Чай Пу-Ер /Pu-Еrh/| Магазин за кафе, чай и аксесоари | Coffee & Tea House

2
362
Добави коментар
kostadinov88
kostadinov88

Чаят Пу-Ер се отглежда ексклузивно в провинцията Юнан в Китай. Съществува зелен и черен чай Пу Ер, чийто вкус е предимно мек. Листата придават леко сладникав вкус, а запарените листа излъчват аромата на есенни листа. Чаят Пу Ер съдържа кофеин и затова е препоръчително да се пие сутрин или през по-ранната част от деня.

Ферментация

Този тип чай е отлежал и естествено ферментирал. Бил е почитан в традиционните чаени общества в Азия в продължение на векове, благодарение на високата концентрация на полифеноли, катехини и флавоноиди. Чаят Пу Ер е най-оксидираният вид чай и подобно на хубавото вино чаените листа с времето стават все по-добри и вкусът им става все по-мек. Някои от най-скъпите и редки чайове Пу Ер са с давност повече от 50 години.

Чаените листа преминават през двуетапен процес на ферментация като се използват листа от зелен чай Юнан и наличие на влажна среда. Този ферментационен процес позволява развитието на полезни бактерии, които правят този чай изключително полезен за здравето. След отлежаване и ферментиране на чаените листа те се пакетират или се продават в насипен вид.

Ползи за здравето на чая Pu-Erh 1. Увеличава енергията

Благодарение на кофеина в чая Пу-Ер, чаша чай на ден може да помогне за повишаване на енергийните нива и подобряване на концентрацията. Всяка чаша чай Пу-Ер съдържа приблизително 60 до 70 милиграма кофеин в сравнение с 105 милиграма в стандартна чаша кафе. Това прави чая Pu-Erh добър избор за хора, на които не им носи много кафето.

Кофеинът може да помогне за подобряване на умствения фокус и да ви даде допълнителна енергия за тежките следобедни дни. Пиенето на пу-ер чай може да ви помогне да се съсредоточите по-добре и да се чувствате по-бодри през деня.  2. Подпомага работата на сърцето

Пиенето по една чаша чай пу-ер на ден може да спомогне за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания.

Китайско проучване показва, че чаят pu-erh може да помогне за намаляване на лошия холестерол, известен още като LDL холестерол, и да предотврати заболявания, свързани със затлъстяването. При проучването пу-ер чай се давал на плъхове, чиято диета била предимно с високо съдържание на мазнини за период от осем седмици.

Плъховете, които приемали Пу Ер чай, имали по-ниски нива на холестерол и триглицериди, които често са свързани със затлъстяването. В същото време чаят пу-ер повишава добрия холестерол, известен като HDL холестерол. По-високите нива на HDL холестерол са свързани с по-малък риск от сърдечни заболявания.

3. Премахва токсините и свободните радикали

Чаят Pu-erh използва своите окислителни свойства, за да достави повишени нива на кислород, което засилва циркулацията и притока на кръв. Подавайки повече кислород на мозъка, пуер-чаят може да помогне за борба с главоболието и мигрената и също така намалява свободните радикали, които могат да причинят сериозни заболявания. В традиционната китайска медицина пуер-чаят се използва за подпомагане работата на далака и стомаха при филтриране на токсините.

Чаят Pu-erh съдържа прости захари и микроорганизми, които помагат на далака да пречисти кръвта и да елиминира свободните радикали. Можете да консумирате чай пу-ер ежедневно и да се насладите на неговите многобройни ползи, както и да го използвате периодично с цел детоксикация на тялото, за да възстановите основните функции на тялото.

4. Подобрява състоянието на костите

Не е тайна, че костите губят плътност и стават по-слаби с напредване на възрастта. Рискът от сериозни заболявания на костите като остеопороза се увеличава с напредването на възрастта и може да доведе до хоспитализиране в по-тежки случаи.

Много неща могат да бъдат причина за отслабването на костите, включително заседнал начин на живот и липса на важни витамини и минерали. Тютюнопушенето и пиенето също са негативни фактори за развитието на костни заболявания с напредване на възрастта.

Проучванията върху животни показват, че полифенолите в чая могат да помогнат за развитието на по-висока костна маса и по-голяма здравина на костите. Тези полифеноли съдържат и антиоксиданти с противовъзпалителни свойства, които помагат да намалят болката и дискомфорта.

5. Подпомага отслабването

Чаят Pu-erh подобрява храносмилането и може да помогне за облекчаване на симптомите на запек благодарение на наличието на ловастатин в чаените листа. Антиоксидантите и полифенолите в Пу-Ер чая също подпомагат храносмилането и изгарянето на мазнините.

Проучванията показват, че pu-erh чаят може да подпомогне загубата на килограми, когато се комбинира със здравословна диета и физически упражнения. Pu-erh чаят потиска синтеза на мастни киселини, което може да помогне на тялото да спре да трупа мазнини. Това не означава обаче, че можете да ядете храни с високо съдържание на мазнини, като в същото време пиете Пу-Ер чай и чакате да отслабнете. За да постигнете загуба на тегло, все пак ще трябва да спортувате редовно и да ядете здравословни храни.

Чаят Pu-erh също подпомага тялото да произвежда хормоните епинефрин и норепинефрин, които работят за намаляване на запасите от мастни киселини. Пийте една чаша пу-ер чай след хранене веднъж или два пъти на ден, и това несъмнено ще подобри вашето здраве и ще намали подкожните мазнини.

6. Намалява стреса

Въпреки че в чая pu-erh се съдържа кофеин, това не означава, че ще ви направи свръхактивни и нервни. Всъщност чаят пу-ер може да помогне за намаляване на стреса, неговите противовъзпалителни свойства подпомагат тялото да релаксира и намаляват някои леки болки и неразположения.

Чаят Pu-erh съдържа фитохимикалите GABA и теанин, които имат способността да водят до по-ниски нива на стрес. Тези фитохимикали увеличават производството на мелатонин, което води пък до по-добър сън и повече подрост през деня.

8. Предотвратява различни болестни състояния

Тъй като pu-erh чаят е с високо съдържание на антиоксиданти и витамин С, пиенето на чаша чай всеки ден може да помогне за предотвратяване на заболявания като обикновената настинка и грип. Чаят Pu-erh е ферментирал, което означава, че има по-висока концентрация на тези антиоксиданти от неферментиралите чайове. Тъй като pu-erh чая идва от растението Camellia sinensis, той също има повече антиоксиданти и катехини за борба с болестите в сравнение с билковите чайове.

Усетете ползите на Pu-Erh чая

Факторите на околната среда и процесът на ферментация имат отношение към вкуса на този чай. Той може да има плодови, земни, торфени аромати. Богатата и гладка консистенция прави пиенето на този чай удоволствие, а ползите за здравето са един допълнителен бонус.

Не забравяйте, че pu-erh чаят не е гарантиран лек за някое заболяване. Докато съвременната медицина едва започва проучванията си за ползите от чайовете, традиционната китайска медицина продължава да използва тези истински чайове за лечение на различни заболявания от векове. Затова пригответе вкусна чаша пу-ер чай, насладете се на пълноценните му аромати и устете положителни ползи за вашето здраве.