От 15 декември преводите в евро ще са по-евтини :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
166
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Таксите за преводи в евро стават по-евтини от 15 декември тази година. Европейският регламент, който определя размера им, вече има статут на закон. Той ще позволи на българите да изпращат и получават банкови преводи в евро десетократно по-евтино.

„Отпадна официално един истински двоен стандарт между живеещите в страни от Еврозоната и извън нея. Българските граждани и бизнеси ще спестяват над 60 млн. лв. годишно от регламента за таксите за презгранични преводи. Премахването на тези финансови бариери ще облагодетелства 36 000 малки и средни предприятия у нас, които внасят от ЕС, и 15 000, които изнасят. Ще намалеят разходите и на българите, особено на тези, пътуващи в чужбина, които харчат около 1.6 млрд. евро годишно зад граница, тъй като регламентът включва текстове за повече прозрачност при плащане с карта или теглене от банкомат в други страни от ЕС“, заяви евродепутатът Ева Майдел, която беше основен двигател на промените.

Облекчения ще има и при тегленето от банкомати в чужбина. Новият регламент е резултат от работата на евродепутата от ГЕРБ Ева Майдел. Тя успя за шест месеца да завърши преговорите между 28-те страни членки на Съюза, за таксите за евровите преводи.

Документът за влизането на регламента в сила бе подписан днес от комисар Валдис Домбровксис и председателя на Еп Антонио Таяни.