Манфред Вебер бе избран за лидер на групата на ЕНП в ЕП :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
179
Добави коментар

Германият политик Манфред Вебер бе избран за лидер на групата на ЕНП в Европейския парламент. Андрей Ковачев от ГЕРБ е избран от евродепутатите от ЕНП за един от неговите 10 заместници, съобщават от пресцентъра на Европейският парламент.

Германският политик от ХСС, който бе водещ кандидат на ЕНП за европейските избори и по този – претендент за поста председател на Европейската комисия, получи 156 от 160 гласа на учредителното заседание на фракцията в Брюксел.

Вебер бе единствен кандидат в състезанието. Гласуването беше тайно.

Групата на ЕНП е съставена от 177 евродепутати, а от днес към тях се присъединяват още трима нови членове от Словакия. Така ЕНП вече ще има 180 депутата.

Веднага след избора си, Вебер постави два важни акцента за работата на ЕНП. Едната е за необходимостта от сплотеност и новаторство в действията на християндемократическите партии, както и ориентация към бъдещето и иновациите, вторият акцент в словото му бе върху идентичността и ценностите в Европа.

Манфред Вебер завършва инженерна специалност в Университета по приложни науки в Мюнхен през 1996 г., след което основава и управлява консултантска фирма до 2014 г.

През 2004 г. Вебер е избран за депутат в Европейския парламент, а през 2014 г. става председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.