Настинка, ОРЗ, ОРВИ, грип – кои са разликите между тях?

3
252
Добави коментар
biomall
biomall

За различните вируси и тяхното лечение при децата

Децата боледуват много по-често от простудни заболявания от възрастните. Всички го знаят. От началото на студения сезон повечето родители се сблъскват с проблеми – детето не се чувства добре, има висока температура, хрема, кашлица… Причината за тези симптоми може да е настинка, ОРВИ, ОРЗ или грип, но по какво се различават едно от друго тези състояния? Как да разберете от какво точно се е разболяло детето Ви? Как да го защитите от вирусни инфекции?

Разликите между настинка, ОРЗ, грип и ОРВИ

Едни от основните разлики са, че тези болести се предизвикват от различни вируси (вирус на грипа, вирус на парагрипната инфекция, аденовирусни инфекции, риновирусни инфекции и т.н.). Съществуват повече от двеста вида различни вируси. Много е важно да разберете навреме от какво точно се е разболяло детето Ви. Неправилно лекуваният грип може да предизвика сериозни усложнения. Има леки усложнения като бронхити, отити, пневмония, инфекции на пикочните пътища, паунефрити. Има и по-тежки: неврити, енцефалит, сериозни менингити.

Учените отделят три основни типа вируси на грип – А, В и С. Най-голямата разлика между тях е способността им да се променят. Така например вирусът на грип С е стабилен. Един път преболедувал го, човекът има имунитет към него почти за цял живот, което можете да се разболеете от Груп С само веднъж. Този вирус на грипа е много разпространен и от него боледуват децата. Вирусът на грипа В се променя, но умерена. Ако от грип С боледуват само децата, то грипът В поразява предимно децата. Грип А е най-коварният, точно той се променя постоянно, предизвиква епидемии.

Другата разлика е, че протичат по различен начин. Грипът започва изведнъж и се съпровожда с рязко повишаване на температурата. Появява се изразена интоксикация на организма, която има следните симптоми: втрисане, адинамия (обща отпадналост), мускулни болки и главоболие, болки по цялото тяло, суха кашлица с болки в гърдите. Слабо изразени катарални явления. При всяка друга вирусна инфекция (ОРЗ, аденовирус или проста вирусна инфекция) обикновено преобладават катаралните симптоми, тоест при детето се появява хрема, болки в гърлото, възникват катари в горните дихателни пътища, след това в долните, бронхити. И една след това на фона на тези катарални прояви се появява температура.

Основната разлика между острите респираторни инфекции и грипа са, че при тях се проявява най-малко температура, рядко е над 38 градуса и първо се проявяват катаралните симптоми: силна хрема, болка в гърлото, влажна кашлица.

С термина ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция) се обозначават онези ОРЗ (остро респираторно заболяване), при които е доказана или се предполага етиологичната роля на респираторните вируси. Обикновено от тази група се изключва грипът, който се диагностицира само при наличие на характерните за него симптоми (особено по време на епидемия) или чрез лабораторно изследване.

Настинката при децата и възрастните най-често е последица от преохлаждане и симптоми са сходни с тези на вирусните инфекции. Като цяло ОРЗ е общото обозначение за настинките. Но настинката може да порази различни органи. Във връзка с това има следните видове ОРЗ: ларингит, ринит, тонзилит, фарингит, бронхит, бронхиолит, назофарингит.

От всички болести, от които боледуват децата, 94% от тях са ОРВИ и грип. Най-често децата се заразяват с грип от възрастните, тъй като особеността на грипа е бързото му разпространение. Особено много това се отнася за децата, които са в организирани колективи, например в детска градина и училище.

Особеностите на лечението и профилактиката

За профилактика на вирусните инфекции педиатрите съветват децата да пребивават по-малко на места, където има много хора. Ако това няма как да се случи, се опитвайте винаги да слагате на детето си (и на Вас самите) защитна маска. В периодите на епидемия ограничете посещението на детето на спортни кръжоци, в магазини и на всякакви обществени места. При най-малките признаци за заболяване е най-добре да не пращате детето на училище или градина.

Трябва да обърнете внимание върху укрепването на имунитета на детето си. Кърмачетата и най-малките дечица трябва да се хранят правилно и да има добър режим на сън. На по-големите деца може да давате витамини.

Основното при лечението на всички ОРВИ е използването на симптоматична терапия. Тя включва: да се пие достатъчно вода, да се приемат температуропонижаващи и антихистаминни препарати и витамин С. Трябва да се пие най-малко 2 литра вода на денонощие. Това помага на организма да се справи със загубата на вода вследствие на силното потене при високата температура, а също така помага да се размекнат секретите и да се изведат по-лесно при кашлица. Когато боледуваме, организмът губи не само вода, но и полезни вещества, затова трябва да се пият напитки, които съдържат витамини и микроелементи. Най-добре е да се пие минерална вода, сокове, фрешове.

При ОРВИ температуропонижаващите препарати се използват за понижаване на температурата, а също и за намаляване на възпалението и като обезболяващо средство. За децата е много подходящ парацетамолът (и средствата, които съдържат това лекарствено вещество). Той се характеризира с добра поносимост, не предизвиква тежки алергични реакции и синдром на Рей при децата. Парацетамол се използва за лечение дори и на деца под 3-месечна възраст.

Много често ОРВИ се съпровожда със запушен нос, обилна хрема и т.н. Обикновено в тези случаи се препоръчва използването на антихистаминови средства. Те се справят с отока и помагат на децата да понесат болестта по-леко.

Как се лекува настинка при децата, при положение, че те не обичат да приемат лекарства? В този случай е най-добре да се проведе лечение с комплексен препарат. Но грешите, ако си мислите, че колкото повече компоненти влизат в състава на един препарат, толкова по-ефективен ще е той. Съставът на класическия лекарствен комплекс е парацетамол, антихистаминово средство и витамин С.

Имайте предвид!

Много е важно, когато купувате лекарства, да обърнете внимание на няколко неща:

Първо, качеството на лекарствения препарат. Европейските производители гарантират за качеството и безопасността на лекарствените средства. Проучете кои производители са най-стриктни в контрола върху производствения процес – от произвеждането на компонентите в медикамента до опаковката на вече готовото лекарство. Второ, проучете внимателно състава на комплексното средство. Има лекарства, които съдържат много компоненти, но това не гарантира, че лекуват по-бързо и по-добре. Някои компоненти може да не са съвместими помежду си и да не трябва да се приемат от деца. Още едно важно правило, което трябва да имате предвид – не трябва да се опитвате да лекувате грип с антибиотици и противовирусни препарати без консултация с лекар. Помнете, че антибиотиците убиват само бактериите и не са ефективни по отношение на вирусните инфекции. В някои случаи лекарите назначават антибиотици при грип, но само в случай че по време на боледуването са възникнали усложнения, предизвикани от бактерии (възпаления на белия дроб, средното ухо или синусите). И е важно да знаете, че лечението на настинка и грип винаги трябва да е правилно!