Избори „2 в 1“: Избори х 2?! Залагате бомба за идната власт!

11
Добави коментар
Super_Mario
Super_Mario

Избори „2 в 1“: Избори х 2?! Залагате бомба за идната власт!
23 Януари 2009 / 16:25  |  Автор: IvayloSlavkov

 | Категория:

Политика

,
Медии

Интервю на проф. Михаил Константинов за вестник „24 часа“Трябва да са „2 в 1” на 7 юни. Иначе – три месеца предизборна треска и само селата гласуват. Това ли искате?

ПРАВИМ веднъж избори за евродепутати и втори път – за Народно събрание. Да видим какво ще се получи: 

Първо, между 7 април и 15 юли, повече от 3 месеца, държавата ще се намира в предизборна ситуация. Абсолютно недопустимо! На хората ще им писне още на първия месец и ще загубят всякакъв интерес към по-важните избори – парламентарните.

Второ, ще имаме изборни администрации, които 3 месеца и половина ще бъдат на нокти.

Трето, да не бъдем циници. 15 млн. лв. са си 15 млн. лв. Които ще бъдат спестени, ако изборите са 2 в 1. Ами нали сме в криза, хората стягат коланите. 15 млн. може да не са кой знае колко, но символично трябва да бъдат защитени от прахосване.

Четвърто, през юли и август в белите държави от Северното полукълбо избори не се правят. Защото няма кой да гласува. Много хора използват тези месеци, за да отидат на курорт, да си видят децата и т.н. Ако трябва само селата да направят избори – да го кажат. Нямам нищо против селяните, на тях се крепи тази държава, но в изборите трябва да вземат участие повече хора.

И резултатът ще е, че няколкостотин хиляди избиратели на ГЕРБ, СДС, ДСБ, НДСВ просто няма да си бъдат по родните места и могат да гласуват само теоретично. Представете си, че сте в Созопол и трябва да търсите някаква секция – дявол на магаре.

Допускам, че БСП и ДПС със своите твърди и предимно селски електорати разчитат, че другите избиратели ще отидат на море, а техните ще им донесат блестяща изборна победа. Крайно непочтена стратегия, а вероятно и без кръчмаря. Защото, като се преекспонира резултатът на БСП и ДПС, ще се създаде парламент, който не е представителен. Това ще роди огромни обществени напрежения и свръхпредставените партии няма да се чувстват комфортно, ако по средата на мандата народът тръгне да сваля властта. Тези, които разчитат, че ще получат служебна победа, да знаят, че тя ще е пирова.

И затова съм приятно изненадан, че президентът е възприел правилната стратегия „2 в 1”. Това отговаря на националния интерес. В случая президентът си изпълнява функцията по конституция. Ако това не съвпада с позицията на БСП – е, като се сложат на кантара партийните и националните интереси, вторите трябва да натежат.

Интересно ми е как хора в БСП, на които тези неща са им ясни, например Янаки Стоилов, свиват рамене и казват – ами дай да ги направим на различни дати. Пето, има логика коалициите и на едните, и на другите избори да са едни и същи. Не може на единия вот да съм с партията X, а после да викам – X са ми противни, не мога с тях. А имаме шанс да консолидираме българското политическо пространство – и вляво и вдясно, като накараме партиите да се коалират в едни и същи конфигурации. Нека се направят трайни предизборни коалиции, които да прераснат в следизборни. А не след изборите в зависимост колко депутати имат, да се правят ад хок и безпринципно.

Шесто, всички държави в ЕС, които имат възможност да съчетаят тези два избора, и им излизат близки датите, ги съчетаха.

Седмо, сега парламентарните избори са през юли. И уверено отиваме през 2013 г. – фатална, към избори през август! При толкова съображения какъв инат трябва да си, за да се опъваш още? Изборите трябва да са в един ден – на 7 юни. 

КОМЕНТАРИ