Платина – химиотерапията с благородния метал е иновативен метод за лечение на ракови образувания Posted март 13, 2015

1
172
Добави коментар
pophristova95
pophristova95

Платина – химиотерапията с благородния метал е иновативен метод за лечение на ракови образувания

Posted март 13, 2015

Химиотерапията с платина е съвременен и ефективен метод за лечение на злокачествени заболявания. При попадане в клетката, този метал взаимодейства с ДНК и нарушава нейната структура, и функции. На това се основава ефективното й въздействие върху карциномните клетки.

Според изследователите от Масачусетския Технологичен Институт в САЩ, които тестват новото експериментално противораково лекарство на основата на платина – фенантриплатин, последното се оказа много по-ефективно от цисплатин, който е широко използван и до момента. Професор Стивън  Липард и колегите му предполагат, че фенантриплатин не само по-ефективно унищожава раковите клетки, но също така предотвратява развитието на резистентност към платината.

Цисплатин е първият противотуморен продукт, на базата на платина и тестван през 1978 г. в САЩ. Той е ефективен предимно при карцином на тестисите, но се използва също за лечение на лимфоми, карциоми на белия дроб, яйчниците и др.. Основен проблем при цисплатин са тежките токсични странични ефекти и развитието на лекарствена резистентност от туморните клетки.

Въз основа на най-новите си изследвания, проф. Липард изказва  възможността за по-широкото използване на химиотерапията с платина.

Основните предимства на фенантриплатин пред цисплатин са следните:

–   по-лесна проникваемост в раковите клетки
–   инхибиране на  транскрипцията (първата стъпка към прехвърлянето на генетична информация на клетките)

–   липсата на резистентност

Цитостатичният ефект на лекарствата с платина, се дължи на образуването на междуверижни надлъжни и напречни връзки, които възпрепятстват репликацията на ДНК. Това се дължи на химическата структура на тези лекарства – атомът на платината е централно разположен и  е свързан посредством двойни амониеви връзки, с два хлорни йона. Целият този комплекс има отрицателен заряд и когато влезе в раковата клетка, следва хидролизиране и подмяна на хлорните йони, с ОН-групи и зарядът става положителен. ОН група може лесно да се премества, което позволява на платиновият комплекс да атакува  ДНК на раковите клетки.

Проф. Липард и сътр. разбират за потенциала на фенантриплатин, след като го тестват срещу  60 различни вида ракови клетки. Фенантриплатин е от 4 до 40 пъти по-ефективен от цисплатин. Те смятат, че новото лекарство ще се използва във всички случаи, когато цисплатин е безсилен.

Важно е да се отбележи, че някои туморни клетки са способни да проявяват резистентност спрямо цисплатин. Тези клетки съдържат серни съединения – глутатион, който инактивира цисплатин, още преди неговото свързване с ДНК. Това обаче не се наблюдава при фенантриплатин, защото комплексът от платина е защитен от атаките на туморните клетки.

Така, след като лекарството се оказа ефективно при лабораторни условия, учените трябва да докажат неговата ефективност и при опитни животни.