ПУ е домакин на Международна конференция „Икономическа и социална (дез)интеграция“

3
275
Добави коментар
Mega-Com
Mega-Com

С форума се отбелязва четвърт век от основаването на Факултета по икономически и социални науки, участват независими експерти и представители на 18 български и европейски институции

 

„Студентът не трябва да е съд, който да напълним, а факел, който да запалим“. С тази перифраза на известната мисъл на славянския педагог Ян Амос Коменски доц. д-р Станимир Кабаиванов, декан на Факултета по икономически и социални науки (ФИСН) в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, откри Юбилейната международна научна „Икономическа и социална (дез)интеграция“.

Форумът се провежда в два дни – 27 и 28 юни, и е част от програмата за честване на 25-годишнината на ФИСН.

 

„Избрали сте възможно най-академичната перспектива за отбелязване на юбилея на факултета. 25 години са измерими с човешкия живот – това е възраст, в която има особено очарование, възрастта на оптимистичната перспектива пред прага на зрелостта. Ръководството на университета обещава подкрепа си за всички ваши начинания по пътя към развитието и процъфтяването на факултета.“ Така се обърна съм домакините и участниците в конференцията зам.-ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“ по  Международно сътрудничество, академична мобилност,  връзки с обществеността и протокол доц. д-р Надя Чернева. Тя поднесе приветстие от името на ректора проф. д-р Румен Младенов, останалите зам.-ректори и пом.-ректорите.

По повод юбилея на факултета поздравители адреси, цветя и подаръци бяха изпратили останалите факултети на ПУ „Паисий Хилендарски“, Филиалът в Смолян, Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Европейското висше училище по икономика и мениджмънт и др.

 

Всички декани, ръководили ФИСН на ПУ „Паисий Хилендарски“ от неговото основаване досега, получиха юбилейни плакети: проф. д-р Мариана Михайлова, доц. д-р Аксентия Замфирова, проф. д-р Иван Иванов и доц. д-р Станимир Кабаиванов.

 

Програмата на конференцията „Икономическа и социална (дез)интеграция“ включва 4 секции, представящи съвременни тенденции в икономиката, политика и сигурност, управление и туризъм и икономически предизвикателства. Свои доклади в рамките на двата конферентни дни ще изнесат домакините от ФИСН на ПУ „Паисий Хилендарски“, както и представители на 18 образователни институции, държавни агенции, асоциации и фондации, а също и експерти на свободна практика от България и Европа. Сред тях са: Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Университет за национално и световно стопанство, Висше училище по сигурност и икономика, УниБИТ, Аграрен университет – Пловдив, Европейско висше училище по икономика и мениджмънт, Институт по лозарство и винарство – Плевен, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Централноевропейски университет – Будапеща, Държавна агенция за бежанците, Академия на МВР, Военна академия „Г. С.  Раковски“, Стопанска академия „Д. Ценов“ – Свищов, Фондация „Съвет по международни отношения и сигурност“, Технически университет – Варна, Университ на Валядолид, Испания, Българска асоциация по киберсигурност и Българска асоциация на сертифицираните етични хакери.

 

Всички доклади от международната конференция ще бъдат обединени в специален сборник.

 

Събитието е само един от акцентите в рамките на отбелязването на годишнината на Факултета по икономически и социални науки на ПУ „Паисий Хилендарски“. Той е създаден през 1994 г. само с 2 специалности и около 200 студенти. През изминалия четвърт век броят им се увеличава 20 пъти, а понастоящем възпитаниците на ФИСН се обучават в общо 10 бакалавърски и 19 магистърски програми, които осигуряват успешна професионална реализация в основни сфери на обществения живот: икономика, политика, управление, образование, национална сигурност.

 

От ФИСН припомнят, че програмата за честване на юбилея на факултета е стартирала още през 2018 г. с поредица от  семинари по съвременни методи в управлението и планирането с водещи специалисти от практиката. Предстоят ощ студентски интерактивен семинар и лятно училище за студенти и докторанти с международно участие, както и заключителни форуми за млади учени през есента на настоящата 2019 г.