Над 50 тона е новата реколтата от смилянски фасул :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
156
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Над 50 тона е новата реколта от смилянски фасул, отглеждан по поречието на р. Арда и околността, съобщава за „Дарик Пловдив“  Сафидин Чикуртев, председател на Земеделската кредитна кооперация в Смилян.

„Реколтата и качеството е много добра тази година, шареният фасул е по-малко, но едрият е доста“, коментира той.

Според него цената на фасула няма да търпи промени през есента, а ще запази 8-9 лв за килограм, но една от известните вериги магазини е започнала изкупуването на реколтата за 9,99 лева.

„Имам наблюдения, че от миналата година остана нереализирана продукция, заради което този сезон ще помогнем на стопаните“, добави председателят на Земеделската кооперация.

Качеството на картофите също е много добро в Смилян и околните села, като цената варира около 1 лев. „През годините площите, на които се отглеждат картофи, намаляха доста, но добивът тази година е добър, като от 1 дка се изкарват от 2,5 до 3 тона“, категоричен е Чикуртев.

От кооперацията проявяват готовност да подпомагат семейства от региона, които искат да отглеждат картофи. Ще финансират бизнес планове в тази сфера, като ще се съдейства и за изкупуване на продукцията от определена верига магазини.