Как да изберем тиган?[Ръководство за пазаруване]

2
213
Добави коментар

Как да изберем тиган?

Без тиган в днешно време е невъзможно да си представим, че може да съществува една кухня. В него домакините запържват и задушават вкусни ястия. Тиганът винаги има приложение, но не всичко е толкова просто, колкото изглежда. За да се избере правилният модел тиган е добре да се имат предвид някои особености. За тях именно ще поговорим в тази статия

.

Тегло Тук важи напълно правилото: колкото повече, толкова по-добре. Но защо? Всичко е много просто: колкото по-тежък е тиганът, толкова по-дебело е неговото дъно, както и неговите стени. Това означава, че той загрява равномерно и е по-стабилен за готвене. Освен това по-масивният и дебел метал е по-издръжлив и те прогаря и не се деформира. 

Но, разбира се, всичко е добре, когато е умерено. Не трябва да ви е трудно да вдигате тигана, защото е тежък. 

Тъй като сме казали за дебелината, е необходимо да посочим конкретните стойности, по които да се ръководи нашият избор.  Важно е стените и дъното на качествения тиган да бъдат поне 3-4 мм дебели (за тиган за палачинки е добре тиганът да е по-тънък – 1.5–2 мм, тъй като той трябва да загрее много по-бързо). 

Размер

На пазара има тигани с различна големина и за техният размер се взима предвид диаметъра от горните ръбове, а не този на дъното. Ако се закупува допълнително капак, то той трябва да бъде избран с подходящи размери. 

Как да изберем тиган с подходящия размер? 

Много е просто: ориентирайте се върху броя на хората, за които ще приготвяте ястието. За един човек ще бъде достатъчен съд с диаметър 20 – 22 см, за двама е добре тиганът да бъде по-голям с диаметър — 24–26 см, за семейство от няколко човека е нужен по-голям съд с диаметър — 28–30 см. 

Съществуват и мини тиганчета за бебешка закуска с диаметър 14–20 см. Те са идеални за бързо затопляне на храната. В тях може да се приготви ястие за малко дете или за тийнейджър. 

Дъно на тигана

Както вече разбрахте, дъното трябва да бъде дебело, за да се затопли равномерно и да не се деформира. Когато купувате тигана, е необходимо да го проучите внимателно — неговото дъно трябва да бъде равно и гладко, без натъртвания. 

Вътрешната повърхност може да бъде както гладка, така и релефна, с оребрен орнамент — този модел намалява площта на контакта на храната с дъното, така че вероятността нещо да изгори е по-малка. Въпреки това е по-трудно да се измие такъв съд, отколкото обикновен, „гладък“ тиган

.

Дръжка

Лесното използване на тигана зависи до голяма степен от това колко удобна е неговата дръжка. Днешните тигани се произвеждат с дръжки с различни форми: заоблени, плоски, удължени, с издатини за пръстите. Всеки избира тиган с такава дръжка, която му е най-удобна. Преди да купите тигана, е добре внимателно да го вземете и да го хванете с ръка, за да прецените дали ви е удобен за държане. 

Ако избирате тиган, чиято дръжка е прикрепена с помощта на нитове, не забравяйте, че колкото по-голям е размерът на нитчетата, толкова по-сигурно е монтирането. В процеса на работа е добре от време на време да проверявате дали дръжката е закрепена здраво за тигана и ако е необходимо да я затягате с отвертка. Ако не желаете да извършвате такива „процедури“, тогава трябва да си купите тиган с отлята дръжка. 

Дръжката трябва да е направена от материал, устойчив на висока температура: термоустойчива пластмаса, специално обработена дървесина или метал. Прекрасно е, ако дръжката не се нагрява по време на употреба. Разбира се, не говорим дръжката да остане студена, а да не е твърде гореща и да може спокойно да се хваща в ръка.

Важно е да се спомене, че металните дръжки не винаги позволяват това. Затова е добре дръжките на тиганите да се хващат с ръкавици. Тиганите с метална дръжка са подходящи и за фурна. Ако планирате постоянно да печете нещо във фурната, може да изберете тиган с подвижна дръжка. 

