчни инструменти)

Работните ръчните инструменти са тези, които нямат електрическо или пневматично задвижване и с тях се борави с ръце и увеличават функциите и възможностите на ръцете. В под категориите на e-shop-bg.eu сме разделили инструментите на групи според техния тип, характеристики и предназначение.

Основни ръчни инструменти са: клещи, ключове, лостове, нитачки, ножици, ножове, отвертки, пинсети, резачки, стеги, триони, центрове, чанти, чукове, секачи, замби, центрове, пили, длета, битове, и още много други. Представени са ръчни инструменти от световно известни марки като KNIPEX, WERA, SORA, STANLEY, RENNSTEIG и Zbirovia.

Условно може да разделим ръчните инструменти на следните категории:

Шлосерски инструменти – Към тази категория принадлежат – чукове, центри, пробойници, пили, метчици, флашки, менгемета, отвертки, гаечни ключове, гаечни вложки, имбусни ключове

Дърводелски инструменти – Това са: чукове, клещи, брадви, длета и триони, тесли, ножове, плоски клещи, рашпили, ръчни шлайфове, шкурки, отвертки, рендета.

Строителни инструменти – Кам тях се отнасят: каменарски чукове, кози крака, длета, секаи, пили, комбинирани и арматурни клещи, стъклорези и стъклодържачи, клещи за рязане, триони, четки, менгемета.

Измервателни инструменти – Използват се във всички строителни и машиностроителни професии. Те служат за извършване на измерване, оразмеряване, разчертаване и контрол. Към тях спадат линии, измервателни ленти, ролетки, лазерни ролетки, ъгли и транспортири, шублери, микрометри, строителни нивелири, лазерни нивелири, лати, либели и още много.

Инсталаторски инструменти – Използват се за монтаж и демонтаж на санитарно-техническо оборудване, тръбни разводи и съединения. Тук влизат ключове, тръбни клещи, водопроводни ключове, раздвижни клещи, тръборези, тръбоогъвачи, отвертки, захвати, притискащи скоби, зачистващи глави, резбонарезни глави, ръчни преси и др.

Електромонтажни инструменти – Предназначени са за извършване на електромонтажни и електро-инсталационни работи. Тук влизат плоски и кръгли клещи, отвертки, кримпващи клещи, комбинирани клещи, ножици за кабели, кабелни ножове, инструменти за сваляне на изолация, инструменти за пресоване на кабелни обувки. Електроинструментите имат специална диелектрична изолация на ръкохватките.

Зидаро-мазачески и шпакловъчни инструменти – Предназначени са за изравняване на строителни повърхности преди финализирането им. Тук влизат мистрии, шпакли, маламашки, пердашки, гъби, бъркалки и мастари, рендета, ръчни шлайфове, шаблони.

С ръчни инструменти може да извършвате основни работни дейности като, рязане, завинтване, отвинтване, захващане, стискане, пробиване, перфориране, зачукване, сечене, разделяне, пилене, зачистване и др. Ръчни инструменти се използват във всички области на промишлеността, строителството и занаятчийството. Независимо, че днес съществуват много видове механизирани електрически или пневматични инструменти то класическите ръчни инструменти много често не могат да бъдат заменени или изместени. Съществуват над 2000 стандарта за ръчни инструменти а техните разновидности, размери и варианти са десетки хиляди.

За кого са предназначени работните ръчни инструменти, ето само някои професии: строители , зидари, каменоделци, бетонджии, кофражисти, дърводелци, дограмаджии, монтажници на покриви, полагачи на подови настилки, изолаторджии, гипсаджии, стъклари, водопроводчици, тръбопроводчици, механици, бояджии, чистачи, металурзи, машиностроители, леяри, заварчици, тенекеджии, монтажници на метални конструкции, ковачи, инструменталчици, настройчици, полировачи, шлифовчици на метали, точилари, механици, монтьори, бижутери, грънчари, резачи, шлифовчици, художник-декоратори, гравьори, майстори и занаятчии.

Марковите ръчни инструменти са основата на всяка работилница. Какви са ползите от марковите инструменти, защо пък да не се работи с подобия. Предлагаме световно признати брандове висококачествени ръчни инструменти. Изборът на марков ръчен инструмент не е мода или прищявка или „тежкарене“. Днес все повече специалистите започват да ценят своето скъпоценно време. Ако инструментът, който ползвате не е на ниво и вместо да ви улеснява в работния процес, той ви мъчи и тормози, то това не е правилният избор.

Обмислени, иновативни и разработени от екипи специалисти в непрекъснато взаимодействие и консултации с крайните потребители това са марковите ръчни инструменти. Направени от експертно подбрани материали, подложени на най-подробни и обхватни тестове и изпитания, това са ръчните инструменти, които няма да ви “зарежат” или да се “огънат”. Качествените ръчни инструменти са тези, които имат гаранция за производствени дефекти или скрити дефекти на материала. Подобията нямат такава гаранция.

Затова и ние от онлайн магазина е-shop-bg.eu са ръчни инструменти от световно известни марки като KNIPEX, WERA, SORA, STANLEY и Zbirovia, Rennsteig. Избирайте от качествените маркови инструменти за да бъде вашата работа като песен.

От нашите оферти може да изберете професионални ръчни инструменти както за промишлена употреба така и за домашно майсторене. В онлайн магазина ще намерите много ръчни инструменти в акции и промоции. Изключително богат набор ръчни инструменти за работа на строителни площадки, работилници, производствени линии и монтажни дейности.

Съдържание:

Дефиниция на ръчни инструменти

Работни ръчни инструменти

История на ръчните инструменти

Класификация на инструментите

Най-често използваните ръчни инструменти

За какво и за кого са предназначени ръчните инструменти

Защо да избираме маркови качествени инструменти