Как правилно да паркираме в Испания | Стенли Травъл

1
212
Добави коментар

Начало »

Блог » Как правилно да паркираме в Испания

Вашата оценка

5
от 1 глас

Как правилно да паркираме в Испания | Стенли Травъл

Как правилно да паркираме в Испания | Стенли Травъл

 

Как правилно да паркираме в Испания

03.07.2019 г.

Туристите, почиващи в Испания, които вземат автомобили под наем, за да се придвижват по полуострова често се срещат с проблеми при паркирането. Затова предварително се налага да се запознаят с правилата за шофиране в Испания. В противен случай ги очаква неприятна изненада под формата на висока глоба или по-зле – преместване на автомобила на наказателен паркинг.
Съгласно с установените правила за движението по пътищата, автомобилите трябва да се паркират на специално предназначени за това места. Затова дали се спазват правилата за паркиране следи пътната полиция, органите за местно самоуправление, а понякога и самите граждани. Паркингите в Испания се делят на частни и обществени.
Частните паркинги
Могат да се ползват само от ограничен кръг хора, например сътрудници на компании и предприятия на територията, на която е разположен паркинга, както и от собственици на апартаменти в жилищни комплекси, в близост до паркинга. Останалите собственици на автомобили не могат да се възползват от тези частни паркинги.
В случай, че оставите там своя автомобил и той бъде забелязан от органите на реда или жителите на даден жилищен комплекс, автомобилът Ви ще се окаже на наказателен паркинг. Съответно ще се наложи да заплатите глоба, както и за престоя на автомобила ви на наказателния паркинг.
Обществените паркинги
Те са предназначени за ползване от неограничен кръг от хора. Биват подземни и надземни, платени или безплатни.
Всички големи сгради, супермаркети и бизнес центрове имат подземни паркинги за клиенти и посетители. Най-често те са платени. При извършване на покупки в магазините или при посещение в дадени заведения паркингът е безплатен. Затова е необходимо да се представи на касата талон за паркиране. В повечето супермаркети има безплатни за паркиране часове, за да се привлекат повече клиенти.
В градските зони често може да се срещне знак „Р“, който показва, че в близост има общестевен паркинг. Обичайно под този знак има електронна табела, която показва броят свободни места на паркинга. Понякога тя е заменена от друга таблека, на която пише „LIBRE“, което означава (има свободни места) или „OCUPADO“ (няма сводни места). Тези паркинги най-често са платени и за тяхното използване се налага да вземете билетче, което се представя при напускане на автомобила от паркинга.
Хората, оставящи автомобилите си на паркинги трябва да обърнат внимание на работното им време. Понякога графикът на работното време на паркинга съвпада с този на магазини, офиси, учереждения и др. Същестуват и денонощни паркинги, от които шофьрите могат да се възползват във всеки един момент.
При използването на обществените паркинги е необходимо да се съблюдават две правила:
първото е да не се паркира автомобилът на места, предназначени за инвалиди, които са обозначени със знак, освен ако шофьрът няма съответното разрешение
второто е, че на такива паркинги има места, които се плащат по договор за дългосрочно наемане на автомобила. Те са обозначени с табела, на която пише „reservedo/plazo reservedo“, което означава „запазено място“ . Има и табели с регистрационния номер на даден автомобил, който има право да паркира на това място.
Надземните платени паркинги в Испания близо до улици и булеварди се делят на няколко зони, които са обозначени в различни цветове:
Синя зона (Zona Azul/Area Blava) – това е най-разпространената форма на надземен платен паркинг в испанските градове. Паркоместата са обозначени със синя линия на асфалта и знак, на който е изобразена ръка пускаща монета. Близо до мястото за паркиране има автомат, от който е необходимо да си вземете талон, след заплащане, на който е указано времето, в което автомобилът ще бъде на паркинга. Този талон трябва да бъде поставен на предното стъкло. Ако периодът за който е заплатено паркомястото изтича, незабавно автомобилът трябва да бъде преместен или да се плати отново. Талоните за заплащане на паркоместата са строго контролирани от органите на реда. В случай, че времето за паркиране е изтекло и не е заплатено за следващ период от време, а автомобилът все още е на паркомястото, органите на реда пишат квитанция с глоба, която може да бъде платена веднага на паркинга.
Особеностите за използването на тази зона за паркиране:
Максималното количество часове, за което може да се заплати наведнъж е 2-3 часа. Синята зона не е предназначена за дълъг престой. Също така има и минимално време за престой, което е 30 мин.
Стойността за заплащането на час в синя зона варира в зависимост от това дали паркингът се намира в столицата или в други градове на Испания (от 1 до 3 евро на час).
Синята зона за паркиране е платена в определени часове. Така нареченият час-пик: от 9 до 14 часа и от 16-17 до 19-20 часа, а в събота само от 9 до 14 часа. В неделя паркирането в синя зона е безплатно, както и през нощта.
Зелена зона (Zona Verde/Area preferent) съществува в Мадрид, Барселона, Севиля и Палма де Майорка. При паркирането в тази зона постоянните жители на тези градове имат значителни преимущества пред тези, които са временно пребиваващи. В тази зона стойността за заплащане на паркинг е значително по-ниска за постоянно живущите там, отколкото за туристи и временно пребиваващи. В зелената зона, хората които са постоянно пребиваващи могат да оставят автомобила си там за няколко дни без да им се налага постоянно да тичат до автомата и да плащат за всеки час. Този срок е до 7 дни, но някои паркинги предоставят възможност за оставянето на автомобила до 3 месеца, ако той е на постоянно пребиваващ жител. За ползването на такива предимства е необходимо да се извади талон за постощнно пребиваващ гражданин в местната адмистрация. За това са Ви необходими паспорт, сертификат за постоянен адрес и квитанция за заплатен данък на превозното средство за текущата година.
Оранжева зона (Zona naranja) съществува във Валенсия, Сарагоса и някои други големи градове. Тази зона се явява аналог на зелената зона.
Зона в жилищен район (Zona Residentes/Area Residents) – в тази зона имат право да паркират само собствениците на автомобили, които живеят в близост до нея. Най-често тези места за паркиране са обозначени със зелен или оранжев цвят.
В допълнение на всички тези зони за паркиране в Испания се отделят участъци от пътя, които са предназначени за товаро-разтоварни дейности. Тези зони са отделени на асфалта с жълти линии по диагонал. Престоят на тези места е разрешен от 15 до 30 мин. Ограниченията действат от понеделник до петък от 8 до 20 часа. Използването на тези зони е абсольтно безплатно.
Разбира се необходимо е и да знаете местата, на които паркирането е абсолютно забранено. Тези зони са отделени с жълт цвят и знак със задраскана буква Е (No Estacionar), също така и аналогични забраняващи паркирането знаци, към които се отнасят:
Зона за товаро-разтоварни дейности;
Зона за влизане или излизане от подземни и надземни гаражи и паркинги;
Зони, които се използват само от службите за бърза помощ (Ambulancia, Policia, Local, Proteccion Civill);
Пешеходни зони, забранени за движение на транспорт;
Пожелаваме Ви приятен престой и безаварийно пътуване и паркиране в Испания 🙂