АББ откри втория си завод в Петрич :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
221
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Производителят на продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания ABB официално откри своя втори завод в Петрич и общо петия в България. Обектът е с площ от 7400 кв. м, като в него ще бъдат открити 420 нови работни места. Производствената база е финансирана по Плана „Юнкер“.

„Преди 25 години в България имахме само един служител. В момента АББ има 2800 служители и вече 5 завода. Това е третият завод, който изграждаме през последните 10 години. Първата част на този завод бе изградена през 1996 г., когато бяха много предизвикателни в икономическо отношение времена и беше трудно да останеш в страната”, коментира изпълнителният директор на АББ за България Марсел ван дер Хук. По думите му компанията не изпитва трудности с намирането на работна ръка в страната ни, като там в момента работят цели семейства. „През последните няколко седмици наехме около 130 нови работници”, добави той.

Изпълнителният директор „Продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане” на АББ Оливър Илтисбергер допълни, че до края на годината служителите на компанията в България ще достигнат 720 души. Той поясни, че в страната ни АББ произвежда електрическо оборудване, включително такова за т. нар. „умни” домове.  То се продава както в България, така и в други страни по света.

„Това е знаков ден за Петрич и за България като цяло. Пореден сигнал към чуждите инвеститори, че можем да сме дом на големи инвеститори. За да има още инвестиции обаче трябва да има добри икономически условия и качествена инфраструктура. Изграждането на инфраструктура е знак към инвеститорите, че правителството застава твърдо зад намеренията и проектите им“, коментира кметът на града Димитър Бръчков.

Премиерът Бойко Борисов благодари на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), че осигурява инвестиции в България в момент, когато Германия е на ръба на рецесията. „С финансовия министър Владислав Горанов вече от година се тревожим за наближаващата рецесия, но ако само се тревожиш и не работиш, всичко се проваля”, заяви Борисов и добави: „Сигурно е много трудно на медиите всеки ден да публикуват новини за откривания на нови заводи, за нови работни места, защото после не могат да кажат, че се проваляме”.

Освен двете си производствени бази в Петрич ABB разполага и с два завода за продукти ниско и средно напрежение в гр. Раковски, както и производствено звено за продукти високо напрежение в Севлиево. Компанията има и модерна сервизна база за турбокомпресори във Варна, която обслужва клиенти от българското и румънското крайбрежие на Черно море. В София се намира главният офис на компанията, както и развоен център за стъпателни регулатори за трансформатори. Към настоящия момент компанията разполага с над 2 700 служители в България.