Между другото, когато става въпрос за тигани, които могат да се използват и във фурната за печене на дадено ястие, е необходимо тиганите са бъдат с малки дръжки, за да не заемат дръжките твърде много място.

За всеки котлон си има подходящ тиган

И накрая, нека поговорим за друг важен критерий при закупуването на тиган. Важно е за каква печка ще го използвате. Обикновено, производителите посочват за какъв тип печка е подходящ даден тиган. Информацията може да бъде намерена на хартиена вложка. Освен това, могат да бъдат изобразени специални знаци на дъното на съда. 

За газовите котлони са подходящи всякакви тигани. Но най-добър избор ще бъдат тигани с дебело релефно дъно, защото са най-стабилни и се затоплят равномерно. 

Няма специални ограничения при електрическите котлони освен тиганите от чист алуминий без покритие. Проблемът е, че алуминият е твърде мек метал и оставя следи върху котлона. Въпреки това, ако той е покрит например с никел, такъв проблем няма да възникне. Не забравяйте, че дъното на тигана трябва да бъде гладко и диаметърът на тигана трябва да съвпада с диаметърът на котлона. Ако тиганът е с по-голям диаметър от котлона, той ще се нагрява по-бавно, което ще доведе до изразходване на повече електроенергия от необходимото. Ако диаметърът на тигана е по-малък от този на котлона, нагряването на тигана ще стане много по-бързо, но част от изразходваната електроенергия просто ще затопли въздуха и няма да бъде използвана за готвене.

За витрокерамични котлони са подходящи всички видове тигани без тези, които изцяло са изработени от алуминий, тъй като алуминият е твърде мек метал и оставя следи след употреба. Важно е тиганът да бъде с плоско и дебело дъно. Факт е, че нагряването на стъклокерамиката е по-бързо от това на газовите и електрическите котлони. За да се загрее тиганът при минимални загуби на електроенергия, е необходимо дъното на тигана да е в пряк контакт с повърхността на котлона. За индукционните котлони се нуждаете от специален тиган. Основното изискване е тиганът да има способността да намагнетизира. В същото време само дъното на тигана трябва да взаимодейства с котлона. А стените на тигана могат да бъдат направени от всякакъв материал.Обърнете внимание, че при индукционните котлони не са подходящи тигани, които изцяло са изработени от алуминий или мед. Между другото, ако поставите неподходящи тигани върху индукционните котлони, те просто не се включват. Тиганите, които са подходящи за индукционни котлони, имат специална отметка на своето дъно под формата на спирала. Обикновено са изработени от чугун или неръждаема стомана. Допускат се и алуминиеви тигани, чието дъно е покрито с феромагнитна сплав. Дъното на тигана трябва да бъде плътно и изцяло плоско, плътно прилепнало към повърхността на плочата на котлона. Изберете тиган с диаметър на дъното поне 12 см — той трябва да съвпада с диаметъра на плочата на котлона. Ако дъното е значително по-малко (да кажем с 50–60%), котлонът най-вероятно няма да се включи. 

Но как да постъпите, ако вече сте открили своя „тиган-мечта“, но той не е подходящ за вашия индукционен котлон? Не се притеснявайте и не бързайте да се отказвате да го купите! Специално за такива случаи е изобретен индукционен адаптер, който също се нарича индукционен диск. Той е изработен от неръждаема стомана (да, тя има магнитни свойства) и изглежда като „палачинка“ с подвижна дръжка. Но как работи тя? Всичко е много просто: поставете адаптера върху плочата и отгоре сложете тигана. Индукционният котлон нагрява адаптера, а той на свой ред нагрява дъното на тигана. Всичко се случва много бързо и е много удобно! Между другото, този адаптер може да се използва и като поставка за нагорещени предмети.

Видове тигани 

В зависимости от предназначението си, тиганите могат да бъдат разделени на няколко вида. 

