Gameloft София – как да започна кариера в разработката на мобилни игри

2
152
Добави коментар
pixelmedia
pixelmedia

Младите хора у нас все по-често избират кариера в ИТ сектора. Тя привлича с добрите условия на труд, възможностите за кариерно развитие и отличното финансово възнаграждение. Когато става въпрос не само за програмиране, а за разработване на видеоигри, работата става още по-привлекателна за тийнейджърите. Да участваш в разработката на гейм проект, особено – на международен такъв, който ще се играе от хиляди хора по света – това е мечтата на все повече младежи през последните години.

Ако и вие си падате по игрите и мечтаете да работите в тази област, обърнете внимание на съветите за стартиране, които предоставят експертите на компанията за разработка на мобилни игри Gameloft. Нейното българско студио Gameloft София непрекъснато разширява екипа си у нас и е много добра възможност за работа в гейм индустрията.

Най-важно е да ви харесва

Преди всичко е важно това да сте запленени от игрите – ако сте заклет геймър и те са в кръвта ви, имате голям шанс да станете добър гейм разработчик.

Какви технически умения трябва да притежавате?

Ако, освен това, сте привлечен от програмирането и имате базови знания в някой език за програмиране или добра математическа подготовка, шансовете ви за кариера в тази област също се увеличават. Друго ценно умение е познаването на някоя програма за 3D визуализация.

Какво друго?

Ентусиазмът и добрата техническа подготовка са важни, но съвсем не са всичко. От важно значение е също да притежавате богато въображение, креативност, умения за работа в екип, а в някои случаи – добри презентационни умения.

Сред най-важните качества в екипа на Gameloft София е и готовността да се учите от грешките си непрекъснато.

Като гейм разработчик или дизайнер вие понякога ще изграждате цял един нов свят от нулата. Ето защо ще е от полза да умеете да си представяте различни планети и земи, герои и начини на взаимодействие между тях, както и да предвиждате как те ще се възприемат от геймърите. Възникването на проблеми и непредвидени обстоятелства в този процес са много вероятни, така че гейминг компаниите имат нужда от хора, които могат да се справят с трудностите и да довеждат целите до успешен финал.

Как да стартирате?

След като изяснихме базовите умения, на които можете да разчитате, за да станете добър гейм разработчик, нека обърнем внимание и на конкретните стъпки, които трябва да предприемете, за да превърнете мечтата си в реалност.

Gameloft е една от най-добрите възможности у нас да започнете кариера в разработката на мобилни игри, тъй като тя е един от глобалните лидери в сектора на мобилния гейминг. Като част от екипа й, ще научите много неща от кухнята и детайли за работата на гейм програмиста, гейм дизайнера, художника и продуцента на видеоигри. Това е и една добра възможност да започнете създаването на свое собствено портфолио.

Сред университетите и учебните заведения у нас, в които можете да придобиете солидни академични знания, след което да кандидатствате за мечтаната работа в сферата на мобилните игри, са Националната художествена академия (НХА), където можете да следвате магистратура в специалността “Дизайн на компютърни игри” и Нов български университет (НБУ) заради модула “Технологии за компютърни игри” в бакалавърската му програма по Информационни технологии. Другата ви възможност е Факултетът по математика и информатика към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, както и програмистките и IT програми на Техническия университет.

Можете да заложите и на курсове в софтуерните академии като Телерик или в СофтУни.

Ако се чувствате достатъчно уверени в себе си, можете да се възползвате от многобройните ресурси в интернет. Udemy и Coursera са две от най-популярните платформи за дигитално обучение, които предлагат курсове в отделните сегменти на гейм разработката.

Самоподготовката обаче, включваща разработка на собствени малки прототипи, проследяване на тенденциите на пазара и самообучение е най-важният елемент от формулата на успеха в гейминг индустрията.

Който и път да изберете, не забравяйте, че създаването на видеоигра, която да плени геймърите в продължение на много безсънни нощи, не е възможно без да вложите цялото си желание, старание и ентусиазъм в нея.