От древността до наши дни: Пудрата – вълшебният прах на жената

1
382
Добави коментар
seoslav
seoslav

 

Най-древното средство за гладка кожа е запазило своето значение до днес

Още в древен Египет са използвали пудрата за изравняване на повърхността и тена. За разлика обаче от странните й съставки в миналото, днес се радваме на далеч по-приятни продукти.

Пудрата за лице е завършващият продукт при гримиране и освен добрия външен вид, който постигаме благодарение на нея, тя играе и фиксираща роля по отношение на макиажа. Най-приятният ефект, на който можем да се насладим е прикриване на порите и матиране на излишното омазняване. Видовете според консистенцията са два: компактна и прахообразна пудра.

Като професионалистите

Последната е по-специфична. Тя се съхранява в бурканчета и обикновено се използва подходяща четка за нанасянето й. Поради равномерното покритие и по-естествения вид, който се получава, тя често е фаворит на професионалните гримьори. Тя е по-трудна за нанасяне, така че бъдете внимателни в избора си особено, ако сте на път. След нанасяне на фин слой по цялото лице, излишното количество трябва да се отстрани прецизно. Предпочитаната четка за прахообразна пудра е тази от типа ветрило.

Заложете на сигурното

Компактната пудра от своя страна е изключително удобна, защото се побира във всяка дамска чанта и е лесен начин за освежаване на грима в движение. Според ефекта, който искате да постигнете, тя може да е по-покривна или прозрачна.

Добре е при избора на цвят да бъдете особено внимателни. Тя трябва да е незабележима, да се слива перфектно с кожата. Освен богатата палитра, трябва да имаме предвид и подтона, който ще ни пасне най-добре.

Суха или мазна

Според типовете кожа има различни варианти. Хубаво е при по-сухата кожа, пудрата да се нанася след фон-дьо-тена. Отстранете излишното количество от зоните по-податливи на изсушаване. При по-мазната кожа е препоръчително първо да се отстрани излишният себум в тези зони и да се нанесе допълнителен слой за матиращ ефект.

Озарено лице

На пазара ще откриете пудри с преливащи нюанси. Фините частици улавят и разпръскват светлината, придавайки допълнителен озаряващ ефект и сияйност на кожата. Това са пудрите с ефект на хайлайтър.

Без бактерии

За по-проблемна кожа могат да се намерят антибактериални продукти. Пудрите от този тип ще предотвратят прекомерното омазняване и ще подобрят цялостния вид на кожата, като успешно прикриват порите и несъвършенствата. Вложените съставки спомагат за завяхването на пъпчици и други неприятни проблеми.

Божествен крем

Особено внимание заслужава крем-пудрата. Тя е перфектна за жените с натоварен график, съчетавайки в себе си ефекта на фон-дьо-тена и компактната пудра. Покритието е плътно и гладко, а резултатът е матиран и перфектен вид с едно нанасяне.

Естествени съставки

Съществуват и така наречените минерални пудри. Едно от най-големите им предимства е това, че не съдържат химикали и изкуствени оцветители. Рискът да получите алергична реакция е минимален и е подходяща за всеки тип кожа. Пигментите й осигуряват добра покривност, без да утежняват вида. Друго положително качество е водоустойчивата формула, която я прави предпочитан вариант за лятото. Тук бронзиращите пудри също са много актуални, загатващи естествения тен на целуната от слънцето кожа.

Можете да откриете също продукти с копринени протеини за бебешки нежна кожа или контуриращи пудри за специален ефект. Изборът е нескончаем. Всяка дама би могла да задоволи желанията и изискванията си, стига да отдели малко време в проучване на многообразието от продукти, с които можем да се поглезим. Резултатът си заслужава всяка вложена секунда.