Отлагат тол системата за март догодина :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
189
Добави коментар

Тол системата се отлага за не по-късно от март следващата година, реши парламентарната комисия по регионална политика, като прие предложените вчера от ГЕРБ промени в Закона за пътищата. Спешната поправка скара управляващи и опозиция.

Пред депутатите шефът на Националното тол управление Олег Асенов съобщи, че от началото на годината досега са събрани близо 252 млн. лв. от пътни такси и прогнозира двойно увеличение на сумата до края на годината.

Левицата обвини ГЕРБ, че умишлено бави тол системата заради предстоящия местен вот, тъй като ще принуди тежкотоварните автомобили над 3,5 т да заплащат за време на километър.

От ГЕРБ отхвърлиха обвиненията с аргумента, че отлагането е необходимо, за да се тества системата и да се постигне консенсус между държавата и бизнеса за обхвата на платената пътна мрежа и тарифите.

От АПИ обясниха, че на 16 август ТОЛ системата ще заработи но няма да се събират такси. Отлагането до март ще даде възможност на бизнеса да си калкулира в бюджетите новите разходи.

Шефът на националната тол система прогнозира, че до края на годината приходите от пътни такси ще надхвърлят 400 млн. лв още преди да е въведено заплащането на километър за тежкотоварните автомобили и даде пример.

Без нито един против и само трима „въздържали се“ депутатите се съгласиха тол системата да се отложи за следващата година.