Свидетел разкри как Цветан Василев се е сдобил с личен самолет за над $10,6 милиона, източени от КТБ |

1
138
Добави коментар
albenapet
albenapet

Подсъдимият за източването на милиарди от КТБ Цветан Василев е наливал по 10 млн. лв. месечно от КТБ в ТВ7. Това разкри пред спецсъда основният свидетел по делото Бисер Лазов, който е бил главен счетоводител на множество контролирани от банкера дружества под общото име „Фирмата“.

Източването на банката е ставало години наред чрез банкови кредити към тези дружества, които веднага били прехвърляни там, където Василев посочи.

След като в продължение на 4 месеца Лазов дава показания пред съда, на заседанието във вторник започна задаването на въпроси към него.

На този етап те са от прокуратурата, а след това адвокатите на 18-те подсъдими ще могат да задават въпроси към ключовия свидетел, пише „Монитор“. 

На въпрос на обвинението към Лазов какво знае за дружество на име „Багияна“ ЕООД, Лазов заяви, че името на фирмата е присъствало в ежедневната информация за задължения към КТБ, която Василев получавал.

Самата фирма пък била създадена малко, след като на 30 март 2013 г. в „Капитал“ излязла статия с име „Държавата КТБ“. В нея били описани някои от практиките, ползвани за финансирането чрез заеми от КТБ на дружества, свързани с банкера-беглец, като били изброени поименно и самите компании.

Вбесен, Василев повикал Лазов и казал, че иска да се регистрират нови дружества, които постепенно да изместят вече кредитираните. Именно по това време се появила и фирма „Багияна“ ЕООД, чийто управител била счетоводителката във Фирмата“ Еленка Маринова.

„От кредита към „Багияна“ отидоха суми и за финансирането на ТВ7, в този период тя месечно потребяваше 10 млн. лв.“, посочи Лазов.

На въпрос на прокуратурата каква информация има за фирма „Арескон“ ЕООД, свидетелят отговори, че тя била създадена още в първия етап от регистрирането на нови дружества на Цветан Василев, които да бъдат кредитирани от КТБ.

„Арескон“ ЕООД се водеше на името на ръководителя на охранителите в офиса на „Фирмата“ Александър Радев. През март 2011 г. дружеството получи банков кредит, който беше използван за покупката на самолет „Лиър Джет“ за Василев“, разказа още Лазов.

За личния самолет на банкера той разказа в показанията си в края на май т.г., от които стана ясно, че Василев си купил самолета за 10 602 990 щатски долара директно от производителя. Самият самолет бил купен от свързаното с Василев дружество „Партнер лизинг“ АД, което после го продало на създадената от Василев авиокомпания именно за тази цел.

На въпрос на прокуратурата към Лазов какво знае за фирма „БГ корпорейшън“ ЕООД той разказа, че тя също била без собствена стопанска дейност, персонал и имущество.

„Собственик и управител на дружеството се водеше Едуард Миланов. Той не беше служител на „Фирмата“, но беше доверено лице на Цветан Василев. Майка му Мадлена Трайков също подписваше за дружество на „Фирмата“. Миланов беше близък със Здравко Босаков – личен шофьор и доверено лице за специални поръчки на Цветан Василев.

Миланов и Босаков редовно пътуваха в чужбина. „БГ корпорейшън“ постоянно бе финансирана с банкови кредити от КТБ“, разкри още Лазов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