Дейвид Кук – човекът, благодарение на когото светът вижда Аполо на Луната

15
188
Добави коментар
miro.kamenov.7
miro.kamenov.7

Каква е връзката между малък град в Австралия и един от най-значимите моменти на 20-ти век – кацането на Луната?(Дейвид Кук – човекът, благодарение на когото светът вижда Аполо на Луната)

Паркс се намира в Нови Южен Уелс, а в покрайнините му има огромен радиотелескоп. Благодарение на него, целият свят става свидетел на първите стъпки на Нийл Армстронг на лунната повърхност.

В този паметен ден през 1969 година на смяна е радио-инженерът Дейвид Кук.

„Не мисля, че бях притеснен. Просто се чудих дали приемникът ми ще сработи добре по време на кацането“, споделя той пред BBC.

600 милиона души – една пета от населението на земята по онова време – стават свидетели на историческото кацане на Аполо 11 на Луната.

„Това се случва с най-високото качество, благодарение на сигналите, които са получени точно тук в Паркс“, казва Джон Саркисан, инженер в радио обсерваторията.

Радиотелескопът в Паркс бил един от трите избрани от НАСА, които получили видео сигнал от Луната на 21 юли 1969 година.

„Синхронът ни не можеше да е по-добър – точно когато Бъз Олдрин включи камерата, Луната се изравни с полето на видимост на телескопа ни… останалото е история“, разказва Саркисан.

Четете още:АМЕРИКАНСКИТЕ ЗНАМЕНА ВСЕ ОЩЕ СТОЯТ НА ПОВЪРХНОСТТА НА ЛУНАТА

„Насочих телескопа към Луната, сигналът идваше в правилната честота и се появи картината. Изведнъж всички се ентусиазирахме“, спомня си Дейвид Кук.

Почти всяка една картина получена на Земята от Луната в онзи ден, е пристигнала тук благодарение на Паркс.

Качеството е много по-добро от останалите два радиотелескопа, избрани на излъчват мисията.

„Ако бяхме започнали да си мислим в колко велико нещо участваме, най-вероятно нещо щеше да се обърка и нямаше да се справим добре. Но след като всичко мина добре, излязох навън, погледнах към Луната и се замислих, че на нея има трима души и двама от тях са на повърхността й“, казва Дейвид Кук.

Днес сателитът е туристическа атракция въпреки отдалечеността си.

50 години по-късно, хората, които работят там, търсят нови светове.

„Тук имаме програма за изследването на извънземен интелект. Сканираме небесата, които се виждат оттук, търсим доказателства и следим за радио сигнали от извънземни цивилизации. Засега не сме открили нищо, но само си представете, ако се появи сигнал от някоя друга цивилизация. Това ще разтърси цялото човечество“, споделя Саркисан.

източник:dnes.bg

Свързани