Нов щадящ подход в борбата с акне при младата кожа – серията на SNOWBORN skinbiotics

1
217
Добави коментар
kozmetikata
kozmetikata

Нов щадящ подход в борбата с акне при младата кожа – серията на SNOWBORN skinbiotics

Преди и след 4 седмици използване на продуктите SNOWBORN skinbiotics

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, като основната ѝ роля е да предпазва организма от външни физически въздействия. Тя е обитавана от около един милиард бактерии на квадратен сантиметър.

Кожният микробиом е балансирана екосистема от полезни и опортюнистични бактерии, които заедно защитават кожата от инфекции и външни агенти. Той представлява съвкупност от различни микроорганизми, като основно е представен от 4 типа бактерии (Actinobacteria, Firmicutes, Bacteroidetes и Proteobacteria).

Промените, които настъпват в кожния микробиом, понякога водят до поява на болестни състояния. Такъв е примерът с грам-положителния анаеробен бактерий Proprionibacterium acnes, за който се смята, че има водеща роля за появата на акне при млада кожа. Увеличаването на неговата концентрация води до нарушение в пило-себацейните структури и впоследствие до продукция на възпалителни цитокини.  Другите причини за появата на акне са повишената себумна секреция, както и хормонален дисбаланс (увеличаване на андрогенните хормони).

Заболяването най-често засяга пациенти около и над 12 годишна възраст. Според тежестта то се разделя на: леко акне (комедони, папули и единични пустули), средно тежко (папули и множество пустули), и тежко акне (пустули, нодули, кисти). Лечението зависи от тежестта на заболяването, като локалните средства за третиране на кожата се включват при всички форми на акнето, а при по-тежки форми се добавя и перорална терапия.

В моята практика винаги се старая първо да приложа щадяща за младия организъм терапия, която да възвърне нарушения кожен баланс и му помогне да се справи с проблема. Повечето познати терапии имат анти-бактериално действие или са насочени към намаляване производството на себум, като и двата подхода водят до промяна състава на микробиома и отслабване на защитните му функции.

Последните медицински проучвания показват, че лечението на акне при млади хора трябва да бъде съобразено със спецификата на тяхната кожа, за да се постигне траен ефект. Младата кожа е силна, устойчива и с по-голяма способност да се регенерира от зрялата кожа. Нейното pН е 4.5, за разлика от възрастните хора, при които е над 5.5. С оглед на това е нужно да се прилагат терапии, близки до естествената среда на младата кожа, за да й помгнат при естественото й възстановяване и развитие на силна имунна защита срещу патогени.

Новото в лечението на акне при млади хора e серията на SNOWBORN skinbiotics. Серията съдържа 4 продукта: мицеларна вода, флуид, хидратант и крем.

Те са първите пробиотични продукти, които са над 95% натурални, специално разработени за проблемна кожа при по-младите хора. Тяхната роля е да поддържат и подобряват бактериалното разнообразие на кожния микробиом, да подтискат растежа на опортюнистичните бактерии (P.acne, S.aureus) и да подържат нормалното pН на кожата.

Активни съставки, които се съдържат, са пробиотици, пребиотици, постбиотици, протеини и пептиди. Останалите фито съставки са масло и екстракти от куркума, джинджифил, грозде, макадамия, тамян, fomes officinalis (перуанска гъба).

Всички съставки имат клинично доказана ефективност.

Продуктите не съдържат консерванти, парабени, алкохол, тежки химикали и парфюм, което е тяхното голямо предимство! Те са лесни за нанасяне и не омазняват кожата.

Цялата серия е тествана за безопасност и ефективност от акредитирана лаборатория Hamilton International laboratory.

Пробиотиците, които се съдържат в продуктите, са Lactobacillus и Bifidus ферменти, които имат за цел подпомагане растежа на полезните бактерии и подтискане на патогенните щамове. Те балансират микробиома на кожата като поддържат по-ниско рН, при което патогенните бактерии не се развиват.

Пребиотиците са микс от нежни фибри и захари, които имат за цел да възстановят кожната бариера. Също така те биват подпомагани от 100% натурални липиди, които изграждат физическата ѝ цялост.

Дълбоката хидратация се дължи на постбиотиците – ниско молекулярна хиалуронова киселина и млечна киселина.

Продуктите на серията SNOWBORN skinbiotics са четири:

1. Back to balance – мицеларна вода (използва се за почистване, регулиране на себума и намаляване на порите) 2. Spots never again – флуид (насочен за лечението на папулозното акне, подпомага възстановяването на възпалената кожа) 3. Back to balance – хидратантен крем (балансира кожния микробиом, хидратира кожата)

Д-р Бисера Котевска Трифунова, д.м.

Дермато-венеролог,Аджибадем Сити Клиник, Токуда болница