Хляб с квас | Кулинарно изкушение

1
727
Добави коментар
stupid
stupid

В миналото нашите баби са приготвяли за някой от големите християнски празници са месили безквасен хляб или с квас. Квасения хляб има леко кисел вкус от който сме отвикнали. Той се приготвя само с помощта на естествените ферменти, квасец. Не съдържа изкуствени добавки, консерванти, емулгатори и т.н.

За приготвянето на квасеца на първо място трябва да се заредите с търпение. Взима се един стъклен буркан, 1 ч.ч.  пълнозърнесто брашно, 1 ч.ч. изворна вода (чешмяната вода съдържа дезинфектанти, хлор, флуор и д.р., които да убият бактериите в кваса). Продуктите се разбъркват добре в буркана с дървена лъжица, покрива се с кърпа да не се праши и се оставят на топло място за едно денонощие.

На следващия ден сутрин и вечер се добавя по още 1 с.л. брашно и малко вода и се разбърква добре и отново се оставя на топло. Така се храни всеки ден, ако сместа стане много течна се добавя малко повече брашно, и обратно, ако става по-твърда – още малко вода. Около 5-6-тия ден квасът започва интензивно да се движи, да става на мехурчета. 

Когато кваса е готов се отделя от нея за хляба, който ще се прави, а остатъка може да го държите в хладилника за следваща направа на квасен хляб. Когато ви дотрябва се захранва с брашно и вода, докато квасът не събуди отново. Тогава става по-бързо за около 1-2 дни.

Ако искате да скъсите процеса по направата на квасец, може да сложите в началото при сместа от брашно и вода филия от квасен хляб. По този начин кваса ще се получи по-бързо. 

За направата на хляба. Към готовата закваска се добавят всички продукти и се замесва меко гладко тесто. Намазва се купа с олио и в нея се остава тестото да втаса на топло за около 4-7 часа, като се покрива с кърпа. 

След като втаса тесто се разтяга върху намазнена повърхност и след това се прегъва като плик и се обръща се с гладката страна нагоре. Сгънатото тесто се поставя в намазнена тава и се оставя да втаса втори път за около 1 час. След като втаса се поръсва отгоре с царевичен грис и се слага в загрява на 250 градуса фурна на дъното на която предварително е сложена купа с вряла вода за да създаде пара. След 15 минути фурната се намалява на 200 градуса, купата с вода се изважда и се пече до готовност. Изважда се върху скара и се оставя да се охлади напълно.

Хлябът с квас е добре да се съхранява на хладно място в памучна торбичка или да се завие в кърпа, така че хлябът да „диша“. Не се препоръчва съхраняването на хляб в хладилника.