В търсене на дълготрайния маникюр – гел лак или шилак?

1
118
Добави коментар
sabutombg
sabutombg

Древните китайци вярвали, че дългите нокти допринасят за връзката с боговете и означават мъдростта на човека, който ги носи. 

Императорският маникюр бил изработен от специална смес от восък и плодов сок. За да увеличат дълготрайността на маникюра, по-късно се появяват металните върхове, които служат като защита за ноктите от външните влияния.

Едва през 1933 г. обаче бива изобретен първият устойчив на влага лак.

Той е дело на Чарлз Ревсън, който пуска на пазара първата серия водоустойчиви лакове. Американският бизнесмен, основател на „Ревлон”, пръв въвежда и тенденцията за използване на лак и червило в едни и същи тонове.

Въпреки че е доста по-устойчив от восъка с плодов сок, традиционният лак, използван и до днес, се оказва твърде непрактичен за настъпващия век на еманципацията. За ден-два маникюрът на съвременната жена, съчетаваща куп ангажименти, започва да се лющи, надрасква се или най-малкото – губи блясъка си.

Да отделяш два пъти седмично време и средства за маникюр, се оказва мисия невъзможна за по-голямата част от дамите.

Разнищвайки несъвършенството на този тип лакове, през 2010 г. компанията CND произвежда иновативно покритие от лак и гел. Така се появява и първият гел лак, наречен шилак (Shellac). Останалите козметични компании не остават встрани и започват да произвеждат подобни продукти. Така освен шилак, на пазара се появяват множество гел лакове под различни наименования.

Е, ако до сега сте се чудили каква е разликата между шилак и гел лак, вече знаете – такава на пръв поглед няма. Това е различна марка гел лак, станала нарицателно за продукта, подобно на Елка, Памперс, Ксерокс…

Въпреки сходството обаче, първоначалният състав на продукта CND се различава от следващите гел лакове. Първият шилак има повече компоненти на лак, отколкото на гел. Затова дори е наричан не гел лак, а лак-гел.

Самото име на тази марка идва от schellak, което на холандски означава естествена смола.

Тя се произвежда от насекоми, паразитиращи по някои дървета в тропическите и субтропическите райони на Югоизточна Азия и Индия.

Съставът на всяка марка гел лак има известни различия, но в основата си той остава смесица между класическия лак за нокти и гела, използван в ноктопластиката. Известните нюанси между съдържанието в продуктите на различните производители не променят основната характеристика на гел лака, а именно неговата трайност. Той остава на ноктите минимум две-три седмици, без драскотини и лющене. Можете спокойно да миете чинии, лъскате пода или… да хапвате с пръсти течен шоколад, без да се притеснявате за целостта или блясъка на маникюра си. И всичко това е възможно да свършите само 3 минути след нанасянето на лака. Ефектът се постига чрез свойството му да се полимеризира.

Процедурата по лакиране обикновено започва с праймери за дехидратиране и подготовка на естествения нокът за нанасяне на гел лака.

Следва полагане на UV/LED база върху естествения нокът. Същинската част се състои от нанасянето на два слоя гел лак и завършва с UV/LED топ лак, който може да бъде и матиращ, и неонов, в зависимост от предпочитанията на клиента. За разлика от обикновения лак, при гела всеки слой се изпича на UV или LED лампа 1-2 минути. Покритието се втвърдява вследствие на лъчите. Благодарение на свойството на лака да се полимеризира, може да бръкнете в дамската си чанта веднага след като сте станали от стола на маникюристката.

Някои от марките гел лакове, подобно на серията Color It на Silcare, се използват в система, заедно с база и топ за хибриден гел лак на същата марка. Други, като професионалните гел лакове Mixcoco от Холандия, имат в продуктовата си гама и гел лак One step, който се ползва без база.

Освен богата палитра от цветове, този тип продукти предлагат различни ефекти за маникюра ви – гел лак с брокат, магнитен гел лак с ефект „котешко око“ или термо гел лакове, променящи цвета си според температурата на ръката.

Свалянето на лаковото покритие изключва досадното търкане с лакочистител. Процедурата трае не повече от 10 минути и включва обвиването на нокътната плочка в напоен с ацетон тампон и фолио. Лакът се напуква и пада. Ако не сте сигурни, че ще успеете да се справите, най-добре да се обърнете към специалист.

От Древен Китай та до наши дни добре поддържаният маникюр е символ на класа. Независимо дали ще изберете шилак, гел лак, термо гел лак, магнитен с ефект „котешко око”, важното е ноктите ви да изглеждат здрави и добре поддържани за дълго време. Затова не пренебрегвайте качеството за сметка на цената. Винаги избирайте най-добрия продукт за вашия маникюр. Защото… той изразява не само вашия стил, но и вашия интелект.

Автор: Свилена Велчева Всички права запазени! 

Искаш ли да получаваш нови известия за статии, новини и промоции?Абонирай се за блога за маникюр на Noktoplastika.Net

Свързани