15 невероятни и странни факти, които ще ви изумят – част 2

2
125
Добави коментар
setlans
setlans

Днес сме ви подготвили колекция от 15 невероятни и странни факти, които ще ви изумят.

Знаете ли кой уред е толкова мощен, че може да забележи светулка на разстояние от 11 200 км? А, колко дълго свети „най-дълго светещата“ крушка в света? Защо Кирибати е една много специална страна?

Ще разберем всичко това, и още много други интересни факти, в продължението на „15 невероятни и странни факти, които ще ви изумят“.

1. Последното обезглавяване с гилотина във Франция се е извършило през 1981 г.

2. В Олимпийските игри през 1900 г. е имало състезание по дълъг скок…за коне.

3. Най-дългият боксов мач се е състоял през 1893 г. в Ню Орлиънс между Анди Боуен и Джак Бърк.

За разлика от съвременните мачове, което могат да достигнат до 12 рунда по 3 минути всеки, техният мач е продължил 111 рунда. След 7 часа непрекъснат бой, двамата боксьори се отказват да продължат. Да, след цели 111 рунда, мачът завършва с равен резултат.

4. Древните римляни първи са използвали това, което днес познаваме като „швейцарско ножче“.

5. Баскетболът е спорт измислен през 1891 г. от канадецът Джеймс Нейсмит. Интересното е, че първоначално кошът не е бил с пробито дъно и топката е трябвало да се вади ръчно след всяка вкарана точка. Чак след 15 години, дъното бива пробито.

6. В Калифорния се намира най-дълго светещата крушка в света. Тя е 60-ватова крушка с въглеродна нишка и продължава да свети след 113 години работа.

7. В оригиналната история за „Малката русалка“, за да получи крака, тя е трябвало да изпита болка подобна на „ходене върху остри мечове“.

Също така, Принцът се влюбва в друга и се жени за нея. Малката русалка получава шанс да стане русалка отново, ако убие принца и посипе кръвта му върху краката си. Разбира се, тя избира да не го прави, затова се хвърля в морето, където тялото и се разтваря във водата и тя се превръща в „дъщеря на въздуха“.

8. Според проучване на Popular Mechanics, при самолетна катастрофа имате 40% по-голям шанс да оцелеете, ако седите в дъното на самолета.

9. Всички риби клоуни се раждат мъжки. Ако женската риба от групата умре, тогава алфа мъжкарят започва да наддава тегло и се трансформира в женска. След като се превърне в женска, рибата започва да си търси мъжки за разплод. Обикновено се избира най-големият мъжки от групата.

10. Според Флорентинският кодекс ацтеките, за разлика от други цивилизации по това време, са държали много на хигиената.

Те са се къпали редовно, понякога и по два пъти на ден. Използвали са дезодоранти, сапуни и дори освежители за дъх. Всичко това са изработвали сами от природни материали.

11. Храната в самолетите не е толкова вкусна, в сравнение с тази на земята, защото на тази височина усещането ни за вкус и мирис намалява с от 20 до 50%.

12. Космическият телескоп Хъбъл е толкова мощен, че може да забележи светулка на разстояние от 11 200 км.

13. Кирибати е единствената държава в света, която е разположена едновременно в северното, южното, източното и западното полукълбо.

14. Шофьорите в Ню Йорк прекарват по средно 107 часа годишно в търсене на място за паркиране. Това им коства по 3 687 лв в изгубено време, гориво и емисии.

15. Руският космонавт Сергей Крикальов прекарва най-много време в космоса от всеки друг човек в историята.

Колко точно? 803 дни, 9 часа и 39 минути.

Последвайте ни във Фейсбук и Туитър, за да откриете още интересни и странни факти!

Сетланс Заглавна снимка: tigardturnsthetide