Киста на млечната жлеза, стягане в гърдите | Breastunit.bg

1
260
Добави коментар
journalmedica
journalmedica

Кистите на млечната жлеза обикновено са безсимптомни, но понякога се проявяват със стягане в гърдите, а при възпаление може да има и подути лимфни възли. При преглед се установява бучка в гърдата и често се налага биопсия на млечната жлеза.

 

Кистите на млечната жлеза са най-честото заболяване, поради което пациентите постъпват в клиниката по диагностика и лечение на заболявания на гърдата. Установено е, че 10,7 % от всички жени ще развият симптоматика при кистична болест по време на техния репродуктивен живот.

Размерът на кистите варира от такива, каквито могат да бъдат забелязани с просто око до кисти с размери 4-5 мм в диаметър. Често се появяват по няколко на брой в около 2-3 см площ в диаметър. Това са т.нар кисти на „синия купол“, които класически се обозначават като доброкачествено заболяване. Тези малки кисти са без съществено значение, освен потенциала им своевременно да образуват по-големи кисти. Големите кисти са тънкостенни. На цвят са по-кафяви отколкото сини, поради кафеникаво опалесцентната течност в тях. Обикновено се проявяват като индивидуална киста, но единичната палпируема киста в някои случаи е вероятно да бъде с изява на множествени, билатерални кисти, които в по-голямата част са непалпируеми.

Течността, съдържаща се в кистите показва широк спектър на изяви, които са в границите от ясна до силно помътнена или от светлокафява, преминаваща в сиво до почти черна. Тези течности се състоят от различни химични вещества, включващи пигментирани продукти на апокринната секреция, липофусцин продукти на пероксидирания липопротеин, разпадните продукти на хемоглобина и евентуално секреторни продукти свързани с диетата. Те не съдържат кръв, освен ако няма наличие на неоплазма.

Множествените кисти , което се дължи на обема на кистата, позволяваща да се слива със заобикалящата я гръдна тъкан при подобна консистенция.

Изследователи добре са проучили биохимията на кистичната течност. Тя съдържа много стероидни хормони, бета човешки хорион гонадотропин (bHCG) и релаксин, туморни маркери като фетопротеин и карциноембрионален антиген (CEA), и „онкопротеини на кистичната болест“ като много от тях са открити в по-високи концентрации от кръвта, предполагайки активен секреторен процес.

Клинично изследване

Kистите обикновено са безсимптомни и се откриват случайно при самоизследване. В някои случаи, остра болка може да привлече вниманието на пациента при опипване на голяма по рамер киста, която предизвиква дразнене в резултат на внезапно разпъване или изтичане на течност в заобикалящата я тъкан. Болката може да се свързва с изчезване на кистата, вследствие на разкъсване или изтичане на кистичната компонента в каналчето. Болката обикновено не се свързва с менструалния цикъл, нито с промяна в размера на кистата.

Съществуват случаи, в които кистата може да се асоциира със състояния като изтичане на секрет от мамилата или инжектиране на канал, при което секретът ще бъде типичен за кистичната течност.

Обикновено около 55% от кистите са открити в лявата гърда, а 45% в дясната, като отношението е идентично с това при фиброаденом. В над 60% от случаите се локализират в горния външен и вътрешен квадранти. Кистите рядко се срещат в долната половина на гърдата. При клиничен преглед, физикалните характеристики варират в широки граници според редица фактори: размер, интракистично налягане, дълбочина и разположение в гърдата, и данни за заобикалящата гръдна тъкан. Големите кисти често се забелязват, когато пациентът е легнал по гръб като тялото е наклонено леко надолу. Като цяло кистата се усеща като гладка, напрегната структура, добре опипваща се до гръдната стена и до известна степен прикрепена към гръдната тъкан. По-големите кисти могат да се палпират като множествени.

Дълбоките кисти обикновено са по-повърхностни при млади пациенти с еластична гръдна тъкан. 

Диагностика на кистичните уплътнения

След обсъждане на симптомите и мамологичният/гинекологичният Ви статус, вашият лекар ще направи преглед на гърдата и може да назначи диагностична мамография или ехография. Въз основа на данните от клиничния преглед и образните изследвания може да се наложи извършване на тънкоиглена-аспирационна биопсия (ТАБ) на гърдата. 

Клиничен преглед

С него се оценява състоянието на млечната жлеза, наличието на бучки или други аномалии.

Ехография

Ехографията на гърда може да помогне на вашия лекар да определи дали бучката е пълна с течност или е солидна. Ехографията обикновено показва дали се касае за множествени или билатерални кисти.Тъй като кистите са заоблени, овоидни или лобулирани с характеристика, подобна на фиброаденомите, е невъзможно да се направи рентгенологична диференциация, което подчертава водещата роля на ехографията при диагностика на кистична болест.

Диагностична мамография

Рентгенологичното изследване не е строго необходимо при диагностициране на кистите, но се прилага от повечето автори при пациенти над 35 годишна възраст за диагностика или форма на скрининг за изключване на диагноза карцином на гърдата.

Тънкоиглена-аспирационна биопсия (ТАБ) на гърда

Извършва се при добре опипващи се бучки на гърдата. При процедурата се въвежда тънка игла в установената формация на гърдата и се изтегля (аспирира) течност. Препоръчва се да се извършва под ехографски контрол. 

