Сиудад-Пердида – изгубеният град на Колумбия, предшестващ Мачу Пикчу

7
150
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

В планинския район Сиера Невада де Санта Марта, Северна Колумбия се намира архитектурният комплекс Сиудад-Пердида (от испански език се превежда като Изгубеният град). След продължителни археологически изследвания е установено, че градът е издигнат около 800 година от Новата ера. Това от своя страна го прави с цели 650 години по-древен от Мачу Пикчу*!

Мачу Пикчу* – древен град, съществувал в периода 1450 – 1572 година. Намира се в южните части на Перу. Известен е още и като Изгубеният град на инките.

Снимка: commons.wikimedia.org

Смята се, че Сиудад-Пердида е основан от древната цивилизация тайрона. И макар насред джунглата, на повече от 1000 метра надморска височина, градът е свързан с Карибско море чрез река Буритака. Местоположението му дава основание на експертите да смятат, че в миналото Сиудад-Пердида бил важен политически и социален център в планинския район. По оценка на археолозите, той се обитавал от приблизително 2000 души, а ако се прибави и населението от селищата в Сиера Невада де Санта Марта, наброяващи около 250, в миналото живеещите в района достигали 10 000 души.

Цивилизацията тайрона преживява своя разцвет в периода 2-16-ти век. Подобно на цивилизацията чибча*, те също били изкусни майстори в обработката на различни метали и най-вече злато.

цивилизацията чибча* – просъществува в периода 6-16-ти век на територията на днешна Централна Колумбия. Представителите на тази древна култура се наричали муиски. Умението им да обработват злато превъзхождало дори това на културата тайрона и поради тази причина муиските се наричани ‘майстори на златните изделия’.

Сиудад-Пердида се разполагал на приблизително 130 декара площ. Доколкото е известно, цивилизацията тайрона изоставя града и селищата около него в средата на 17-ти век и джунглата бързо погълнала следите им. Допуска се, че причина за това били настъпващите тогава испански конкистадори. Градът остава скрит от света в продължение на повече от 300 години, когато през 1972 година златотърсачи попадат на него. Те го нарекли ‘Зеленият ад’.

Снимка: www.ancient-code.com

През следващите четири години на черните пазари в различни страни по света започнали да се появяват най-различни златни предмети, произхождащи от града. През 1976 година археолозите достигат до него за първи път и започват да го изследват. През следващите шест години обектът освен проучван е и частично възстановен.

Необикновената архитектура на Сиудад-Пердида

Древният град се състои от 169 издълбани в планинския склон тераси, в които древните му обитатели живеели и работели. Интересното е, че една от тях е с площ от приблизително 900 квадратни метра! Сиудад-Пердида разполага още и с мрежа от пътища, канали за оттичане на дъждовната вода, няколко кръгли площада, както и обширни тераси, на които се отглеждали земеделски култури. За да се достигне входа на града, било необходимо да се изкачат близо 1200 каменни стъпала.

На територията на Сиудад-Пердида е открит и огромен камък, целият гравиран с мистериозни линии. Археолозите са на мнение, че цивилизацията тайрона го използвала като звездна карта.

Снимка: www.ancient-code.com

Днес Сиудад-Пердида официално е сред най-големите предколумбийски градове, откривани някога в Америка. Той е и една от най-популярните туристически дестинации в многодневните екскурзии, организирани в Колумбия.

Предвид местоположението на града следва да отбележим, че той е достъпен само с хеликоптер или при най-малко 4-дневен преход в джунглата. С цел опазването на града и уникалната природа на заобикалящия го планински район, през 1979 година ЮНЕСКО обявява Сиера Невада де Санта Марта за биосферен резерват.