Класически тиган

С обичайна кръгла форма и с дръжка. Подходящ е за пържене, за готвене на пара, за задушаване и за приготвяне на много ястия. Той е направен от различни материали, може да бъде с различни размери и височина на стените.

Тиган за палачинки

Той има кръгла форма, плоско дъно и много тънки стени (около 1 см) — всичко е направено така, че да е удобно да се разпредели тестото и да може лесно да се обърнат палачинките.

Грил тиган

Предназначен е за печене на месо, риба и зеленчуци. Неговото дъно е специално оребрено. Продуктите, които се пекат в такъв тиган, лежат по ребрата и практически не докосват дъното, като не се напояват с масло, поради което са здравословна храна и се запазва вкуса им. Те могат да бъдат кръгли по форма, квадратни или правоъгълни.

Уок тиган

Това е тиган с малък диаметър на дъното и високи страни, които рязко се разширяват нагоре. Формата на тези тигани е такава, че спомага за по-лесното разбъркване при готвене. Китайският уок се нагрява изключително бързо и поддържа висока температура. Дъното се нагрява повече от стените, поради което е необходимо храната да се разбърква често, за да не загори. 

Материал, от който е направен тиганът

Съвременните производители на тигани могат да се похвалят с богато разнообразие от материали, от които се произвеждат тиганите. Всеки вид тиган има своите плюсове и минуси. 

Чугунените тигани са били популярни винаги. Със сигурност във всяко семейство има поне по един чугунен тиган, който битува в кухнята още от времето на вашата баба. Чугунените тигани се произвеждат и днес, защото чугунът е наистина универсален материал. В него може да се пекат палачинки, да се задушава месо и дори да се пекат пирожки. Не е необходимо да използвате никакви специални шпатули, за да извадите храната, която приготвяте. За такъв тип тиган е достатъчна една обикновена лъжица. Чугунът е устойчив на киселини: по време на готвенето можете да добавите лимонов сок или оцет към тигана и това няма да окаже негативно влияние на неговата цялост. Чугунените тигани се нагряват отлично и топлината равномерно се разпределя по повърхността им и се съхранява за дълго време. Когато се използват чугунени тигани, поради порестата структура на метала, стените на тиганите образуват естествен мазен неприлепващ слой. Ето защо чугуненият тиган не трябва да се мие с помощта на съвременни средства, които разтварят мазнините. Грижата за такъв тиган е много лесна: просто го изплакнете с вода и го избършете. Но при този тиган има и недостатъци. Чугунът е податлив на ръжда, но този проблем се решава чрез редовно сушене на съда. Чугунените тигани без емайл е нежелателно да се използват за съхранение на готово ястие, защото храната може да почернее. Тиганите, изработени от този метал, са доста тежки, поради което държането им в една ръка за продължителен период от време е наистина трудно. И може би основната отрицателна черта на подобен съд е неговата крехкост. Странно е, че при падане чугунът може да се спука или разцепи. 

Алуминийеви тигани

Сега, както и преди, в продажба можете да намерите два вида алуминиеви тигани – щамповани и отляти. Първият вид се прави много лесно: изрязва се кръг от алуминиев лист и с помощта на преса се превръща в готов съд. Колкото по-голяма е дебелината на листа, толкова по-добър ще бъде тиганът. Щампованите тигани се произвеждат по-лесно и следователно са по-евтини. Но те нямат приложение за дълъг период от време. Отлятите тигани са по-издръжливи. Тяхната дебелина на дъното често е 5–6 мм. Отлятите тигани обикновено са по-тежки от щампованите.

