Косата през есента – какви грижи изисква и как да се справим

5
206
Добави коментар
epis
epis

Лято, плаж и море оставят трайна следа не само в съзнанието ни, но и върху състоянието на косата

Множеството косми по главата ни са съставени от протеини. Те представляват част от най-горния слой на кожата, или т. нар. епидермис. Коренът им се крие в дерма пластовете на дълбочина. Те са основният двигател на растежа на косата, тъй като буквално се хранят с веществата и постъпващите продукти в организма.

Любопитен факт е, че само бозайниците имат окосмяване. Срещат се различни цветове, брой и плътност при косите на отделните раси. По-светлите дами се радват на повече косми, но те са по-фини при тях. За сметка на това брюнетките имат по-малко, но са доста по-здрави и забележими. Рижите хора имат средно около 80 хиляди косми, блондинките – 120 хиляди, а тъмнокосите приблизително 100 хиляди.

Малцина знаят, че косата всъщност расте по-бързо през лятото и особено през деня. Тя успява да се удължи с малко повече от сантиметър на месец, стига разбира се всичко със състоянието й да е наред.

Косопадът през есента Загубата на косми ежедневно е в рамките на около 150-200. През лятото условията са по-агресивни за любимото ни естествено украшение и то е подложено на горещина, слънце, солена вода, което означава негативна намеса върху космения пигмент и кератина. Ултравиолетовите лъчи въздействат на липидния слой по повърхността, който изтънява и става причина за дехидратиране на косата. Тя се усеща суха, а връхчетата се накъсват и заплитат. Загубата на вода е фактор и за косопада през есента.

Ако използвате стилизиращи продукти, сушите често косата си с уреди, изправяте я с преса или я навивате с маша, то със сигурност задълбочавате проблемите й. Косъмът не успява да се справи с третирането, нито да усвоява пълноценно хранителните вещества. През топлите месеци можем да предпазваме косата си с шапки, да слагаме слънцезащитни продукти, да не пропускаме балсама и маските след измиване с шампоан.

Въшки – едни неканени гости За съжаление въшките не са „запазена марка“ само за децата. Те могат да се хванат от всеки при посещение на обществени места, както и от учениците и малките, които посещават градина. Паразитите са познати още от древното минало, като са изобразявани и споменавани в научни публикации. Въшките обитават бозайници и птици, които са топлокръвни. Единствено прилепите и китовете могат да се похвалят, че са застраховани от тях.

Въшката достига размер от половин до пет милиметра, тя има тясна глава, а тялото е обло. Обикновено е в жълт до сив цвят и разполага с 6 крака, което я прави паразитно насекомо. То се закрепя в корена на косата, хранейки се с епителни клетки и кръв при разчесване. При тази ситуация възниква дискомфорт, свързан със сърбеж и възпаление на главата.

Според експерти в областта хората са гостоприемници на три вида въшки – срамни, телесни и главови. Женските се развъждат много бързо, снасяйки по осем гниди за 24 часа. Можете да ги откриете предимно в топлите участъци на главата, които са зад ушите, в тиловата зона и в центъра. Заразяването е лесно, но това става при допиране на две глави, тъй като въшките нямат възможност да летят и да скачат.

Подходящи са препаратите срещу въшки или бабините рецепти с газ и мас, но за препоръчване е да се консултирате с лекар, защото не винаги употребата им е удачна за косата и кожата на главата. За да унищожите напълно въшките, изперете спалното бельо, шапките и дрехите на по-висока температура, минимум 40 градуса. Мъртвите екземпляри може да отстраните по механичен начин с помощта на гребен със ситни зъбци. Превантивно е добре да се обработи косата и на останалите членове на семейството, за да се предотврати повторно предаване на паразитите.

При съмнения, че вие или детето може да се заразите с въшки, може да се възползвате от профилактичните средства, които осигуряват защита от 8 часа до денонощие.

Лятната почивка ни е заредила с хубаво време и приятни спомени, а сега е моментът да положим грижи за здравето и красотата си.