Хамамът – екзотиката и мистичността на Ориента

1
150
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

Краят на работната седмица наближава, а вие все още нямате планове за почивните дни. Без съмнение ви предстоят рутинни задължения, свързани с домакинство или грижи за семейството, които нямат край. За съжаление, не съществува магическа пръчка, с която да се пренесем, където пожелаем, или поне засега не е открита. Но има място, при това съвсем близо, където мислите ще излетят от главата ви, отнасяйки проблемите надалеч.

Вероятно сте чували за турска баня, по-известна като хамам, но колко от вас са се докосвали до блаженството и удоволствието, което носи това място? Мнозина пренебрегват помещението, защото не са наясно как протичат процедурите вътре и какви ползи носят те на организма. Време е да разбулим тайната и да ви въведем в ритуалите, които се случват в турската баня по време на една терапия.

Традиционна и антична структура

Названието „хамам“ произлиза от арабски и в буквален превод означава горещо. Първата турската баня е построена по време на Османското владичество, а идеята за създаването е заимствана от вече съществуващите римски и византийски бани. Религията също оказва силно влияние върху строителството, защото за ислямския свят чистотата е от първостепенно значение, а водата е възприета за божествен дар. Освен обществени помещения за къпане, османците строили малки бани в стари къщи, имения и в близост до речните брегове. Хамамът се отличавал с изящна архитектура и куполообразна форма, за да може слънчевите лъчи да проникват от всички страни на помещението.

Хамамът е бил от ключово значение за поддържане на социални контакти. Това е било мястото, където се срещат различни хора, без значение от възрастта и социалното положение. Жените задължително посещавали хамама поне веднъж в седмицата, но освен да се къпят, използвали мястото за забавление и хранене. До ден-днешен се приема, че тяхната красота е свързана с процедурите, практикувани в хамама.

Днес турската баня или хамамът представлява традиционно мокро помещение, наситено с пара. То се състои от отопляеми мраморни маси, където се извършват разнообразни терапии и почистващи процедури. Топлината достига до всяка точка от тялото и отпуска мускулите, а влажността на въздуха действа изключително благоприятно на кожата.

Ритуали за здраве и красота

Терапиите в турската баня започват с няколкоминутно затопляне на тялото, за да се засили кръвообръщението. След това се пристъпва към ориенталски пилинг или  ексфолиращи продукти, като например кафе, чай, ориз, билки или кокос. Целта е да се отстрани повърхностният слой мъртви клетки. Пилингът подобрява общия тонус на тялото и еластичността на кожата. Ритуалът продължава с масаж, съобразен с индивидуалните нужди на посетителите. Най-известните терапии са масажът „Ломи-ломи“ с пяна, глина или водорасли, дълбокотъкънният масаж за намаляване на състоянието на хроничен стрес  и балийски масаж за енергизиране на тялото и увеличаване на притока на кръв и кислород. След приключване на процедурите цялото тяло се изплаква с топла вода, а терапевтът насочва клиента към помещение, където да се охлади и ако посетителят желае, да пие чай. Важно е да се спазва последователността от процедури и след пилинг да следва масаж, за да бъдат постигнати ефективни резултати.

Полезни действия за организма

Необходими са само няколко минути в хамама, за да почувствате физически и емоционално презаредени. Позволете на тялото да се отпусне и стресът и напрежението ще отминат. Топлината подобрява кръвообращението и по този начин подпомага достигането на повече кислород и хранителни вещества до тъканите. Високата температура провокира силно изпотяване, порите се отварят и започва процес по изхвърляне на токсини от организма. Кожата става по-гладка и мека, а белезите от акне и раздразненията постепенно изчезват.  Тялото черпи сили от мастните си запаси, за да възстанови вече консумираната енергия, и по този начин лесно се отстранят целулитните натрупвания и излишните килограми. Хамамът въздейства благоприятно и на дихателните пътища. Парата втечнява секрети и възпаления на бронхите и трахеята. Първите симптоми на настинка или грип успешно се атакуват с процедура в затопленото помещение, защото престоят изпълва тялото с тонус и енергия.

Задължителни елементи в хамама

Пещемалът е сред традиционните елементи, които задължително се предоставят на посетителите на турската баня. Той представлява памучна кърпа, с която посетителят да увие част от тялото си или да постави върху мраморната маса, преди да легне върху нея. Друг основен детайл, задължителен за хамама, е т.нар. кесе. Някои го асоциират с копринена ръкавица, която се използва за дълбоко почистване на кожата и обикновено се практикува при ориенталския пилинг. Почистването се извършва с пяна и вода.

Ако вашето първо посещение в хамам предстои, изберете луксозен спа център, за да може да се насладите на удоволствие и релакс под грижите на професионални терапевти. Este Fitness & Spa е един от малкото спа комплекси, които напълно пресъздават автентичната обстановка в турската баня. Помещението е с характерен дизайн, кръгла форма и с четири индивидуални отопляеми мраморни маси, което го отличава от всички останали в България. Хамамът се затопля от голям котел с вода, а парата, образувана от врящата вода, излиза през малки отвори, разположени в стените. Веднъж посетите ли турската баня,  ще се влюбите в усещането за спокойствие и безгрижие. Невероятната атмосфера и загадъчност на Ориента са способни да ви омаят и пренесат в един далечен и непознат, но магичен свят.

Последни публикации в блога

Краят на работната седмица наближава, а вие все още нямате планове за почивните дни. Без съмнение ви предстоят рутинни задължения, свързани с домакинство или грижи за семейството, които нямат край. За съжаление, не Несъвършенствата по кожата са тема табу за мнозина. По пътя към перфектната външност и подведени от предразсъдъци, хората често се подлагат на болезнени манипулации и допълнително увреждат кожата си. Няма единодушно мнение кои Остава малко време до края на горещите летни дни, но това не бива да помрачи доброто ви настроение. Преди да се захванете обратно с рутинните задължения, забавете за кратко темпото и се насладете В изпълненото с разнообразни задачи ежедневие търсите мъничко време за себе си, в което да се насладите на пълен релакс и безгрижие. Решението е много лесно –подарете хармония и блажено удоволствие на тялото Надя Халачева, управител на Este Fitness & Spa, спечели престижната награда на световния конкурс World Luxury Spa Awards Надежда Халачева, управител на Este Fitness & Spa, пребори силната конкуренция в областта на Тренировката във фитнес залата е строго индивидуална при всеки човек. Някои предпочитат да съкращават времето за спорт и практикуват високо интензивна тренировка с много силово натоварване. Други са привърженици на по-леките упражнения с Горещите летни дни неудържимо ни привличат към морето, екзотичните плажове и разхлаждащите басейни. Или към красивите планински курорти. Всяка свободна минута предпочитаме да прекараме в разходки под ярките лъчи на слънцето. Мечтаем за В разгара на лятото ви пренасяме на едно от най-екзотичните и красиви местенца по света, а именно Хавай. Загадъчните и необятни плажове привличат хиляди туристи годишно. Бурните сини вълни, невероятните залези на слънцето Днешното забързано ежедневие предполага все по-честа консумация на нездравословни храни и напитки. Приемът на по-голямо количество въглехидрати и мазнини трябва да се извършва с мярка и ясно съзнание колко често човек може да