Тюленът на Уедъл – царят на антарктическия лед!

Тюленът на Уедъл – царят на антарктическия лед!

Тюленът на Уедъл може да се срещне край бреговете на петия най-голям континент на Земята – Антарктида.

Любопитен факт, свързан с този бозайник е, че може да се гмурка до около 600 метра дълбочина, като същевременно издържа под вода повече от 40 минути! Обикновено плува на места, където повърхността е покрита с достатъчно тънък лед (по възможност търси пукнатини), който в случай на нужда да пробие с кучешките си зъби, за да си поеме въздух.

Тюленът на Уедъл е сравнително по-едър спрямо останалите представители от семейство Същински тюлени. Дължината му варира от 2.5 до 3.5 метра, а на тегло между 400 и 600 килограма, като следва да отбележим, че женските екземпляри са по-тежки от мъжките.

Тялото му е покрито с тъмносива козина на по-тъмни и светли петна, като се сменя в началото на лятото. Тюленът на Уедъл има отлично развито зрение, което му помага по време на лов. Но освен него безпогрешно си служи и с мустаците, тъй като в тях са разположени повече от 500...
Прочети цялата публикация

Коментари

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност