Бойко Дражев – лична страница

1
280
Добави коментар
NedPet
NedPet

Неслучайно използвам именно този популярен израз, за заглавие на статията, защото днес ще си говорим за страстта към автомобилите, скоростите и надпреварата.

Разбира се, трябва да направя едно изключително важно уточнение, че това за мен е вид хоби, дори спорт, което ми доставя удоволствие, но за практикуването му си има определени места, където са взети необходимите мерки за безопасност и по никакъв начин не се застрашават чужди животи. Шофирането с висока скорост на пътища за обществено ползване е напълно недопустимо, безотговорно и както всички знаем – незаконно. Да, много хора обичат да карат бързо, да чувстват притока на адреналин в кръвта си, но нека не забравяме, че пътищата не са предназначени за това, тъй като по тях се движат десетки други автомобили с водачи, които може и да нямат опита и рутината да се справят с резки маневри.

Това беше кратко морално отклонение, без което обаче нямаше как да засегна тази тема, тъй като смятам, че винаги трябва да се чертае ясната граница между страстта, хобито, спорта и нарушаването на правилата и застрашаването на човешки животи. И един от моите лични примери за това е Орлин Алексиев, чийто професионален, личен и обществен живот, напълно правилно поставят тази граница.

Орлин Алексиев е общински съветник в Столичния общински съвет от 2007-а година. От 2011-а година е председател на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд, който се занимава с акумулирането на средствата, постъпили от продажба на общинско имущество в София. Той заема още няколко важни поста в управлението на София – председател на Постоянната комисия по финанси и бюджет и член на Постоянната комисия по икономика и собственост на Столичния общински съвет.

Биография, която повечето хора няма да обвържат с едно много значимо постижение за България. Орлин Алексиев записва най-доброто представяне за страната ни на международното, многодневно офроуд състезание рали Дакар. С автомобил BMW X1 Proto той заема 17-то място в класа и 61-во в генералното класиране, още на първото си явяване на надпреварата. Следващата година обаче проблем с качеството на горивото не му позволяват да завърши успешно.

Освен общински съветник и автомобилен офроуд състезател, Орлин Алексиев е един от учредителите на Асоциацията на вносителите на автомобили и от създаването ѝ през 2004-а година до 2016-а участва в нейното ръководство. Съвместно с КАТ – Пътна полиция, Асоциацията организира кампанията „Пази детето“. Тя преминава изключително успешно – по данни на КАТ през 2005-а година, когато е реализиран първият ѝ етап, няма нито едно загинало дете в резултат на пътнотранспортно произшествие. В рамките на „Пази детето” са обезопасени близо 300 училища в цялата страна.

Защото страстта си е страст, но отговорността и грижата за безопасността трябва да стоят на първо място!