T MARKET отчете 19,4% ръст на приходите за миналата година

1
142
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Стабилен ръст на приходите и активно пазарно развитие отчете T MARKET през миналата година. Търговският оборот на „Максима България“, компанията-собственик на веригата, за 2018-та е 259,7 милиона лева*. Финансовите резултати на дружеството бележат ръст от 19,4% в сравнение с предходната 2017-та, когато приходите са били 217,5 милиона лева. Компанията също отчита и 1,56 милиона лева оперативна печалба преди данъци, такси и амортизация.

“За T MARKET миналата година бе повече от успешна. Разширихме присъствието си в българските градове и затвърдихме позициите си на пазара на бързооборотни стоки в много от районите, в който развиваме дейност. Повишихме ефективността на процесите и обновихме асортимента в нашите магазини с фокус качествените и свежи продукти, здравословната и прясно приготвена храна. В отговор на потребителските предпочитания представихме и изцяло нови решения и концепции за пазаруване, които улесняват и подобряват клиентското преживяване при пазаруване”, споделя генералният директор на компанията Едвинас Волкас.

За година броят на обектите T MARKET в страната се увеличи с още 9 – три в София и по един в Карнобат, Ямбол, Несебър, Велико Търново, Нови Искър и Айтос. Така супермаркетите от веригата вече са общо 74 в 38 града. В своя магазин в Студентски град компанията представи нов формат, залагащ на висококачествената приготвена на място храна в съчетание с удобство, модерен дизайн и 24/7 работно време. В друг свои супермаркет в столицата пък за пръв път въведе услугата за каси на самообслужване. Проектът бе отличен и с награда за иновативност от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

„Максима България“ е част от Maxima Grupė, която е лидер в ритейл сектора в Прибалтика и оперира вериги за търговия на дребно в Литва, Латвия, Естония, Полша и България. За 2018-та година финансовите резултати на групата и на петте пазара бележат стабилен ръст. Консолидираните приходи се увеличават с 22.1% в сравнение с 2017 и достига 3.451 милиарда евро, а консолидираната оперативна печалба се равнява на 223.6 милиона евро.

През миналата година Maxima Grupė инвестира повече от 88 милиона евро в дълготрайни активи и отвори повече от 100 нови магазина на всички пазари. Повечето от тях бяха открити в Полша, където компанията придоби и веригите Stokrotka и Sano. През 2018-та Maxima Grupė получи стабилна кредитна оценка BB+ от международната рейтингова агенция Standart&Poors и успешно реализира емисии от 5-годишни облигации на стойност 300 милиона евро.