Откриха робот „Да Винчи“ за 6 млн. лв. в „Майчин дом“ :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
117
Добави коментар

Снимка: БТА.  Лекари демонстрираха работата на робота върху плодове

Роботизирана система „Да Винчи“ ще заработи до дни в АГ-болницата „Майчин дом“ в София. Тя беше открита днес и осветена от Западноевропейският митрополит Антоний. На церемонията присъства и патриарх Неофит. Апаратурата струва 6 млн. лв., като инвестицията за нея е както от „Майчин дом“, така и от Министерството на здравеопазването и медицинския университет – София.

Роботът ще се използва основно за гинекологични и урологични операции, които се налагат за отстраняване на карценоми. „Майчин дом“ е четвъртата болница в страната, която разполага с „Да Винчи“. Най-напред той беше въведен в Униеврситетската болница в Плевен. „Да Винчи“ има в болница „Токуда“ в София и в МБАЛ „Доверие“ София.

Роботът „Да Винчи“ в „Майчин дом“ разполага с ISG камера. Тя позволява чрез вкарване на флурисцираща съставка в организма на пациентта, метастазите в лимфните възли да започнат да фосфорисцират, както и раковите клетки, където и да са те в тялото.

По думите на директора на болницата проф. Иван Костов това е огромно преимущество на робота „Да Винчи“. Предстои да бъдает обучени специалисти за работа с него, както и да бъде сключен договор с Националната здравноосигурнителна каса. Лечението без договор с нея излиза около 8 хил. лева.

Не преставайте да носите вярата и да вдъхвате надеждата, както и да проявавате обичта си на дело към всеки, който е прибягнал до Вас и вашите драгоценни знания. Това бе казано в словото на патриарх неоф ит, което прочете митрополит Антоний.

Болницата учреди и новото си настоятелство. Сред членовете му са председателят на парламента Цвета Караянчева, столичният кмет Йорданка Фандъкова и Западноевропейският митрополит Антоний.