Как смяната на времето ни влияе и как да се справим :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
173
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Кардиологът доцент Сотир Марчев коментира пред сутрешния блок на bTV как смяната на часовото време се отразява на здравето ни и как възможно най-бързо и безболезнено да се справим със ситуацията.

„Аз съм по конкретните неща и заради това ще дам един конкретен съвет на хората. Ако имате малки деца, в близките два-три дни не ги пускайте сами да ходят на училище – заяви доцент Марчев. – В първие дни сега, след смяната на времето, шофьорите ще са по-недоспали сутрин рано и не толкова концентрирани. След смяна на часово време по принцип катастрофите зачестяват. Така че хората нека да шофират в близките дни по-кротко и спокойно. Имайте предвид, че не само вие сте недоспали, а и шофьорите отсреща.

Живеем в едно недоспало общество и като му отнемеш на това обгщество един час, честотата на инфарктите се покачва.  Съветът ми е в близките дни хората да опитват да си лягат по-рано. Това, което разбива организма ни, е хроничното безсъние. Това безсъние води до хронични проблеми. Основният ми съвет е – наспете се. Нас ни убива отнемането на час сън от всички а не лятното или зимно часово време. Имах един приятел, например, който в обедната почивка слизаше в колата си и спеше.

Другият ми съвет е хората да стоят повече на слънце. Ако можете да изпиете сутрешното си кафе на слънце, това много помага да синхронизирате биологичния си часовник. Настройката става за ден – два или три най-много.

Например като пътувате към друг часови пояс по света, колкото часа е разликата към която трябва да се настроите, толкова дни ще ви трябва за тази настройка.

Всички трябва да мислим за здравето и сърцето си. Ако в първата половина от живота си хората мисля, че най-важни са парите,  през втората половина от живота хората започват да дават пари за да си купуват здраве, а това е невъзможно.

Съветът ми е сега, когато са пости, ако можете да прескочите малко червени храни, да го правите. Постът е практика, проверена от милиони хора в годините. Има нужда хората да ограничат червеното месо.

Кардиолозите подкрепяме виждането на църквата за постите. Ние обаче сме категорично срещу една модна диета – вълчата диета. Тя завладява сега все повече хората – яде се месо и мазнини,  като се изхвърлят плодовете. Ние кардиолозите сме категорично срещу такава диета. Не сме срещу мазнините, просто не искаме мазнините да са основната храна, а в тази диета това е основното”.

 

„Нещата, които са вън от нас, не са основното нещо, което определя как реагираме на света. По-скоро отношение има до колко вътрешният ни свят е в баланс” каза д-р Велислава Донкина, клиничен психолог във ВМА в „Събуди се” по Нова тв.

Тя коментира дали преместването на часовниците с един час напред се отразява на психиката ни.

 „Не мисля, че изпадаме в криза от смяната на стрелките”, смята психологът. Според нея това най-много зависило от психичното ни състояние към момента. Уязвими били хората с психични проблеми  – там всяка промяна имала влияние.

„Мисля, че всеки един от нас може да си спомни момент, в който е било мрачно и той е отивал на любовна среща. Външните условия не са имали никакво значение”, добави Донкина.

„Статистиката е факт, но мисля, че колкото и други неща да изследваме в живота, ще открием подобни тенденции. Човешката психика има възможност да се сугестира сама себе си. Когато нещо се експонира като проблем, всички започваме да се вайкаме”, така коментира тя статистическите данни относно негативното влияние на смяната на часовото време върху функционирането на обществото.

Психологът смята, че единствената рецепта за по-добро психично здраве е да се опитваме да слушаме себе си – какво би ни помогнало да се чувстваме по-добре.