Атопична екзема – ето от какво се нуждае кожата!

2
252
Добави коментар
borola
borola

Кожата на страдащите от атопична екзема се нуждае от специални грижи, за да е в добро състояние. В следващите редове ще говорим за начините, по които могат да се покрият специфичните ѝ нужди, така че не ги пропускайте! Нека обаче най-напред си припомним какво представлява кожното заболяване.

Накратко за атопичната екзема

Атопичната екзема, наричана още атопичен дерматит, е кожно заболяване с хронично-рецидивиращ ход. Казано с други думи, протича с периоди на обостряне и затишие (ремисия). Най-често засегнатите са кърмачета и деца в ранна детска възраст, но може да се прояви и при възрастни. В последните години броят на потърпевшите се увеличава. Проявите са неприятни, което сериозно влошава качеството на живот на пациентите. Лечението е насочено към овладяване на симптомите. Ежедневната грижа за кожата е също толкова важна, колкото и медицинската терапия.

Грижи за кожата при атопична екзема
Миене

Препоръчително е възрастните хора с атопична екзема да си вземат кратка вана с хладка вода, а децата – душ. Добре е да се използват измиващи средства за атопична кожа, а не агресивни сапуни. Необходимо е да се нанасят само в областта на лицето, подмишниците, гениталиите ръцете и краката. Тялото трябва да се търка внимателно с ръце, а не с гъба. По този начин рискът от поява на раздразнение и увреда на кожата се свежда до минимум. За подсушаването е уместно да се използва качествена хавлиена кърпа или халат, които не са третирани с агресивни перилни препарати. Кожата не бива да се търка, а леко да се потупва, за да се „отнеме“ влагата от повърхността ѝ. Наложително е непосредствено след къпане да се нанесе качествен емолиент като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Тези продукти спомагат за възстановяване на нарушената кожна бариера и поддържат кожата хидратирана и еластична.

Обличане

Материи като вълна, или лен могат да раздразнят кожата на хората с атопичен дерматит. Именно поради това дрехите, изработени от тях, нямат място в гардероба на страдащите. За предпочитане е да се използват такива от мека материя като памук. Те благоприятстват естествената вентилация на кожата и я оставят да „диша“.

Има някои правила, които трябва да се спазват при прането на дрехите. Необходимо е да се използват перилни препарати с мека формула. Нужно е допълнително изплакване с вода, за да се отстранят напълно остатъците от праха за пране и омекотителя.

Хранене

Храната влияе пряко върху състоянието на кожата. Знаейки това, пациентите с атопичен дерматит трябва да внимават какво консумират. Яйцата, млечните продукти, ядките и морските дарове могат да провокират или да влошат проявите на кожното заболяване особено при децата. Ето защо е добре да се избягват.

В ежедневното меню е необходимо да присъства повече източници на:

витамин А – спанак, моркови, пъпеш, диня и кайсии, тъй като те подсилват клетките, които изграждат кожата
витамин С – мандарини, круши, портокали и папая, защото регенерират кожните клетки
витамин Е – авокадо, киви и зехтин, поради способността им да благоприятстват състоянието на кожата
витамин В7 или биотин – пълнозърнести храни, домати, банани, ябълки, карфиол и бобови растения, защото укрепват кожата
омега-3 мастни киселини – мазни риби, които оказват благотворен ефект при чувствителна кожа

Още съвети за здрава кожа при атопична екзема
Температура

Прекалено високите температури могат да влошат състоянието на кожата на хората с атопична екзема. За да се избегнат възпалението и нетърпимият сърбеж, в обитаваните помещения е добре да се поддържа между 20-22°C.

Влажност

Атмосферната влажност също е важен фактор за поддържане на атопичната кожа в добър вид. Установено е, че оптималната относителна влажност в жилището е около 50-60%. За поддържането на тези стойности много помагат овлажнителите за въздух.

Проветряване и почистване

Необходимо е домът да се вентилира редовно за 10-15 минути и прахът да се чисти често, тъй като домашните акари в него могат да предизвикат пристъп на атопична екзема.

Пълен контрол над атопична екзема

Ако тази статия ви е била полезна, ви приканваме да посетите интерактивния сайт на програма Лекзема – www.lekzema.com. Плод на усилията на доказани дерматолози, той съдържа полезна и достъпна информация за атопична екзема и други често срещани дерматози. Освен чисто практически съвети за овладяване на кожните заболявания, заинтересованите могат да открият общите стратегии за живот без страдание. При интерес от тяхна страна могат да посетят безплатните прегледи или училищата за екзема, които се организират регулярно.

Преглеждания:
2