Желязодефицитна анемия – лидерът сред анемиите

2
200
Добави коментар
borola
borola

Съществуват много видове анемия – всички до една ковани и опасни. Желязодефицитна анемия обаче се откроява сред всички тях, тъй като заема водещо място по честота и разпространение сред социално значимите заболявания. Нека разберем повече за нея!

Накратко за желязодефицитна анемия

Анемичните състояния се изразяват в намаляване броя на еритроцитите в кръвта, появата на структурно увредени и функционално непълноценни червени кръвни клетки или понижаване количеството на хемоглобина в еритроцитите. Ефектът във всички случаи е един и същ. Изброените патологични промени водят общо до намаляване обема на разтворения в кръвта кислород (хипоксемия) и понижено снабдяване с кислород на тъканите (хипоксия). Когато тези състояния се дължат на ниско количество желязо в тялото, анемията се определя като желязодефицитна.

Етапи на протичане на желязодефицитна анемия

Този вид анемия протича на няколко последователни етапа. При недостиг на постъпило от червата желязо първоначално се изчерпват запасите в кръвта, далака и черния дроб. Няма изявена симптоматика, която да подсказва за тези застрашаващи процеси. Постепенно при липса на постъпило с храната желязо се стига до патологично ниски нива на кръвно желязо и проява на характерните симптоми.

Симптоми на желязодефицитна анемия

Симптомите на желязодефицитна анемия имат както конкретни външни прояви, така и такива върху общото състояние на организма. Поради това анемиите са сред заболяванията, които може да влошат драстично качеството на живот на страдащия.

Външни и лесно разпознаваеми прояви на желязодефицитна анемия са:

избледняване на кожата и лигавиците по видимите части на тялото
появата на болезнени цепнатини (ригади), особено по краищата на устата
койлонихия (обръщане на изпъкналата форма на ноктите и вдлъбването им навътре, вместо навън), при която те стават сухи и чупливи

Симптомите на анемия, които засягат общо целия организъм са:

силна отпадналост и уморяемост
задух при леки натоварвания, водещ до паника и рязка промяна в сърдечния ритъм
трудности с поддържането на вниманието и концентрацията

Фактори, допринасящи за появата на желязодефицитна анемия

недостатъчен прием на желязо – мъжете нормално би трябвало да приемат с храната около 12 мг желязо дневно, жените в менструация – около 15 мг, а бременните – 30 мг.
влошено всмукване на желязото от храната в храносмилателния тракт – именно поради тази причина някои чревни заболявания се разглеждат като провокиращи развитието на анемия.
завишени нужди на организма от желязо – особено при подрастващи, спортисти и бременни жени.
някои хронични състояния, предизвикващи кръвотечения и кръвоизливи – язви, гастрити, месечен цикъл при дамите, хемодиализа и др.

Общи насоки за овладяване и превенция на желязодефицитна анемия

Лечението и профилактиката на желязодефицитна анемия са свързани с премахване или поне намаляване влиянието на провокиращите я фактори, а също и с избиране на удачен метод за лечение на провокиралите я заболявания. Освен това се препоръчва изграждането на подходящи хранителни навици за постоянно снабдяване на организма с желязо – например прием на коприва, спанак, червено месо и черен дроб.

Научно доказано средство за борба с желязодефицитна анемия

Като основен метод на лечение на желязодефицитна анемия се препоръчва приемът на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Това хематологично средство е специално разработено против най-често срещаните видове анемия. Представлява комбиниран продукт, който оказва благоприятен ефект върху кръвообразуването (хемопоезата). Фоливит Феро доставя на организма оптимално количество от трите най-важни съставки за образуване на червените кръвни телца и хемоглобина. Всяка капсула съчетава в себе си силата на желязо (15 мг), фолиева киселина (400 мкг) и витамин В12 (9 мкг).

Активните съставки на Фоливит Феро благоприятстват производството на зрели и здрави еритроцити в костния мозък

Спомагат за насищането им с достатъчно количество хемоглобин за обезпечаване нуждите на всяка телесна клетка от доставен кислород и иззети отпадни газове.

Фоливит Феро се прилага успешно при обилно кръвотечение при менструация, остра загуба на кръв при раждане, кръводаряване, продължителна хемодиализа, недостатъчно и неправилно хранене и др. Не крие риск за здравето. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Може спокойно да се приема от бременни и от жени, планиращи бременност.

Активните съставки се нуждаят от време, за да разгърнат напълно потенциала си. Именно поради това се препоръчва Фоливит Феро да се приема продължително време. Дълговременната употреба не крие опасност поради изцяло натуралния произход на съставките.

4