Ултрамаратон Витоша 100 – съвети, подготовка и препоръки

3
250
Добави коментар

Обиколката на Витоша или както е по-известна Витоша 100 е едно от най-масовите аматьорски състезания в България. Има общо три категории – бегачи / пешеходци, колоездачи, както и комбинация от двете под формата на дуатлон. Трасето представлява една обиколка на Витоша планина в ниската и част като се стартира и финишира от Национален исторически музей в Бояна, София. За изданието през 2018 успешно финишираха около 1300 колоездачи, 730 бегачи и 50 дуатлонисти, като се има предвид че има и участници, които са стартирали и по една или друга причина са се отказали, било то поради липса на подготовка, контузия, атмосферни условия (дъжд, кал), проблем с екипировка (повреден велосипед) или нещо друго.

Витоша 100

Витоша 100 е едно от най-важните състезания в календара на много от участниците. Въпреки че дистанцията е дълга (около 100 км), то няма много изкачвания или труден технически терен. Поради тази причина обиколката на Витоша може да бъде завършена и от по-слабо подготвени участници, но за повече време разбира се. По трасето на състезанието се намират подкрепителни пунктове с вода и храна, където всеки може да отпочине.

Маршрут на Витоша 100

Стартът на състезанието е пред Резиденция Бояна, до входа на новия спортен комплекс към Български футболен съюз. Тръгва се по шосето на бул. България и се продължава по ул. Беловодски път. Минава се покрай чешмата Бяла вода и се продължава по пътеката към Тихия кът. На това място е първи контролен пост, като вече е изкачена малка част от общата денивелация на състезанието. Маршрутът продължава към Владая и след това започва дълга хоризонтална алея, която е подходяща за стегнато бягане (и каране на колело) и стига до с. Кладница. Трасето продължава към язовир Студена, с.Чуйпетлово, с.Ярлово и месността Брезите до с.Железница. Тук вече се намирате на около 70-тия километър от състезанието и остава сравнително равна част до финала, която минава през Бистрица, Симеоново и Драгалевци. Финалът представлява спускане покрай Боянската църква до мястото, където е и старта на състезанието.

За хората, които искат добро представяне обаче, подготовката започва с месеци по-рано, още през зимата. В следващите няколко клипа можете да чуете съвети от няколко опитни бегачи, които са участвали на Витоша 100 няколко пъти и дори са били в топ 3. Става дума за физическа подготовка, за психика, за екипировка (дрехи, обувки, аксесоари), за оптимално хранене, за стратегия. В краят на клиповете има и дискусия с гостите в магазина. Материалите са записани в първия магазин за бегаческа екипировка Running Zone.

Христо Цветков (Ицо пак тича)

Ицо има завършени над 15 ултрамаратона, като едно от най-големите му постижения е успешното завършване на Спартатлон (245 километра между Атина и Спарта). На Витоша 100 има 5-то място през 2018. Редовен участник и на Spring 360.

Ивайло Хаджиев (Пробягано)

Иво е опитен бегач с две трети места на Витоша 100 и победи на Трявна Ултра, Чепеларски търкала, Рън за Чепън и Диво прасе ултра (Персенк). Има и участия по ултрамаратони в чужбина.

Мария Николова

Мария е безапелационно най-добрата българска състезателка на дълги разстояния (ултрамаратони). Рядко има състезание, на което не е на първо място. Тя е единствения българин достигал до топ 10 (2017 и 2018) на най-престижния ултрамаратон – Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) или Обиколката на Монблан (171 км, 10000 метра денивелация). Участва и на множество състезания в чужбина.

Краси Георгиев

За Краси Георгиев вече е ставало дума в тази публикация, след като бяга 36 часа на пътека. Наскоро пробяга и над 1000 км от Варна до Тирана по маршруна на Коридор 8. В биографията си има още няколко екстремни ултрамаратони от цял свят.

Никола Николов – Никси

Никси не гони класиране и бързи времена по състезания, но има голям опит от посетени ултрамаратони. Може би е българинът с най-много като например Grossglockner Ultra Trail (GGUT), Madeira Island Ultra Trail (MIUT), Andorra Ultra Trail Vallnord (AUTV), Dolomiti Extreme Trail (DXT), Castellon de la Plana and Ultramarathon Penyagolosa (CSP), 100 Miles of Istria, Rodopi Ultra Trail (ROUT), Tor Des Geants, UTMB, Ultra Trail Stara Planina (UTSP), Lavaredo Ultra (LUT), Iznik Ultra, Krali Marko Ultra Trail (KMUT) и други.

Елеонора Григорова

Ели също е опитна бегачка, която има участия на множество състезания. Има няколко първи, втори и трети места от българските ултрамаратони – Витоша 100, Трявна Ултра и Персенк Ултра. През 2019-та ще участва за 8-ми път на Обиколката на Витоша.