Стоманените тигани са най-подходящи за задушаване, тъй като те запазват топлината си добре. Обикновено тези тигани имат дебело дъно, което качествено и равномерно загрява храната. Въпреки това, трябва да се помни, че стоманата не притежава антиприлепващи свойства. Затова по време на приготвяне на храната е добре да се разбърква. Главното предимство при този тип тигани е тяхната инертност. Храна, която е приготвена в стоманен тиган, е безопасна за консумация, защото тя не съдържа оксиди и запазва своя естествен вкус и аромат. Съдовете за готвене от неръждаема стомана не са податливи на ръжда. Стоманата е издръжлив метал и не е податлив на механични въздействия. Единственото неприятно нещо, което може да се случи, е наличието на синкави и зеленикави петна, които се появяват, ако храната се забрави върху горещ котлон.Вътрешно покритиеДнес покритията са много различни. Всички те в една или друга степен имат антипрегарящи свойства и допринасят за подобряване качеството на готвене.

Тефлон — може би най-популярният вид покритие за алуминиеви тигани. Понякога може да се открие и върху стоманени тигани. Тефлонът сам по себе си представлява абсолютно безопасен полимер (политетрафлуоретилен), който не взаимодейства с храна, вода и почистващи препарати дори при нагряване. Тези тигани са универсални и с тях отлично се пържи почти без масло! Освен това тефлонът се мие лесно — просто го изплакнете под вода и използвайте малко препарат и мека гъба. Въпреки това работата с тефлон си има собствени правила. Най-добре е да разбърквате храната със специални шпатули — дървени или пластмасови — за да не се нарани покритието. Не прегрявайте тефлона! Оптималната температура, при която трябва да го ползвате, е 200°С, но разбира се има и изключения, при които тиганът може да се нагрее до 260°С. 

Срещат се тигани, които имат термочувствителен индикатор — специален кръг в центъра на дъното, който променя своя цвят или яркост в зависимост от температурата. С негова помощ се избягва прегряването на тигана и се съхранява незалепващото покритие за дълъг период от време. Този индикатор показва, че е настъпил идеалният момент за началото на пърженето: ще получите отлични резултати и ще можете да запазите всички полезни свойства на продуктите

Керамичното покритие се състои от нанокомпозитен полимер с кварцови наночастици в своя състав. Този тип покритие се нарича още термоустойчиво. Керамиката е издръжлива, дълготрайна и устойчива на надраскване. Но това не означава, че трябва незабавно да започнете да ядете с вилица направо от тигана или да отлепяте храната от тигана директно с нож. Най-добре е да използвате специални шпатули. Тиганът с керамично покритие може да се нагрее до 450°C, при което няма да се отделят никакви вредни вещества. Храната ще остане здравословна и вкусна. А антиприлепващите свойста на тигана осигуряват лесното му измиване.Керамичното покритие има и друга особеност — то не е устойчиво на външни въздействия: ако тиганът бъде изпуснат и падне, върху него могат да се образуват стружки и пукнатини.

Керамиката, както и тефлона, не обича резкия спад на температурите. Не поставяйте замразени храни на предварително загрят тиган. Не е добра идея веднага след процеса на готвене горещият тиган да бъде измит с хладка вода.

Предлагат се и емайлирани тигани. Този материал не е податлив на окисление, така че храната може да се съхранява за дълъг период от време и да запази своя приятен вкус и естетичен вид. Подобни тигани се създават днес с незалепващо покритие, което улеснява приготвянето на храната. Но тези тигани имат един основен недостатък – те са чувствителни към механични въздействия.

Титан и гранит – нанокомпозитни покрития, най-трайни и надеждни. Тиганите с такъв тип покритие се нагряват бързо и равномерно и поддържат висока температура за дълъг период от време. Храната се затопля и се готви равномерно на слаб огън. При готвене в тигани с титаново или гранитно покритие почти не се изисква масло. Добър бонус е липсата на окислителни процеси и освобождаването от вредни вещества по време на готвене. Тези покрития не взаимодействат с продуктите (с изключение на температурните ефекти, разбира се). При всички тези предимства, такова покритие ще ви служи надеждно за дълъг период от време. Има само един недостатък — високата цена (в сравнение с други видове тигани). Въпреки това, поради всичките предимства, които такъв тиган дава, неговата висока цена е напълно оправдана.