Автомобилна газова уредба АГУ – Предимства и недостатъци

2
259
Добави коментар

АГУ – Автомобилна газова уредба, газов инжекцион, LPG уредба, са наименования на една и съща система, която позволява на бензиновите двигатели на автомобилите да работят с природна газ (пропан-бутан). Над 5 милиона превозни средства по цял свят използват тази система, за да се движат. Въпреки доказаната икономическа изгода от газовите уредби, все още се водят разгорещени дебати за ползите и недостатъците.

Модерният свят е на крачка да се откаже от дизеловите двигатели, които имат славата на икономични. За основна причина се изтъква негативния екологичен ефект от използването им. Това допълнително налива вода в мелницата на тези, които са решили да използват газова уредба. Автомобилите снабдени с газови уредби, освен че постигат икономията на дизеловите двигатели, са най-щадящите природата системи, след електродвигателите.

Предимства и недостатъци на Автомобилните газови уредби Предимства

Както вече споменахме, ползите при използването на АГУ са постигането на два от най-търсените показатели – икономичния и екологичния ефект. С двойно по-ниска цена за гориво ще изминете същия път, какъвто бихте изминали на бензин и то без отрицателен ефект за околната среда. Това наистина е впечатляващо! Факт е, че при постоянна употреба на автомобила, цената на газовата уредба се избива за по-малко от 2 години.

Недостатъци

За основни недостатъци при използването на автомобилни газови уредби се изтъкват измененията и вмешателството в инженеринга на двигателя. Факт е, че след монтирането на АГУ, често се засветява така наречения „Check” на арматурното табло на автомобила, който ни подканва да посетим сервиз. В съчетание с неправилния избор на уредба и некачествен монтаж, се изменят характеристиките на двигателя и го превръща в ненадежден и неефективен. Неправилният монтаж, поддръжка и експлоатация имат и друг по-съществен недостатък, свързан с безопасността.

Твърде спорен е въпросът дали АГУ съкращава живота на двигателя. Според някои специалисти, използването на газ дори е по-щадящо за двигателя, отколкото нормалното използване на бензин. Истината обаче е по средата. Наистина газта има предимство, като не отмива масления слой по цилиндрите, както прави бензина. Отделянето на вода обаче, при изгарянето на газта не е щадящо за изпускателната система. По този начин може да се направи дълъг списък на предимствата и недостатъците при използването на едното или другото гориво. Ще се радвам ако се включите и Вие в коментар под статията.

Нещо като извод и съвет

Като всяка технологична система и газовите уредби могат да се открият на пазара на различни цени. Лесно се намират и хора, които ще твърдят, че могат да Ви я монтират евтино. Ако направите компромис с цената на уредбата и наемете първия „гаражен майстор“ за монтажа, може да очаквате следните ефекти:

Мудност на автомобила и загуба на мощностПрекъсване на двигателяЧести срещи с майстораПовишаване на разхода на горивоСъкращаване живота на двигателяКомпромиси с безопасността

Изводът, който можем да си направим дотук е да пристъпваме към закупуване и монтаж на газова уредба, едва когато си осигурим достатъчен бюджет за уредба от последно поколение от доказана марка, подходящо избрана за типа двигател, монтирана от специалист. Единствено в този случай ще постигнем положителните ефекти, към които се стремим:

СигурностИкономияНадеждностДълъг живот на двигателя