15 невероятни и странни факти, които ще ви изумят – част 3

1
151
Добави коментар
setlans
setlans

Днес сме ви подготвили колекция от 15 невероятни и странни факти, които ще ви изумят.

Знаете ли какво ще се случи, ако поставите грозде в микровълновата печка? Какво е било първоначалното предназначение на фолиото с балончета? Защо един охлюв има няколко хиляди зъба?

Всичко това и още много интересни и доста странни факти, ще научим днес в трета част на поредицата „15 невероятни и странни факти, които ще ви изумят“.

1. Ако поставите грозде в микровълнова печка, то ще се запали.

През 2011 г., един физик от Университета в Сидни придоби известност, като засне какво се случва, когато сложим едно грозде в микровълнова печка.

Досега нямаше обяснение, защо се запалва гроздето, но учените вече имат теория. Според тях, огненото кълбо е резултат от събирането на свободните електрони и йони.

2. Слънцето съставлява около 99,9% от масата на цялата Слънчева система.

Земята вече не изглежда толкова голяма, щом научиш, че само Слънцето съставлява някъде между 99,8 и 99, 9% от цялата маса на Слънчевата система. До това заключение са стигнали учените от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Останалата маса се разпределя между планетите и техните спътници, също и всички комети, астероиди, прах и газ.

3. Възможно е използването на готварско олио, като самолетно гориво.

Самолетите изразходват твърде много гориво за превозването на пътниците по света, затова австралийският превозвач „Кантас“ решава да изпробва една еко алтернатива.

Те създават смесица между конвенционално гориво и готварско олио, в съотношение 50/50. Крайният резултат произвежда около 60% по-малко въглеродни емисии, в сравнение с преди. Забележете, че това се случва още пред 2012 г.

4. Фолиото с балончета е било създадено за тапет.

Представяте ли си, всички стени вкъщи да са покрити с балончета? Да, това е била първоначалната идея на създателите на любимото ни фолио Ал Фийлдинг и Марк Шаван.

Те създават фолиото през 1957 г., като залепват две завеси за баня. Тогава няколко въздушни балончета попадат в залепените завеси. Те все пак се опитват да прокарат идеята за тапет, но никой не им се връзва. Чак след три години, те се досещат, че могат да използват идеята за създаването на материал за пакетиране.

5. Хората са единствените създания с брадички.

Въпреки че имаме доста разлики с останалите животни, ние имаме и доста прилики. Също както нас, те имат коса, очи, сърце и мощен мозък. Има едно нещо, което обаче си е само наше – брадичката.

Според Джеймс Пампуш, спокойно можем да кажем, че „брадичката е нещо изключително човешко“. Пампуш е съавтор на книгата The Enduring Puzzle Of The Human Chin.

6. Мамутите са бродили по Земята, когато са построени пирамидите в Гиза.

Съществува някакъв мит, че мамутите са древни същества, които са властвали на Земята много преди хората. Това е далеч от истината. Те все още са били живи, когато са построени пирамидите в Гиза, през 2580 – 2560 г. пр. Хр.

Интересно е да се знае, че последният мамут е изчезнал едва преди 4 хиляди години. / BBC

7. Ако кихнете, докато шофирате с 96 км/ч, то ще изминете 15 метра със затворени очи.

Когато кихаме, нашите очи автоматично се затварят. Не само това, но и не е възможно да кихнете, без да затворите очите си. Експерти са пресметнали, че ако кихнете, докато шофирате със скорост от 96 км/ч, то ще изминете цели 15 метра без да имате видимост.

Според британско проучване от 2014 г. на Halfords Autocentres, британците причиняват около 2500 инцидента на седмица, поради кихане и липса на видимост.

Вижте още: 15 невероятни и странни факти, които ще ви изумят 15 невероятни и странни факти, които ще ви изумят – част 2

8. Повечето охлюви имат по няколко хиляди зъба.

Охлювите са сравнително обикновени същества. Това, което ги прави интересни е наличието на черупка и слуз.

Някои охлюви се отличават с наличието на нещо неподозирано – зъби. Те имат език, върху който са разположени хиляди микро зъби, които им помагат да раздробяват храната си, според Природонаучния музей на Лос Анджелис.

9. Калинките са канибали.

Всички обичат калинките. Те са красиви, носят щастие и ядат себеподобни…

Една възрастна калинка изяжда около 50 листни въшки на ден. Ако не успее да си набави достатъчно храна, тя пристъпва към план Б – ларви и малки калинки. / BBC

10. Един парфюм може да съдържа до 3000 химикала.

Проучване показва, че в парфюмите и техните производни имат повече химикали, отколкото в цигарения дим. Всъщност, една дръпка от цигара съдържа около 250 химикала, а парфюмите могат да съдържат до 3000 химикала.

По-важно е да споменем, че около 95% от химикалите, използвани в световноизвестните ни аромати, са синтетични съединения на базата на петрол.

11. Има повече от хиляда сорта банани, но всички ядем само един.

Днес съществуват повече от хиляда сорта банани, но най-разпространеният е един – Кавендиш. Той съставлява 99% от световният износ на банани.

Интересно е, че този сорт не се е развил въобще за последните няколкостотин години, което означава, че не може да се предпазва самостоятелно. Вижте още информация тук.

12. Смехът, причинен от гъдел е вид защитна реакция.

Има си причина, поради която не можем да спрем да се смеем, когато ни гъделичкат – и няма нищо общо със забавната игра. Всъщност, тялото ни най-вероятно включва естествен защитен механизъм.

Според учените от Университета в Тюбинген, Германия, когато бъдем гъделичкани, в мозъка ни се задейства тази част, която очаква болка.

В такива ситуации, можем да реагираме по няколко начина: инстинктивно да ударим причинителя на гъдел, да се засмеем (което е знак на подчинение), а понякога и двете.

13. Айфеловата кула е била предназначена за Барселона.

Вярвате или не, Айфеловата кула е била предназначена за Барселона. Градът обаче, отхвърля плановете на Густав Айфел, като обявява, че тази кула е твърде грозна за Барселона.

Авторът решава да осъществи проекта си в Париж, където също не бива подкрепен. Парижани смятат кулата за пълна грозотия. Идеята е била, кулата да остане за малко и след това да се разглоби за вторични суровини. Единствената причина, поради която кулата остава е, че върши работа на военните, които я използвали като комуникационна кула.

14. Гай Юлий Цезар никога не е бил римски император.

Гай Юлий Цезар е римски пълководец, политически лидер и писател, и една от най-влиятелните личности в световната история. Цезар изиграва важна роля в трансформацията на Римската република в принципат.

Той е провъзгласен за пожизнен диктатор (Dictator perpetuo), но никога не е бил император. Вижте още интересни факти за Древен Рим.

15. Гъбата за миене на чинии е по-мръсна от тоалетната ви.

Гъбите за почистване са най-мръсното нещо в къщата ви. С 10 милиона бактерии на квадратен инч, вашата гъба е почти четвърт милион пъти по-мръсна от тоалетната чиния.

Тя поглъща всякакви микроби и бактерии, които могат да причинят какви ли не заболявания. Именно, заради това ви препоръчваме да смените кухненската си гъба…точно сега. Вижте още по темата.

Обичате ли четете статии за любопитни и странни факти? За още такива ни последвайте във Фейсбук и Туитър!

Сетланс