Тюленът на Уедъл – царят на антарктическия лед!

16
247
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Тюленът на Уедъл може да се срещне край бреговете на петия най-голям континент на Земята – Антарктида.

Любопитен факт, свързан с този бозайник е, че може да се гмурка до около 600 метра дълбочина, като същевременно издържа под вода повече от 40 минути! Обикновено плува на места, където повърхността е покрита с достатъчно тънък лед (по възможност търси пукнатини), който в случай на нужда да пробие с кучешките си зъби, за да си поеме въздух.

Тюленът на Уедъл е сравнително по-едър спрямо останалите представители от семейство Същински тюлени. Дължината му варира от 2.5 до 3.5 метра, а на тегло между 400 и 600 килограма, като следва да отбележим, че женските екземпляри са по-тежки от мъжките.

Тялото му е покрито с тъмносива козина на по-тъмни и светли петна, като се сменя в началото на лятото. Тюленът на Уедъл има отлично развито зрение, което му помага по време на лов. Но освен него безпогрешно си служи и с мустаците, тъй като в тях са разположени повече от 500 невронни окончания, които му позволяват да уловя вибрациите от движещата се риба.

Способен е да преплува между 15 и 20 километра на ден в Южния ледовит океан, за да си набави необходимата храна (ракообразни и риба).

Представителите от вида общуват помежду си посредством най-различни звуци. Интересното е, че докато тюлен се намира под водата е способен да издаде толкова силен звук, че вибрациите от него да преминат през леда и те да бъдат усетени на повърхността! Освен това женската издава специален звук, с който вика малкото при себе си, когато то се е отдалечило от нея и вече трудно го надушва. То от своя страна също издава определен звук, с който сигнализира на майка си, че е гладно, която в този момент се намира на разстояние от него.

Женската ражда по едно малко в периода септември-ноември. Новороденото тежи между 25 и 30 килограма и е със светла окраска, която потъмнява след първия месец. На около втората седмица започват и първите уроци по плуване, като преди да навърши 2 месеца тюленчето вече може да ловува самостоятелно. Това е и времето, в което се отделя от майка си. Тюленът на Уедъл достига полова зрялост на около 6 години, като средната продължителност на живота му е 30 години.

бебе тюлен на Уедъл

Във водата врагове на тюлена на Уедъл са косатката и леопардовият тюлен, но извън нея той е доминиращ вид!

Прекарва значителна част от живота си във водата, избягвайки по този начин бурите (в този случай единствено главата му се намира над повърхността). Мигрира рядко и в общия случай не се отдалечава на повече от 5-6 километра от мястото, където е роден. Той е сред малкото бозайници, за които териториите около Южния полюс са роден дом.

Снимки: en.wikipedia.org

Тюленът е кръстен на британския мореплавател Джеймс Уедъл, който през 20-те години на 19-ти век за първи път изследва водите край западните брегове на Антарктида. Днес мястото е известно като море Уедъл.

Животното може да се доближи, тъй като не е агресивно към хората. През ранните периоди на изследване на Антарктида се отбелязва съществен спад в популацията му. Но още през 50-те години на миналия век тя започва да се възстановява след като се забранява ловуването му за търговски цели. Понастоящем съществуват около 800 000 екземпляра от вида.