Укшмал – един от най-добре запазените градове на маите

7
179
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Древният град на маите Укшмал се намира на полуостров Юкатан в Мексико. Той бил една от религиозните столици на маите през късния класически период на империята им и днес се счита за един от най-значимите археологически обекти на полуострова. Разположени в регион Пуук, останките на Укшмал са доказателство за архитектурните умения на този древен народ.

Учените са на мнение, че името на града Укшмал означава или ‘строен три пъти’ или ‘това, което предстои е бъдещето’. Легендите гласят, че първият владетел на града бил победен от джудже с магически сили на име Ицамна. След като завладял града за една нощ, Ицамна издигнал най-високия монумент в Укшмал – ‘Пирамидата на магьосника’.

УкшмалСнимка: history.com

Кога точно е основан Укшмал все още не се знае, въпреки че според археологическите разкопки това би трябвало да се е случило около 6-ти век. Някои изследователи са на мнение, че в историята на града е имало периоди, наречени златни епохи, през които градът процъфтявал и се разширявал. Това съответно са периоди през 9-ти и 10-ти, както и през 13-ти и 14-ти век. Археолозите твърдят, че в подкрепа на тези твърдения е фактът, че както Чичен Ица, така и Укшмал е оцелял след 9-ти век, когато повечето от градовете на маите започват да залязват.

Въпреки това редица археолози и историци не са съгласни с тази теза, твърдейки, че след 10-ти век населението на града намаляло значително. Тогава Укшмал се превърнал в място за поклонение, просъществувало като такова до нахлуването на испанците.

Това, около което са обединени учените е, че след 10-ти век, когато толтеките завладели полуостров Юкатан, Укшмал станал част от Лигата на Маяпан*. По-късно градът бил под управлението на принцовете Шиу, а около 1450 година бил напълно изоставен.

Лигата на Маяпан* – съюз на територията на полуостров Юкатан, включващ градовете Маяпан, Чичен Ица, Укшмал и Тутул Шиу.

За разлика от повечето градове на маите, организацията на града не била подвластна толкова много на геометрията. Вместо това градът бил ориентиран към астрономията и хълмистия терен, на който е разположен.

Повечето от сградите са издигнати в стила на пуук. Характерно за него са разделените на две части по хоризонталата сгради. Долната част е сравнително еднообразна, а горната богато украсена. Характерни за горната част са скулптурите над вратите и в ъглите на сградата. Най-често срещата скулптура е тази на бога на дъжда – Чак.

Снимка: www.ancient.eu

‘Пирамидата на магьосника’, ‘Къщата на магьосника’ и ‘Пирамидата на джуджето’ са все имена на 35-метровата конструкция с пирамидална форма в центъра на града. Противно на легендата за издигането ѝ, според археолозите пирамидата е построена на няколко етапа между 6-ти и 10-ти век. Заоблените ъгли на структурата демонстрират уникалният архитектурен подход на маите. Върху западната страна на пирамидата има стръмно стълбище, над което се намира и главният вход към вътрешността ѝ. Тя е изградена по начин, по който наподобява уста на гигантска змия.

‘Пирамидата на магьосника’Снимка: www.locogringo.com

Източната страна на пирамидата е значително по-малко украсена от западната. Там има малък вход, през който се достига до малко помещение във вътрешността на пирамидата. Вътрешността на структурата е изградена от варовикови скали, оцветени в червено, синьо, жълто и черно.

Дворецът на владетеля на Укшмал е друга, също толкова впечатляваща структура. Той се състои от 24 помещения, като за него се смята, че е изграден през 10-ти век в чест на последния велик владетел на града – Чанк. Вярва се, че дворецът представлявал и нещо като административен център за града. Височината му е малко над 15 метра и покрива площ от над 10 декара. Но най-впечатляващото за него не е размерът, а начинът, по който е украсен. Дворецът е покрит с над 20 000 специално изработени плочи, образуващи невероятна мозайка. Върху нея са изобразени бога на дъжда Чак, змии, както и различни астрономически символи. Разположението на двореца само по себе си представлява загадка за археолозите. В края на 2018 година стана ясно, че главният вход е изравнен с местоположението на Венера на нощното небе.

Дворецът на владетеля на УкшмалСнимка: www.wikimedia.org

Въпреки противоречията относно историята на Укшмал, това е един от най-добре запазените археологически обекти в Мексико. Благодарение на взаимните усилия на местната власт и доброволци, част от градa е възстановена със същите материали, с които е издигнат първоначално. Все още има много неясноти и мистерии около основаването и развитието на града, които учените се надяват, че ще успеят да разгадаят в близките години.