Белтъчини, въглехидрати и мазнини

1
Добави коментар
jasminivanova
jasminivanova

Белтъчини, въглехидрати и мазнини

Белтъчините, въглехидратите и мазнините са едни от основните хранителни вещества от които се нуждае едно човешко тяло за да функционира правилно. Някои хора дори се шегуват, че от там произлиза и абревиатурата БМВ – Белтъчини, Мазнини, Въглехидрати. Ето какво можем да ви научим за тях.

Белтъчини

Едва ли ще преувеличим, ако изкажем твърдението, че белтъчините са основна градивна единица на човешкото тяло. Погрешно е да се смята че от белтъчините са изградени основно мускулите. Белтъчините всъщност са основен градивен елемент и на редица други органи. За да може да синтезира хормони например, нашето тяло се нуждае от едно солидно количество белтъчини, понеже те са техен основен градивен елемент. Сами те белтъчини могат да бъдат преобразувани в енергия при нужда но до такива драстични мерки обикновено тялото ни стига при липса на други алтернативни източници. Въпреки фундаменталната нужда от белтъчини, не е желателно да прекаляваме с тяхната консумация. Поемането на дози до три пъти по-високи от нормалната хранителна доза белтъчини може да доведе до нежелани последствия от сорта на:  ниско ниво на калций, влошен флуиден баланс, проблеми с метаболизма и дори да доведе до фантомно чувство за глад въпреки големите количества приета храна и да доведе до проблеми с повишаване на теглото.

Мазнини

Мазнините са си чиста проба енергийна „бомба“.  Те биват два вида – наситени и ненаситени мазнини. Приемането на мазнини активира отделянето на хормона холецистокинин който повишава до голяма степен усещането за ситост и по този начин води до приемане на по-малко храна но това е само на теория и не бива да се прекалява с мазнините като цяло. Агрегатното състояние на мазнините при стайна температура обикновено е течно или твърдо, като мазнините не са разтворими във водата. Другото наименование на мазнините е липиди. В човешкото тяло има два основни вида мазнини – бели и кафеви. Белите мазнини са основен източник на енергия и са перфектния термоизолатор. Кафевите мазнини се срещат най-вече при новородените и при малките деца. Основната функция на кафевите мазнини е да топлят тялото.

Въглехидрати

Въглехидратите са може би най-лесния начин да доставите енергия на вашето тяло, като освен това те имат свойството да „топят мазнините“. Както си личи от наименованието им, въглехидратите са съставени от въглерод, водород и кислород. В началото учените са смятали че те са хидрати на въглерода но с течение на времето са установили, че всъщност някои от тях не са. Някои наричат въглехидратите захари, но това е много грешно понеже едва няколко техни представителя имат сладък вкус. Самите въглехидрати се делят на четири основни подгрупи – монозахариди, дизахариди, олигозахариди и полизахариди. Най-известните полизахариди са нишестето, целулозата, глюкогена, хитина и пектина.

&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp