В Сибир откриха уникален диамант матрьошка – диамант, в който се намира друг диамант

1
193
Добави коментар
setlans
setlans

Необичаен диамант матрьошка беше открит при добив в Якутия, в мините за диаманти в град Нюрба. Уникалният диамант е кръстен матрьошка, защото за първи път в историята се случва да бъде открит такъв, в който се намира друг диамант.

Според учените, диамантът може да е на възраст над 800 милиона години. Въпреки сложната си структура, той тежи само 0,62 карата (0,124 грама). Максималните му размери са 4,8 х 4,9 х 2,8 мм.

Обемът на вътрешната кухина е 6 куб. мм., а обемът на вътрешният кристал е 1,6 куб. мм., с приблизително тегло 0,02 карата (0,004 грама). Вътрешният диамант има плосковидна форма и е с размери 1,9 × 2,1 × 0,6 мм.

Диамантът е открит от специалистите на Yakutsk Diamond Trade Enterprise, по време на процеса на сортиране. Диамантът е изследван с помощта на няколко метода, включително Раманова и инфрачервена спектроскопия, както и рентгенова микротомография.

Въз основа на резултатите от тези изследвания, учените са съставили няколко хипотези за това, как се е образувал кристалът.

Според тях, в началото се е образувал вътрешният кристал, а външният се е образувал в следващите етапи на растеж.

Хипотези

„Най-интересно за нас беше да разберем как се е формирало въздушното пространство между вътрешния и външния диамант.

Имаме две основни хипотези.

Според първата хипотеза, минерал от земната мантия е уловил диаманта по време на растежа си, а по-късно се е разтворил в земната повърхност.

Според втората хипотеза, слой от пореста поликристална диамантена субстанция се е образувал вътре в диаманта, заради ултра бърз растеж, и по-агресивните процеси в мантията са го разтворили впоследствие.

Поради наличието на разтворената зона, единият диамант е започнал да се движи свободно в другия, на принципа на куклите матроьшки“, казва Олег Ковалчук, заместник-директор по иновациите в ALROSA’s Research and Development Geological Enterprise.

„Доколкото знаем, досега не са откривани такива диаманти в историята на световният добив на диаманти. Това наистина е уникално творение на природата, имайки предвид, че природата не обича празнотата. Обикновено някои минерали се заменят с други, без да се образува кухина“, допълва той.

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс / alrosa.ru