С до 1,30 лв. ще поскъпне билетът София-Варна след въвеждането на тол системата

1
132
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

С до 1,30 лв. ще поскъпне билетът София-Варна след въвеждането на тол системата. Това съобщи в ефира на БНТ Хатем Чахбани, ръководител на проекта на Световната банка, който е бил натоварен с подготовката на въвеждането на тол системата в България.

Новата тол система трябва да бъде въведена от 15 август. Засега разговорите за поскъпване все още са предварителни, тъй като предстои правителството да определи тарифите за заплащане. Световната банка обаче е направила проучване за поскъпване при автобусните превози, което показва, че най-голямото увеличение на цените няма да надхвърли 1,30 лв, а за превозвачите в София, дори ще е по-евтино. Подобно изследване в Германия показва, че цялостното поскъпване на живота в следствие на въвеждането на системата е 0,15%.

Превозвачите обаче не са съгласни. Според тях, месечната винетка за автобусите ще поскъпне от 100 на 1200 лева. А това ще направи разходите непосилни за бранша, коментира Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Тя посочи, че фирмите имат сключени договори с общините за извършваните от тях превози, чиито цени не могат да бъдат променени. Милтенова подчерта, че докато в Европа цените на билетите за градски транспорт са около 2,5 евро, у нас те са 50 цента. Превозвачите ще са готови с позицията си идната седмица.