Как е по-добре да тренираме- на гладно или не?

1
250
Добави коментар
vivi805
vivi805

Всеки, който поддържа и се грижи за тялото си знае, че добрата форма е резултат от 80% правилно хранене и 20% спорт. Важно е обаче не само по колко хапчваме, а и кога. Особено ако искате да постигнете големи резултати. И винаги ни изниква един важен въпрос: „Трябва ли да ядем преди тренировка в залата?“

На гладно се горят повече калории

Основните източници на гориво за нашето тяло са мазнините и въглехидратите. Мазнините се съхраняват като триглицериди в мастната тъкан, докато въглехидратите се съхраняват в мускулите и черния дроб като молекула, наречена гликоген. Те също така се разнасят и в кръвната захар. Изследвания показват, че кръвната захар е по-висока преди и по време на тренировка, когато сте яли предварително.

Това е така, защото по време на упражненията тялото започва да гори въглехидрати, които са налични. Ако тренирате нагладно, тялото ще черпи енергия от мазнините. А храненето или липсвата на такова преди тренировка се отразява на метаболизма- горите повече или мазнини или въглехидрати.

Тренирането на гладно невинаги води до по-голямо отслабване

лигандрол

Ако на гладно при спорт тялото гори повече мазнини, логично е изкушаващо всеки път да тренирате на гладно с идеята да горите повече. Няма обаче научни изследвания, които доказват, че трениране на гладно е по-ефективното решение. Даже обратното! Няколко изследвания сравняват загубата на тегло при жени, които спортуват на празен стомах и такива, които са хапвали преди това. Осезаема разлика в загубата на тегло не е наблюдавана.

Яденето преди тренировка помага за нейното по-лесно изпълнение

Изследванията не показвт драстична разлика в изпълнението на движение при хора, които са яли и такива, които тренират на гладно. Причината е, че тялото сортира около 2000 калории под формата на въглехидрати и много повече под формата на мазнини. Следователно винаги имате хранителни енергийни запаси, за да изкарате тренировката.

Проучвания твърдят обаче, че мускулите работят по-ефективно, когато са заредени с повече въглехидрати преди да се активизират. Т. е. ако хапвате преди спорт, по-добре заложете на въглехидрати.

Тренировка на гладно изисква хапване след това

Ако сте решили да тренирате на празен стомах, трябва задължително да вкарате храна след упражненията. Доказано е, че някои протеини и въглехидрати помагат на тялото да се възстанови след тренировка. Хубаво е да изчакате поне 15-20 минути преди да посегнете към храна.

Извод: Дали ще сложите храна в стомаха си преди тренировка или не, е ваш личен избор, съобразно метаболизма и целите ви на тренировка.