Лечение на псориазис – как да се увеличи ефектът?

2
235
Добави коментар
borola
borola

Лечение на псориазис е тема, което вълнува много хора. Ето защо в настоящата статия ще се фокусираме върху нея. Не пропускайте следващите редове, за да разберете в какво се състои терапията и как се повиши нейната ефективност.

Цел на лечението на псориазис

Когато се говори за лечение на псориазис, трябва да се има предвид, че то е дълъг процес, чиято крайна цел е продължителна ремисия (затишие на симптомите). Ето защо непрекъснато се правят изследвания за по-пълно изясняване на произхода на заболяването.

Имуномодулатори в лечението на псориазис

Тъй като е доказано, че псориазисът е Т-клетъчно обусловена генодерматоза, използването на имуномодулатори в комплексното лечение е добра стратегия за повишаване на ефекта от лечението. Голямо предимство на приложението на тези продукти е, че те увеличават броя на хората с псориазис, които отговарят на лечението. Това позволява поддържането на терапията на псориазис на ниво с максимален профил на безопасност.

Добри резултати се получават при комбиниране на локално лечение с природни имуномодулатори. Изборът на естествен имуномодулатор при псориазис се определя от специфичното действие на съответния растителен екстракт. Специално за псориазис е от особено голямо значение екстрактът да има ефект върху ТNF-алфа – цитокин, който участва във възпалителните процеси и регулира действието на имунните клетки. Причините за това са две. Първата е, че TNF-алфа участва в патогенетичните механизми на заболяването. Втората е, че TNF-алфа повишава противовъзпалителната активност на терапията. Това важи особено при хронични процеси.

Такъв специфичен ефект притежава екстрактът от кората на котешки нокът

Латинското наименование на екстракта е Uncaria tomentosa. Доста по-популярен е с името Cat`s Claw. За максимална ефективност и безопасност при продължителна употреба се изисква екстрактът да бъде високопречистен (например Имунобор Котешки нокът).

Добавянето на Котешки нокът към локалното лечение на псориазис не само потиска провокиращите фактори за обостряне на заболяването, но и повишава ефективността на терапията, като разширява нейните противовъзпалителни и имуномодулиращи ефекти.

Продължителният контрол над псориазис е възможен!

Истината е, че все още нито едно лечение на псориазис не е достатъчно ефективно, за да сложи край на кожното страдание. Съществуват обаче различни начини, с които да се удължат периодите на ремисия и да се контролира заболяването.

Информираността и обучението на хората, страдащи от псориазис, са от изключително значение за облекчаване на състоянието. С цел осигуряване на ефективен контрол над псориазис специалистите съветват засегнатите да не се притесняват да задават на лекуващия лекар въпроси като:

Какви опции на лечение на псориазис има?
Какви са потенциалните ползи и рискове?
Как да се прилага лечението на псориазис?
Колко бързо ще настъпи подобрение?
Колко ще струва предлаганото лечение?
Какви са новостите в лечението?

Практически насоки относно лечението на псориазис
Избягване на провокиращите фактори

Редица фактори отключват или влошават симптомите на псориазис. От първостепенна важност е засегнатите да ги идентифицират и да се стремят да ги избягват. В домакинската работа не бива да се използват агресивни почистващи средства, защото те дразнят кожата. Избирайте хипоалергенни препарати за миене на съдове. Научете се да се освобождавате от стреса, като релаксирате по всякакви начини – масажи, йога и др.

Подходящо облекло

За предпочитане е дрехите на хората с псориазис да са памучни и със свободна кройка. Необходимо е да се избягва носенето на колани, часовници и бижута, тъй като те могат да протрият кожата.

Адекватни грижи за кожата

Правилната грижа за кожата също има водещо значение за продължителния контрол над псориазиса. Миенето и къпането трябва да са с вода, чиято температура не надвишава 38 градуса. Кожата трябва да се хидратира сутрин и вечер с подходящи кремове или лосиони, които не съдържат спирт и ароматизатори.

Хидратацията на кожата при псориазис е важна необходимост!

Може би е малко известен фактът, че водата в кожата е 20% от общото съдържание на тази в тялото. Благодарение на нея кожата функционира пълноценно като защитен механизъм на организма.

Здравата кожа е силно устойчива към увреждания и възпаления. Когато защитната й бариера е нарушена обаче, възникват различни увреждания. Това е предпоставка за развитие на бактериални, вирусни и гъбични инфекции, алергични реакции, екзема (дерматит) и др.

Под въздействие на множество фактори тялото ежедневно губи определени количества от естествените си водни запаси. Ако не бъдат възстановени, загубите се отразяват негативно на здравето и на състоянието на кожата.

При пациентите с псориазис ежедневната хидратация на кожата е от съществено значение. Каквато и да е формата и тежестта на псориазис, овлажняването на кожата е абсолютно задължително. Добрата хидратация на кожата води до значително подобряване на псориазис. Тя позволява да се намали с около 50% обновяването на кожните клетки на псориатичните плаки. Освен това спомага за облекчаване на сърбежа.

За постигане на оптимални резултати е необходимо да се хидратира цялото тяло

В аптеките и търговската мрежа има най-различни кремове, лосиони и серуми за хидратация на кожата. При избора на продукт трябва да се съблюдават следните фактори – да е хипоалергенен и да няма консерванти и ароматизатори. На тези изисквания отговарят емолиентите Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент), които са изключително подходящи като допълваща терапия при лечение на псориазис. Независимо върху какъв продукт падне изборът е важно да той да се нанася върху кожата сутрин и вечер, а при възможност и през деня.

Още полезни съвети при лечението на псориазис

Ние от екипа на програма Псоралек приканваме всички, които искат да разберат как да оптимизират лечението на псориазис да посетят нашия интерактивен сайт – https://psoralek.com. Той събира на едно място знанията, информацията и опитът на водещи специалисти дерматолози, за да ги превърне в работеща система за контрол и овладяване на кожното заболяване. Регулярно се публикуват статии, в които на достъпен език са представени общите стратегии за активен и здравословен начин на живот без страдание. А за да е цялостна грижата за хората, които живеят с диагноза „псориазис“, се предлага безплатна онлайн консултация и се организират прегледи и училища за псориазис.

Преглеждания:
3