Медийната папионка се размърда. Защо ли? :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
186
Добави коментар

Откакто са обявени конкурсите за генерални директори на БНТ и БНР, вечният специалист по медийни въпроси Георги Лозанов размърда папионката си в различни сайтове. Загрижен е за медийната среда и за отношенията свобода на словото- собственици. Което наистина е важна тема днес в България и по света. Състоянието на медиите у нас не е добро и отразява като огледало лошата политическа атмосфера и ниската култура на обществено говорене. Допринася ли обаче медийният гуру за подобряване на ситуацията с разсъжденията си? Само на пръв поглед. Както изглеждаше, когато си подаде оставката като член на СЕМ, защото не искал да участва в лицензирането на една онлайн телевизия. С него или без него, въпросната телевизия тръгна, върви и нищо по-лошо не се случи в държавата, която и без това се управлява през фейсбук.

Но в регулаторния орган егоистичната оставка доведе до подаряване на властта на групировката около Нико Тупарев. Служителката до преди няколко години в една от неговите продуцентски фирми, София Владимирова бе наместена в стола на председателя на СЕМ и стана възможно овладяването и източването на БНТ. Тогава медийният спец мълчеше в оставка.

Последва конкурс за генерален директор на телевизията и воденият от Владимирова регулатор избра Константин Каменаров. Само година и половина след това той вече е в историята и то като единственият шеф, отстранен заради съдебна присъда. Присъда за каране пиян, нещо което не изненадва никого от БНТ. За членовете на СЕМ обаче, фактите за алкохолните приключения на техния избраник се оказаха истински сюрприз.

Само година и половина беше достатъчна на Каменаров и компания да доведат БНТ до фалит. Между редовете в информациите за невиждания досега дефицит от 45 милиона лева мина фактът, че трите най-скъпи и почти единствени нови предавания са подарени на фирми на Тупарев. Което вероятно е било условието на Владимирова и сие, за да бъде избран очевидно неподходящият и зле представил се на конкурса Каменаров.

Засега никой не търси отговорност на външните фирми на Тупарев, източили бюджета на обществената телевизия, без да се явяват на конкурс за външни продукции. Никой засега не посочва и автора в сянка на всички нелогични програмни промени в БНТ. Става дума за сесетрата на медийния анализатор Олга Лозанова. Няма човек на Сан Стефано 29, който да не знае, че тя управляваше програмите на каналите на телевизията, седейки удобно, но анонимно на 10-тия етаж всеки ден, твърдят журналисти. И за да не стават пробиви, за програмен директор на всички канали бе назначена довереничката й Надя Костова. Оказва се, че с нейни докладни записки е искано купуването на всевъзможни програми, натрупали колосалния дефицит. Документални следи от сестрата на медийния анализатор няма, тя е била в позицията на „сив“ консултант. Но ако следващият генерален директор реши да разследва съвестно, може и да стигне до Олга Лозанова. Ето една от възможните причина брат й да се опитва да предреши конкурса за БНТ с медийни внушения. Един слаб бъдещ генерален директор би покрил безобразията от последната година и половина.

И понеже във внушенията на такъв тип инфлуенсъри винаги има нещо лично, ето още един възможен отговор,защо се активизира медийният гуру. В СЕМ се освобождава мястото на Иво Атанасов. Говори се, че управляващите искали да го заменят с мъж. Кръгът „Вежди Рашидов“, твърдо защитаващ Каменаров, подготвял Валери Запрянов за кандидат за СЕМ. Същият Запрянов, който като член на УС на БНТ е подписвал решенията за огромните харчове. Човекът с папионката вероятно надушва, че Запрянов е трудно защитима кандидатура и е решил да напомни за себе си и за „вечната истина“, която проповядва. Истината за лична употреба.

Ваня Попова /www.abcnews.bg