Ако в изтеглената течност няма наличие на кръв и бучката изчезне, не се налага извършване на друго допълнително изследване или лечение.

Ако в течността има наличие на кръвениста материя, Вашият лекар трябва да изпрати проба за лабораторно изследване и да Ви насочи към специализиран център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата.

Ако не се изтегли течност, Вашият лекар вероятно ще препоръча тест за образна диагностика, като диагностична мамография или ултразвук. Липсата на течност или бучка на гърдата, която не изчезва след аспирация, предполага, че поне част от нея е твърда и може да се изпрати проба за цитологичен анализ, за да се провери дали има наличие на туморни клетки.

Запиши час за преглед с ехограф при хирург-мамолог от Breast Unit ВМА София 

 

Лечение

Не се налага извършване на хирургична операция при прости кисти на гърдата – тези, които са пълни с течност и не причиняват никакви симптоми, които се потвърждават при ехография или след тънкоиглена-аспирационна биопсия (ТАБ).

Тънкоиглена-аспирационна биопсия (ТАБ)

Препоръчва се да се извършва под ехографски контрол. 

 

Уместно е да се направи контролен преглед 4-6 седмици след извършване на тънкоиглена-аспирационна. 

Ако кистата се появи отново за по-малко от една седмица се препоръчва хирургично отстраняване. При рецидив на кисти в рамките на един месец може да се извърши повторна аспирация. Ако рецидивират отново – хирургично лечение.

 

Хормонална терапия

Използването на противозачатъчни хапчета (орални контрацептиви) за регулиране на менструалните цикли може да помогне за намаляване на повторната поява на кисти на гърдата. Но поради възможни нежелани лекарствени реакции, хапчета за контрол на раждаемостта или друга хормонална терапия, като тамоксифен, обикновено се препоръчват само при жени с тежки симптоми. Прекъсването на хормоналната терапия след менопаузата също може да помогне за предотвратяване на кисти на гърдата.

Хирургично отстраняване на киста

При кръвенисто кистично съдържимо или наличие на папиларни разраствания в стената, както и при рецидивиращи хронични кисти със задебелени фиброзни стени, се извършва хирургична биопсия. Тя включва ексцизия на кистата, по възможност чрез параареоларен кожен разрез.

При малките по размери кисти няма повишен риск от дегенерация, а при големи, с многогодишна давност, макар и рядко (0,5-1,4 % от всички карциноми) може да се развие интракистичен рак на гърдата. 

При паразитарни кисти се препоръчва хирургично лечение.

 

Контрол на болката

За да намалите до минимум дискомфорта, свързан с кистите на гърдата, може да опитате следните мерки:

Носете добре поставен, поддържащ сутиен. Ако имате болезнени кисти, поддържането на гърдите може да помогне за облекчаване на дискомфорта. Нанесете компрес. Топъл или хладен компрес може да облекчи болката. Избягвайте кофеина. Няма доказателства, които да свързват кофеин и кисти на гърдата. Въпреки това, някои жени намират облекчени на симптомите, след като елиминират кофеина от диетите си. Помислете за намаляване или елиминиране на кофеина в напитките, както и в храни като шоколад, за да видите дали симптомите ви се подобряват. Помислете да опитате лекарства за болка без рецепта, ако вашият лекар ги препоръча. Някои видове болки в гърдите могат да бъдат облекчени чрез употребата на ацетаминофен или нестероидни противовъзпалителни средства.

 

Болка в гърдата по време на менструален цикъл

 

Алтернативна медицина

Маслото от вечерна иглика (Primrose oil) е хранителна добавка, съдържаща линолова киселина, която се предлага без рецепта. Някои малки проучвания предполагат, че маслото от вечерна иглика може да облекчи болката в гърдите при менструалния цикъл, понякога свързана с кисти на гърдата. Но са необходими повече изследвания, тъй като проучванията са малки и неконтролирани, а доказателствата не са категорични. Въпреки че точният механизъм не е ясен, някои експерти смятат, че жените с недостиг на линолова киселина са по-чувствителни към хормоналните промени по време на менструалния цикъл, което води до болка в гърдите.

Аврамово дърво (Vitex Agnus Castus) – Средиземноморска билка, която въздейства върху активността на фоликулостимулиращия и лутеинизиращия хормон в хипофизната жлеза, усилва синтеза на прогестерон и балансира нивата на естрогена в хода на месечния цикъл.

 

Основните въпроси, които трябва да зададете на вашия лекар при преглед са:

Какво причинява симптомите ми? Дали кистите увеличават риска ми от рак на гърдата? Какви видове изследвания ще ми трябват? Кое е най-подходящото лечение? Какви са алтернативите на основния подход, който предлагате? Има ли някакви ограничения, които ще трябва да спазвам? Какви уебсайтове препоръчвате?

Не се колебайте да задавате въпроси по всяко време, когато не разбирате нещо.

 

Запиши час за преглед с ехограф при хирург-мамолог от Breast Unit ВМА София 

 

 

Литература:

1. Г. Байчев, И. Инков, И. Иванов и др. Фиброкистична болест. В:Заболявания на млечната жлеза, том 2. София 2013

2. IBUS Breast Course 2018

3. Master Techniques in Breast Surgery 2011