Блогът на Апостол Апостолов :: КОШМАРЪТ НА ПУТИН

2
315
Добави коментар
tocco
tocco

                                                    ПРОТЕСТИ И БОРБА ЗА СВОБОДА

 

На 10-ти август в Москва руската опозиция организира най-големия протест от 2012 г. насам. Общественото недоволство в руската столица се засили преди повече от месец, когато редица опозиционни кандидати не получиха разрешение да участват на местните избори в Москва, които ще се проведат на 8-ми септември. На шествието са присъствали между 50 хил. и 60 хил. души, показват данни на т.нар. „Бял брояч“ – независима група, която следи броя на участниците на протестите в Русия.

На първите демонстрации присъстваха до 25 хил. души. Една от предполагаемите причини за подобна посещаемост е, че властите не бяха позволили провеждането на тези протести. Кремъл и местната власт използват брутални методи и повечето от непозволените демонстрации бяха съпътствани от насилие и масови арести. Поради това по време на демонстрацията в руската столица на 27-ми юли бяха арестувани над 1300 активисти, което е най-големият брой на задържани в един ден след разпадането на СССР.

„За властта е по-лесно е да откаже участието на опозиционен кандидат на местните избори, вместо да фалшифицира изборите. Властта в Русия дори престана да се преструва, че действа по законен начин“, коментира Наталия Новожилова, журналист и бивш член на ръководството на руската опозиционна партия ПАРНАС.

Съпредседател на формацията, известна и като „Партията за свободата на народа“, в периода между 2012 г. и 2015 г. е видният политик Борис Немцов. Знаковият критик на управлението на Путин, който е организирал редица инициативи и протести срещу военната интервенция на Русия в Източна Украйна, бе убит през 2015 г. на 27-ми февруари в центъра на Москва.

Сурови полицейски методи

Липсата на доверие към полицията в Русия е изключително висока заради ширещата се корупция и стотиците случаи на употребата на ненужно груба сила от страна на органите на реда. Това от една страна накара редица известни личности в страната да изразят своята позиция. Десетки музиканти и активисти със силно обществено влияние като рапъра Мирон Фьодоров и влогъра Юрий Дуд призоваха своите последователи да участват в протестните акции. „Нека да мислим критично, нека да се съмняваме, нека да задаваме въпроси и да не приемаме за нормално, когато невинни хора отиват в затвора или са брутално пребити от полицията“, написа Дуд в профила си в социалната мрежа Instagram. Не след дълго близо 500 хил. души харесаха посланието му.

„През 2011 г. и 2012 г. в Москва се събираха на площадите близо 150 хил. протестиращи и тогава Кремъл наистина беше в паника. Но и тогава силовите методи от страна на полицията задушиха енергията за промяна и несъгласните гласове“, обяснява Новожилова.

Към момента изглежда, че властта смята, че ограничаването на полицейското насилие или опитите за извинение към гражданското общество ще бъдат проява на слабост. По време на мащабния митинг от 10-ти август президентът на Русия Владимир Путин беше на посещение в анексирания полуостров Крим, където се срещна с прокремълската рокерска банда „Нощни вълци“. Това поведение може да се определи като „запазената марка“ на Путин, тъй като в пика на протестите преди 7 години той беше сниман в малка подводница във Финския залив. Така Путин за втори път игнорира ескалацията на напрежението в сърцето на Русия, докато неговите партньори се опитват да дадат логично обяснение за прекомерното насилие.

„Организаторите на протеста и известните политически активисти бяха неутрализирани още в самото начало. А много хора, които излязоха на протест след призива на политическите активисти, бяха задържани от полицията, съдени и глобявани. Техните данни вече са записани във ФСБ (наследникът на КГБ). Това означава, че те винаги ще бъдат под строго наблюдение и репресии“, обяснява руският журналист.

Официалната позиция на властта от последните седмици е, че протестните акции са плод на конспирация от Запада. След близо 3 седмици мълчанието от страна на президентството беше прекъснато. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира, че „реакцията на полицията при потушаването на бунтовете е напълно обоснована“. По думите на Песков за президента Путин има и по-важни събития.

Какво може да е по-важно?

Донякъде Песков има право, тъй като проблемите пред Путин не са свързани само с протестите на опозицията и изглежда, че опциите пред държавния лидер намаляват, докато общественото одобрение към него достига до рекордно ниски нива. Съмнения за корупция по високите етажи на властта, спорната пенсионна реформа, незадоволителният стандарт на живот на руските граждани, големите разходи за военните действия в Източна Украйна и Сирия, нестихващите пожари в Сибир и взривяването на ракетен двигател в Архангелска област са част от факторите, от които Путин не може да избяга и ще носи политическата отговорност.

Кремъл може и да отрича наличието на криза заради протестите, но случващото се в Сибир безспорно е национална криза с необратими последствия. Към момента са изгорени гори с площ, колкото Белгия. Над 5 млн. хектара на територията на Сибир е в пламъци, което е повече от площта на Европейския съюз, пише в официална позиция Световната метеорологична организация.

Властите не могат да ограничат пожарите от 3 месеца и поради това е обявено извънредно положение в 4 региона в Сибир. Общо над 13.1 млн. хектара са изгорели, включително и 4.3 млн. хектара иглолистни гори в Сибир.

Според критиците ситуацията се е влошила заради ненавременната реакция на властите. Министерството по извънредни ситуации мобилизира пожарникари няколко дни, след като представители на няколко общини в региона заявиха, че ще бъде твърде скъпо да се предприемат мерки. От министерството посочват, че именно липсата на действия е довела до разрастването на пожарите.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.